• Binbirdirek Mah. Klod Farer Cad. Güven Apartmanı No:2/302 Fatih/İstanbul, Turkey
  • Open 08:00-22:00: Monday - Sunday

Romanın Kaprisli İmparatoru

tags: Roma Tarihi

Romanın Kaprisli İmparatoru

Editor: Rasim Terzi (Sun, Feb 11, 2024 1:59 PM)

Romanın Kaprisli İmparatoru Tiberius


Romanın Kaprisli İmparatoru

**Kaprisli İmparator: Tiberius'un Çalkantılı Dönemi**

Roma İmparatorluğu tarihindeki birçok karakter içinde, Tiberius'un kişiliği belki de en karmaşık olanıdır. Dönemindeki politik entrikalar, aile içi çatışmalar ve kişisel şüpheleriyle dikkat çeken Tiberius'un yaşamı ve hükümdarlığı, tarihin unutulmaz hikayelerinden birini oluşturur.

Tiberius, şüpheci bir karakter olarak tanımlanır. İmparatorluk tahtına oturduğunda bile, kendisinden sonra gelecek varis olarak oğlu Drusus'u düşünmekteydi. Ancak, Drusus'un imparator olarak kabul edilmesine karşı çıkanlar, onu gizlice öldürmek istedi. İçki içmeyi çok seven Drusus'un içkisine gizlice zehir eklenerek öldürülmesi, Tiberius'u derin bir üzüntüye boğdu. Bu olay, Tiberius'un güvensiz ve paranoyak doğasını daha da pekiştirdi ve onu Rom'dan uzaklaştırdı.

Tiberius, oğlunun ölümünden sonra Roma'dan ayrılarak, yazlık sarayının bulunduğu Capri adasına yerleşti. Burası, onun artık sürekli olarak yaşadığı yer haline geldi. Romalılar arasında artık "Capris İmparatoru" olarak anılan Tiberius, adeta bir mizansenin içine girmiş gibi yaşamaya başladı. Capri adasında geçirdiği süre boyunca, Tiberius'un davranışları giderek daha tuhaf hale geldi. Şüpheci doğası, onu etrafındaki insanlara karşı sürekli bir kuşkuya sürükledi ve bu da onun yönetimini etkiledi.

Tiberius'un özelliklerine sahip kişiler için "kaprisli" sıfatı, zamanla yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandı. Bu, Tiberius'un karakterinin ve yönetim tarzının Roma İmparatorluğu'nun tarihine bıraktığı derin izlerden sadece biridir. Onun hikayesi, güç, ihanet ve kişisel trajedinin iç içe geçtiği bir döneme ışık tutar. Tiberius'un hayatı ve hükümdarlığı, Roma İmparatorluğu'nun karmaşık ve çalkantılı yapısını anlamak için önemli bir örnek teşkil eder.

Sun, Feb 11, 2024 1:59 PM


Comments (Total 0)