• Binbirdirek Mah. Klod Farer Cad. Güven Apartmanı No:2/302 Fatih/İstanbul, Turkey
  • Open 08:00-22:00: Monday - Sunday

Yenikapıdan Yedikuleye

tags: Yenikapı Cerrahpaşa Haseki Samatya Yedikule

Yenikapıdan Yedikuleye

Editor: Rasim Terzi (Sun, Mar 6, 2022 2:25 PM)

Yenikapıdan Yedikuleye sokaklarında kaybolalım


Yenikapıdan Yedikuleye


Yenikapı isminin  Hikayesi 

Herkes bir kere duymuştur Tarihte Dördüncü Muratın, içki içilmesini ve Fal bakılmasının yasakladığını duymuştur. Ama konunun Yeni kapıyla ne alakası var Yahu soranlar olabilir içinizde. hikayeye göre 4 Murat, İçki Yasaklarını denetlemek için Tebdil kıyafet şehre inermiş. Bir gün yine tebdil kıyafet Sultan 4. murat bir Teknecenin teknesine davet edilir. Tekneci, gizlice Sultan 4. Murada içkisinden ikram eder. Daha sonra Tekneci 4 Muratın falına bakmak ister. Sultanda" Dördüncü murat nerededir bak bakalım falda çıkacak mı" diye sorar.  Falcı "denizde " cevabını verir ve karşısındakinin 4. murat olduğunu anlar. Lütfen kendisini affetmesini sultandan diler. Sultanda Şehre hangi kapıdan gireceğimi bilirsen seni affederim der. Falcıda "Sultanı, cevabı söylesem siz başka kapıdan girersiniz" demiş O nedenle size cevabı yazarak vereyim. Siz kapıdan geçtikten sonra okursunuz. Sultan 4 Murat da teklifi kabul etmiş ve cevabın yazılı olduğu kağıdı alır. karaya çıktığında Surlara yeni bir kapı açılması talimatını verir. ve Bu kapıdan girer. Kapıdan girdikten sonra  Kağıdı açan 4 Murat okuduklarına şaşırır. Cevap Şöyledir. "Yenikapınız Hayırlı olsun Sultanım"


Theodisios Limanı 

Tarih boyunca İstanbul ile Mısır limanları, doğu ile batı arasındaki ticaret sağlayan çok önemli limanlar olmuşlardır. İstanbulda farklı yerlerde bir çok liman bulunmaktaydı. Bunlardan biri de Birinci Theodosius Tarafından inşaat etirilen limandır. Bir kaç yıl önce Marmaray metrosu kazı çalışmalarında yerin altında bu liman gelmiş olan gemiler bulundu. Ayrıca bu kazılar sırasında İstanbul'un insanlık tarihini daha eski dönemlere götüren bulgular bulundu. Özellikle 8000 yıllık İnsan ayaklar izleri, çok önemlidir. Ama Recep Tayyip erdoğan bunlar için " üç beş tane çömlek" demiştir. 


Cerrahpaşa 

Yedi tepe istanbul denildiğinde altı tanesi kolaylıkla sayılabilir. Ama yedinciye gelindiğinde "İçimizden neydi yahu" diye  söyleniriz. Evet biraz unutulmaya yüz tutmuş olan bu yedinci tepemiz. Cerrahpaşadır. Aksaray ve yenikapıya yürüme mesafesinde olan Cerrahpaşa, nedendir bilinmez hep gözlerden kaç bir yerdir. Cerrahpaşa ismi Sultan 3. Mehmed'in sünnetini yaptığı için  Mehmet paşa, Cerrahpaşa, lakabı verildi. o Günden sonra Mehmet Paşat Cerrah Paşa Denilmeye başlandı. Cerrah paşa , Kendi adını ölümsüzleştirmek için Mimar İsnanın öğrencilerinden Davut Ağaya bu Cerrahpaşa Kulliyesini yaptırmıştır. Kendisi ne kadar cerrah olmasına rağmen Nikris hastalığı nedeniyle Sadrazamlığı kısa biraz dönem sürmüştür. 1604 tarihinde vefat edince Cerrahpaşa Kulliyesindeki türbesine defnedilmiştir. 


Bulgur Palas 

Bulgur Palası ilk kez gördüğünüzde sizde bizim gibi ürperdiniz mi bilmeyiz. Ama Bulgur palas, Sanki korku filmlerinde kullanılan evler gibi bir görüntüsü vardır. Osmanlı döneminde Bulgur ticareti yapan Mehmet Habip bey tarafından italyan Mimar Mongeriye yaptırılmıştır. Ama Mehmet Hatip bey, Bulguru fahiş fiyatlarla sattığı için halk tarafından tepki görmüş. Kimse onunla ticaret yapmaz olmuş. Bu nedenle ekonomik sıkıntılar çekmeye başlayınca Osmanlı Bankası, Bulgar Palası ipotek yüzünden sahip olmuş. Osmanlı bankasını satın alan Garanti bankası tarafından yıllarca kullanılan bina, 2021 yılında İstanbul Büyük Şehir belediyesi tarafından satın alındı. 


Arkadios Sütunu ve Avrat pazarı

Cerrahpaşa caddesinde yolunuza devam ettiğiniz tarihi cerrahpaşa fırını göreceksiniz. bu fırını geçer geçmez hemen sağ döndüğünüzde binaların arasına tost olmuş bir şekilde duran arkadios Sütunu göreceksiniz. Maalesef burası bize tekrar Türklerin ne kadar tarihe saygılı bir millet olduğu bize göstermektedir. Eskiden burasının taksim gibi bir meydan olduğunu ve bu meydanın tam ortasında Cumhuriyet Anıtı gibi Arkadios Sütunu durmaktaymış. Ama bugün bunu sadece hayalinizde canladırabilirisniz. Bizans imparatoru arkadios , bu anıtının bu hale geleceğini bilseydi eminim bu kadar zahmete girmezdi. 

Özeleştirimizi yaptıktan sonra gelelim bu Arkadios Sutunun ne olduğuna. 5 yüzyılda meydana gelen Got İsyanında zaferle sonuçlanması üzerine yapılmış olan bu anıt, İtalyadaki örnekleri gibi olacağı düşünülerek yaklaşık 50 metre civarındaymış. Ama günümüzde sadece depremler nedeniyle sadece kaidesi kalmıştır. Kaidenin üstündeki bölümlerde Got İsyandaki sahneler canlandırıldığı rölyefler olduğu düşünülmektedir. Osmanlı döneminde Bu bölge, cariyelerin satıldığı yer olduğu için Osmanlı döneminde buraya Avrat Sutunu ismi verilmiştir. 

Bayrampaşa Kulliyesi 

Bayrampaşa denildiği herkesin aklına İstanbul'un ilçesi olan Bayrampaşa gelmektedir. Çünkü Bayrampaşanın o ilçede bir çiftliği olduğu bilinmektedir. Ama Bayrampaşa tarafından yaptırılan en önemli eser ise İstanbul Cerrahpaşa bulunan Kulliyesidir. Sultan Ahmet'in Kızı Hanzade ile evlenerek Hanedana damat olan Bayram Paşa, Sultan 4. Murat döneminde sadrazamlığa tayin edilmiştir. Bağdat Seferi sırasında Şanlıurfada beyin kanaması sonucu vefat etmiştir. Naaşı Istanbul'a getirilerek Kulliyesindeki Türbesine gömülmüştür. Cami ve Türbe haricinde Bayrampaşa Kulliyesinde Medrese, Sübyan Mektebi, Çeşme , Sebil ve Dükkanlar bulunmaktadır. 

Haseki Kulliyesi 

Kanuni Sultan Süleyman'ın dillere destan olan eşi Hürren Sultan Adına yaptırılmış bu kulliyenin burada yapılmasının nedeni eskiden cariyelerin alınıp satıldığı yer olmasından dolayıdır. Sanki Hürrem Sultan, bu kulliyeyi yaptırarak buranın eski ismi olan Avrat pazarı ismini gölgelemek istemiştir. Bu kulliyeyi, mimar sinan yaptırılmıştır. Haseki Kulliyesinin içerisinde Camii, medrese, darüşşifa, mektep, aşevi ve sebil bulunmaktadır. Kulliyelerdeki olmazsa olmaz olan hamam ise bu yapılar ile yapılmamış. Ayasofya'nın karşısında eski bir Roma hamamın temelleri üstüne yapılmıştır. Haseki kulliyesinin güzel kitabesini de bugün İstanbul arkeoloji müzesinde çinili köşkte sergilenmektedir. 

Hekimoğlu Ali paşa Camii

 

 

 


bu makalede sizlere yenikapıdan başlayarak yedikuleye kadar gezilecek yerlerden bahsetmeye çalıştık.  Tabii ki eksiklerimiz olacaktır. yorumlarda bunları belirtirseniz eksiklerim sizlerin yardımıyla tamamlayacağımı düşünüyoruz.

Yukarıda bahsettiğim yerleri, gezerken Oraların detaylı bilen bir rehber ile gezmeniz, zamanızı daha güzel geçmenizi sağlayacaktır. Bu hayatta sahip olduğunuz en değerli şey Zamandır. ve Bir günde herkese eşit olarak dağıtılmıştır. Zamanızı harika geçereceğiniz Günlük Turlar, Konaklama Turlarımızda sizleri de görmek istiyoruz  Bizleri Facebook İnstagram ve Youtube hesaplarından takip edebilirsiniz. 

Sun, Mar 6, 2022 2:25 PM


Comments (Total 0)