• Binbirdirek Mah. Klod Farer Cad. Güven Apartmanı No:2/302 Fatih/İstanbul, Turkey
  • Open 08:00-22:00: Monday - Sunday

Topkapi Sarayi

Editor: Rasim Terzi (Sat, Sep 4, 2021 10:12 AM)

Yaklaşık 400 yıl Dünyanın yönetildiği Saray. 


Topkapi Sarayi

Topkapı Sarayı Genel Bilgiler

Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u fethinden sonra kendisini Yeni Roma İmparatoru olarak ilan etti. O nedenle Fatihle beraber Osmanlı Sultanlarına "Sultan-ı İklim-i Rum"  veya "kayzer-i Rum "isimleri verilmiştir. Ve Fatih Sultan Mehmet, Yeni Roma imparatoruna yaraşır bir saray inşaat ettirdi. İşte Bu saray, Topkapı Sarayıdır. Ama Topkapı isminden önce sarayın İsmi "Saray-ı Amire" veya "Saray-ı Cedid" dir.

Topkapı Sarayı, Doğu tarz yapılmış olan bir saraydır. Batıda olan saraylar gibi sadece  hanedan yaşaması için kullanılmamıştır. Ayrıca Topkapı Sarayı, Hanedanın yaşam yeri olması yanında Ayrıca devlet işlerinin görüldüğü yerdir. Bunu Günümüzdeki yaşam şartlarındaki  Home Office  sistemine benzetebilir. Topkapı Sarayında Bu düzen sistem sistemi, İkinci Mahmut dönemine kadar devam etmiştir. 

 

Osmanlı imparatorluğunun İstanbulda yaptırmış olduğu ikinci saray olan Topkapı Sarayı, yaklaşık 700.000 metre karelik  bir alanı kaplamaktadır. 15. Yüzyılda Fatih Sultan Mehmet tarafından sadece devlet işlerini görmek amacıyla inşaa edilmiş olan Topkapı Sarayı, zamanla işlevi değişerek, hem devlet işlerin görüldüğü yer olarak kullanılmış, hem de Osmanlı hanedanın yaşadığı yer olmuştur. Sultan Abdülmecid'in 1856 yılında  dolmabahçe Sarayını yaptırmasından sonra Osmanlı hanedanı, Topkapı Sarayından ayrılarak Dolmabahçe sarayında yaşamaya başlamıştır. 

1926 yılından itibaren müze olarak kullanılmaya başlandı. 2021 yılına kadar kültür ve Turizm bakanlığına bağlı bir müze iken daha sonra cumhurbaşkanlığına bağlı bir müze haline getirildi. Ama Kültür ve Turizm bakanlığının Müze kartıyla ziyaret edebilirsiniz. Salı haricinde her gün ziyaret edebilirsiniz. Topkapı sarayında ziyaret süresi olarak en az iki saat olmalıdır. hatta yapabiliyorsanız tüm gününüzü topkapı sarayına ayırabilirsiniz. Çünkü Topkapı sarayında tüm gününüzü dolu dolu geçirebileceğiniz potansiyele sahiptir. 

Dört tane avludan oluşan Topkapı Sarayı, bu özelliği ile Avrupada göreceğiniz şatafatlı saraylardan farklılık gösterir. Diğer makalelerimizde tek tek bu avlululardan bahsedeceğiz. 

 

 

Sat, Sep 4, 2021 10:12 AM


Comments (Total 0)