• Binbirdirek Mah. Klod Farer Cad. Güven Apartmanı No:2/302 Fatih/İstanbul, Turkey
  • Open 08:00-22:00: Monday - Sunday

Arkaik Dönem

tags: Arkaik Dönem

Arkaik Dönem

Editor: Rasim Terzi (Fri, Feb 24, 2023 7:17 PM)

Arkaik Dönem Hakkında bilgiler


Arkaik Dönem

 

Arkaik Dönemde Yaşam ve Kültür 

Milattan önce 800 ile 480 yılları arasındaki dönemi arkaik dönem ismi verilmektedir. Yunanistan  ve Batı Anadolu toprakları başta olmak üzere  Ege adalarında, Trakyada ve Makedonyada Arkaik döneme ait antik şehirler bulunmaktadır. Arkaik Dönem ile beraber batı dünyasının temelleri atılmaya başlandığına inanılır. Arkaik dönemin en önemli özelliği polis Adı  verilen Kent Devletçiklerin kurulmasıdır. Günümüzdeki polis  kelimesi de termilijok olarak arkaik dönemden türemiştir. Arkaik dönemde  Şehirler Aristokratlar ve Tyranlar tarafından yönetilmekteydi. Zamanla Aristokrat kesime karşı halk hareketi başlamıştır. Bunu Yunanca halkın gücü anlamında demokrasi ismi verilmiştir.  (Demos Halk Krotos güç ) Ayrıca Bu kent devletçikleri, Karadeniz , Akdeniz ve Ege denizin kıyılarında kendilerine bağlı koloni kentler kurmalarıdır. Bu koloni kentlere  Apoikiea İsmi verilmiştir. 

Arkaik Dönemde Atinada yaşayan Drokon , ilk yazılı kanunları oluşturmuştur. Bu kanunlar, Atina'nın ilk Anayasası olarak kabul edilir. Bu Anayasa ile insanlar arasındaki sınıflar arasında toplumsal barışı şağlanmaya çalışılmıştır. Drokon Anayasasını çok acımasız olduğu kabul edilir. Bu acımasızlığı nedeniyle Atinalı Solon, Yeni bir Anayasa oluşturmuştur. Atinalı Solon antik dünyanın yedi bilgesinden biridir. 


Antik Dünyanın Yedi Bilgesi şunlardır: 

  1. Atinalı Solon 
  2. Miletli Thales
  3. Prieneli Bias 
  4. Korintli Periander
  5. Spartalı Chilon
  6. Lindoslu Cleobulos
  7. Midilli Pitacus 

Arkaik dönemin diğer önemli icadı ise Lidyalıların sikkeyi icat etmesidir. Lidyalıların öncüsü olduğu bu icat hemen Antik Dünyaya yayılmıştır. Sikkenin icadı ile ticaretteki zorluklar ortadan kalkmıştır.  Ticaretin gelişmesiyle beraber Mezopotomya ve Mısır topraklarına ziyaretler gerçekleşmeye başlamıştır. Bu ziyaretlerde oluşan kültürel etkileşim sayesinde Sanatsal ve mimari bakımından gelişmeler oluşmuştur. Ayrıca Antik Yunanlılar, bu ticari gezilerle, Mezopotomyada kullanılan Fenike alfabesini benimseyip kullanmaya başlamışlardır. Yazıyla beraber Arkaik hayat, daha düzenli olmaya başlamıştır. Arkaik dönemde yaşayan insanların , çevrelerini gözlemleri daha artmıştır. Bu sayede Akılcı düşünce akımı başlamıştır. Thales , Anaksimenes, Anaksimandros, Heraklatios gibi önemli filozoflar, Doğayla ilgili bir çok teoriler ortaya çıkarmışlardır. 

Arkaik Dönemde Heykeltıraşlık 

Yukarıda bahsettiğimiz gibi Mısır'a ve Mezopotomya yapılan ticaretle beraber Sanatsal ve mimari açısından gelişmeler gözlemlenir. Heykelcilik konusunda Mısırda görünülen heykellerden etkilenilmiş ve  Antik Mısırların yaptığı gibi heykeller yapılmaya başlanmıştır. Bu heykeller çok sıradan görünümlüdür. Ama bu heykellerin yüzlerinde bir tebessüm görünmektedir. Bu heykellerde fazla hareket yoktur. Asker gibi dim dik ayakta durur şekilde yapılmıştır.Arkaik dönemde yapılan en meşhur heykel tipleri Kouros ve Kore heykelleridir. Bunların en güzel örneklerini İstanbul arkeoloji müzesinde görülebilmektedir.  Bu heykellerin yapan en meşhur kişi, Girit adasında yaşayan Daidalostur.Daidalos , heykellerin yanında insanlık tarihine kattığı mimari etnikler ve mimari icatlar ile de tanınmış meşhur biridir. 

 

Arkaik Dönemde İnanç 

Arkaik dönemde insanlar çok tanrılı  din inancına sahiplerdi. İnandıkları tanrılar ve tanrıçalar , kendileri gibi yaşadıklarına ve yemek yemek gibi insanların yaptıkları faaliyetleri yaptıklarına inanılırdı. Tanrı ve tanrıçaların insanlardan farklı olan tek özellikleri, ölümsüz olmalarıdır. 

Antik Dünya için en önemli 12 Tanrı ve Tanrıça şunlardır;

  1. Zeus 
  2. Poseidon 
  3. Hermes 
  4. Hera
  5. Hephaestus
  6. Dionysos
  7. Demeter
  8. Athena
  9. Artemis 
  10. Apollo
  11. Ares 
  12. Aphrodite 

Arkaik Dönem Mimari 

Ticaret ile yapılan gezilerde Mısırda ve Mezopotomyada insanların Tanrı ve Tanrıçaları için büyük mabetler yaptıklarını görünce Antik Yunanlılar bunları kıskanmış olmalı ki, Yukarıda listediğimiz Tanrı ve Tanrıçalar için devasa büyüklükte tapınaklar yapılmaya başlanmıştır.  Bunlardan en görkemlisi kuşkusuz. Dünyanın Yedi Harikasından biri de olan Efesteki Artemis tapınağıdır. Didimde bulunan Apollo Tapınağını da başka bir örnek olarak verebilriz. Arkaik Dönemde yapılan yapılar genelde megaron stilde yapılmış mimarilerdir. Bu megaron tarzı mimari de Kolon çeşidi olarak Dor , İyon ve Korintian tarzında kolonlar inşaat edilmiştir. 

Arkaik Dönemin Bitimi 

Arkaik Dönemin bitimi, bütün kaynaklarda Milattan önce 480 yılları olarak gösterilmektedir. Bu tarihin kabul edilmesinde en büyük etken kuşkusuz,Perslerin bu yüzyılda Anadoluda gerçekleştirdiği akınlar sonucunda ortaya çıkan savaşlardır. 

Fri, Feb 24, 2023 7:17 PM


Comments (Total 0)