• Binbirdirek Mah. Klod Farer Cad. Güven Apartmanı No:2/302 Fatih/İstanbul, Turkey
  • Open 08:00-22:00: Monday - Sunday

Tevrattan Notlar

tags: tevrattan notlar

Tevrattan Notlar

Editor: Rasim Terzi (Thu, Jan 12, 2023 12:59 PM)

Tevrattan Notlar

 


Tevrattan Notlar

Yaratılış 

dünayının yaratılışı 

ilk gün : Allah,  göğü ve yeryüzünü yarattı.ışık olsun dedi. daha sonra gündüzle geceyi ayırdı. 

ikinci gün : gök kubbeyle yeryüzünü ayırdı.

üçüncü gün : Su ile yeri ayırdı. yere toprak denildi. toprakta yeşillikler ve meyveler üretti.

dördüncü gün: toprağı aydınlatmak için gökyüzüne ışık verdi. gündüz ışığına güneş gece ışığına ay denildi. 

beşinci gün sularda canlılar yaratılması gökyüzünde kuşların yaratılması . verimli olun ve coğalın emri 

altıncı gün : topraktan evcill hayvanlar , sürüngenler ve vahşi hayvanlar üretilmesi. topraktan allah suretinde insanın yaratılması. Yaratılan bu insana nefes vererek  canlandırılması. yaratılan bu insanın, diğer canlılara egemen olması .Ademin gögüs kemiğinden kadının yaratılması 

yedinci gün : Allah , bütün işlemleri altı günde yarattı. yedinci günü şabat günü ilan ederek kutsadı.  ıstırahat etti. 

Adende bir ırmak çıkıyor ve 4 kola ayrılıyorlardı. bu kollar birincisi Pişon , ikincisi Gihon , üçüncüsü Dicle, Dördüncü Fırat'tır.

 Ademle havvaya Cennetteki her ağacın meyvesi yenilebilir olması. sadece bir ağacın meyvesinin yasaklanması 

Adem'in bütün hayvan ve bitkilere isimler vermesi (2 18-25)

Yılan havvayı kandırması ve Ademle havvanın yasak ağaçtan meyvenin yenilmesi. Meyve yenilmesinden sonra Ademle Havvanın çıplak olduklarını anlaması. 

Allahın Ademle havvayı cezalandırarak cennetten kovması.  hayatları boyunca yemek için ademle havvanın çalışmak zorunda olması. yılanın yerde sürünme cezası verilmesi(3,1-7)

Kayin ve Habil'in Allah'a hediyeler sunması. Allahın Kayinin hediyesini daha çok beğenmesi. bunun üzerine kıskançlıktan Habil'in kayin'i öldürmesi (4-1-15)

İnsanların çoğalmasıyla kötülükler artmaya başladı. Allah Tufan gönderek bütün insanlığı öldürmek istedi ama Bu insanlardan sadece Nuh ve Nuh'un çocukları ham, sam ve yafetin yaşamasını izin verdi. Allah'ın talimatıyla Nuh bir gemi yaptı. dünyada yaşan her hayvandan bir dişi bir erkek bu gemiye bindi. Ve Allah Tufanı gönderdi. 150 gün boyunca yeryüzü sular altında kaldı. 150 gün sonra sular çekilmeye başlayınca gemi Ararat dağının üstüne kondu. 40 gün sonra hz Nuh , geminin penceresini açarak dışarıya bir güvercin gönderdi. ilk iki denemede güvercin, gemiye hiç bir şey getirmedi. Ama üçüncü denemede Güvercin, gemiye bir zeytin dalı getirdi. Bu nedenle Zeytin Dalı Allah ile İnsanlar arasında barışı temsil etmiş oldu. 

Allah, tekrar böyle bir tufan göndermeyeceği işareti olarak yağmurlardan sonra Gökkuşağını göstermeye başladı. 

Babil Kulesi : İnsanlar , aynı dili konuşuyorlardı.ve bir şehir ve bu şehrin içinde bir kule inşaat ettiler Rab, İnsanların dillerini karıştırdı. ve İnsanların birbirini anlamamasını sağladı. Ayrıca Rab, İnsanları yerin tüm bölgelerine dağıttı.( yaratılış 11/1-9) 

Terah , İbrahim , Nahor, Haran  

İbrahimin harrandan ayrılması. ve kenan ülkesine varması. Rab , kenan ülkesini, İbrahimin soyuna vereceğini söylemesi. İbrahim bunun üzerine Rab adına bir sunak yaptı.

kıtlık nedeniyle İbrahimin ailesiyle beraber Mısıra gitmesi ve  Mısırdayken Karısı Sarayın Güzelliği nedeniyle başının belaya girmemesi için  Kız kardeşi olarak tanıtması. Firavunun ibrahimin karısıyla evlenmesi. bu evlilik nedeniyle Rab tarafından Firavuna büyük dertler vermesi. bu dertlerin nedeni Sarayla olan evlilikten olduğunu anlayan Firavun, ibrahimi huzura çağırıp "işte karın al ve git diye fırça çekmesi. yaratılış (12 1-20)

İbrahim ve lut çobanları arasında tartışma çıktı. bu tartışmaya çare olarak İbrahim ve lut ayrılarak farklı rotalara gittiler. İbrahim Kenan ülkesine yerleşti. Lut ise ovadaki kentlere yerleşti. Rab ibrahime "sağına soluna kuzeye güneye bak . buraları sana adıyorum. Soyun yerdeki toz gibi çoğalacak"  dedi. Bunun üzerine İbrahim , Rab Adına bir sunak inşaat etti. YAratılış 13 

Yaratılış 15 

Rab ile Avram anlaşması; Mısır ırmağından fırat ırmağına kadar olan ülkeyi senin çoçuklarına veriyorum. 

Yaratılış 17 

Rab, Antlaşmadan sonra Avram ismini yerine İbrahim ismi veriyor. Rab ile antlaşmanın belirtisi olarak İbrahim soyundan olan herkes sünnet edilmesi. Sünnet eti kesilmeyen erkeklerin yok edilmesi . İbrahim eşi Saray ismini Sara ismi ile değiştirilmesi. 90 yaşındaki Saranın ishak'a hamile olacağının bildirilmesi.ibrahim oğlu ismailden 12 prens olacak ve  büyük bir ulus olacak. 

Yaratılış 21 

İshakın  doğumu : ibrahimin bir oğlu oldu. İbrahim oğluna  Allahın gülünsemesi anlamına gelen İshak ismini verdi. 

 

 

 

 

 

 

 

Thu, Jan 12, 2023 12:59 PM


Comments (Total 0)