• Binbirdirek Mah. Klod Farer Cad. Güven Apartmanı No:2/302 Fatih/İstanbul, Turkey
  • Open 08:00-22:00: Monday - Sunday

Οδηγός για την Ιστικλάλ Στριτ στην Κωνσταντινούπολη:

  • Home
  • Service
  • Μεγάλη πόλη της Κωνσταντινούπολης

tags: Ιστικλάλ Στριτ

Οδηγός για την Ιστικλάλ Στριτ στην Κωνσταντινούπολη:

Editor: Rasim Terzi (Sun, Dec 17, 2023 11:17 AM)

Οδηγός για την Ιστικλάλ Στριτ στην Κωνσταντινούπολη:


Οδηγός για την Ιστικλάλ Στριτ στην Κωνσταντινούπολη:

Η Ιστικλάλ Στριτ, που εκτείνεται περίπου ένα χιλιόμετρο και μισό μεταξύ της Πλατείας Τούνελ και της Πλατείας Ταξίμ, αποτελεί την πιο διάσημη λεωφόρο της Κωνσταντινούπολης. Κατά καιρούς ήταν ανοικτή για την κυκλοφορία οχημάτων, αλλά μετατράπηκε σε πεζόδρομο τη δεκαετία του 1990 ως μέρος ενός έργου πεζοδρομητοποίησης. Τώρα διασχίζεται από ιστορικά νοσταλγικά τραμ, προσφέροντας ένα μοναδικό μέσο μεταφοράς κατά μήκος αυτής της εμβληματικής διαδρομής. Χιλιάδες άνθρωποι συχνά επισκέπτονται την Ιστικλάλ Στριτ, ξεκινώντας συχνά το ταξίδι τους από την Πλατεία Ταξίμ, όπου συναντιούνται πριν ξεκινήσουν το νοσταλγικό τραμ ως ξεναγό για να εξερευνήσουν τον παλμό του δρόμου.

Στο παρελθόν, η Ιστικλάλ Στριτ συνδεόταν με μια πιο επίσημη ενδυμασία λόγω των ιστορικών θεάτρων και κινηματογραφικών αιθουσών της. Άνδρες, συχνά φορώντας γραβάτες και κοστούμια, και κομψά ντυμένες γυναίκες επισκέπτονταν συχνά αυτά τα καταστήματα. Ωστόσο, ο χαρακτήρας του δρόμου άλλαξε με την πάροδο του χρόνου, και σήμερα υποδέχεται τους επισκέπτες με έναν πιο ανεπίσημο κώδικα ενδυμασίας.

Το Νοσταλγικό Τραμ

Το Νοσταλγικό Τραμ, λειτουργικό από το 1914, είναι ένα εμβληματικό μέσο μεταφοράς που έχει γίνει σύμβολο της Ιστικλάλ Στριτ. Τόσο οι τουρίστες όσο και οι ντόπιοι συχνά φωτογραφίζουν αυτό το ιστορικό τραμ καθώς κινείται κατά μήκος του πολυσύχναστου λεωφορείου.

Εκκλησία Αγίας Τριάδας

Η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, που σημαίνει "Ιερή Τριάδα" στα Ελληνικά, προσθέτει στον πολιτιστικό πλούτο της Ιστικλάλ Στριτ. Κατασκευασμένη το 1880 με άδεια του Σουλτάνου Αμπντουλαζίζ, τα γοτθικά καμπαναριά της την καθιστούν ένα έμφασης ορατή οδηγό για όποιον εισέρχεται στην Ιστικλάλ Στριτ.

Φαρμακείο Rebul

Ιδρύθηκε το 1895 από τον Ζαν Σεζάρ Ρεμπούλ, το φαρμακείο Rebul αποτελεί μνημείο της τελευταίας περιόδου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Βρίσκεται στην Ιστικλάλ Στριτ και συνεχίζει να λειτουργεί στην αρχική του τοποθεσία, προσφέροντας μια μοναδική ιστορική εμπειρία. Το φαρμακείο Rebul έγινε διάσημο για τα κολώνια με διάφορα αρώματα, μια παράδοση που χρονολογείται από το 1934. Το κολώνι Λεβάντα, ειδικά, παραμένει ένα πολυπόθητο προϊόν ανάμεσα στους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης εδώ και πολλά χρόνια.

Γαλλικό Προξενείο

Καθώς εισέρχεστε στην Ιστικλάλ Στριτ, το επιβλητικό κτίριο στα δεξιά είναι το Γαλλικό Προξενείο, κατασκευασμένο το 1898. Εκτός από τις προξενικές του λειτουργίες, το προξενείο φιλοξενεί μαθήματα γαλλικής και προβολές γαλλικών ταινιών. Πριν από την ίδρυση του προξενείου, αυτή η τοποθεσία χρησιμοποιούνταν από νοσοκομείο για τη θεραπεία των ασθενών με λοίμωξη. Ακριβώς πίσω από το Γαλλικό Προξενείο βρίσκεται η Αρμενική Καθολική εκκλησία Σουρπ Χοβάν Βοσκεπεράν, επίσης γνωστή ως Εκκλησία του Ιωάννη του Χρυσοστόμου.

Πατισερί Ίντζι

Πρώην βρισκόμενο στην Ιστικλάλ Στριτ, το Πατισερί Ίντζι ήταν ένα αγαπημένο προορισμό για τους κατοίκους της Κωνσταντινούπολης. Γνωστό για τον λαχταριστό επιδόρπιο προφιτερόλ, το Πατισερί Ίντζι μετακινήθηκε στη Μις Στριτ λόγω της αυξανόμενης ενοικίασης στην Ιστικλάλ Στριτ. Ένας υποχρεωτικός προορισμός για τους λάτρεις της σοκολάτας, το πατισερί αποτελεί μια ευχάριστη προσθήκη στο ταξιδιωτικό σας πρόγραμμα.

Πέρασμα Ρούμελης

Ανάμεσα στα πολυάριθμα περάσματα στην οδό Istiklal, το πρώτο που συναντάμε είναι το πέρασμα Rumeli. Κατασκευάστηκε το 1894 από τον Ragıp Pasha, έναν υπουργό υπό τον σουλτάνο Abdulhamid II, το πέρασμα αποτελεί μέρος μιας τριάδας που ονομάστηκε έτσι από τις ηπείρους: Αφρική, Ανατολία (Ασία) και Ευρώπη (Ρουμελία). Κάτω από το πέρασμα της Ρούμελης βρίσκεται μια δομή σήραγγας που θυμίζει δεξαμενές ρωμαϊκής εποχής.

Αγά Καμί

Χρονολογείται από το 1596, το Agha Cami είναι ένα από τα παλαιότερα τζαμιά της Κωνσταντινούπολης. Χτισμένο από τον Hüseyin Ağa, έναν ευγενή του Παλατιού του Γαλατά, το τζαμί βρίσκεται δίπλα στον τάφο του Davud Agha, ενός άλλου ευγενή από το παλάτι του Γαλατά. Αν και το τζαμί υπέστη ζημιές από πυρκαγιά το 1934, υποβλήθηκε σε ανακατασκευή, διατηρώντας την ιστορική του σημασία.

Emek Passage - Circle D'Orient (Serkldoryan)

Το Emek Passage αποτελεί ένα άλλο σημαντικό ορόσημο στην οδό Istiklal με μια συναρπαστική ιστορία. Οι αρχικές κατασκευές σε αυτήν την περιοχή καταστράφηκαν από μια τεράστια πυρκαγιά στις 5 Ιουνίου 1870. Στη συνέχεια, ο βεζίρης του σουλτάνου Αμπντουλαζίζ, Αβραάμ Πασάς, ανέλαβε την πρωτοβουλία να αποκτήσει την κατεστραμμένη γη και να ξεκινήσει την κατασκευή μιας νέας διόδου. Οι αρχιτεκτονικές προσπάθειες ξεκίνησαν το 1875 υπό την καθοδήγηση του αρχιτέκτονα Alexander Vallury, με αποκορύφωμα την ολοκλήρωση του περάσματος το 1883.

Αρχικά γνωστό ως Circle D'Orient, αυτό το κτήριο χρησίμευε ως κλαμπ ψυχαγωγίας που προσέλκυε εξέχοντες πολιτικούς, επιχειρηματίες, τραπεζίτες, λεβαντίνους και εύπορους ιδιώτες από την Κωνσταντινούπολη. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, έγινε χώρος για ψυχαγωγικές δραστηριότητες Βρετανών διοικητών. Οι οικονομικές δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Αβραάμ Πασάς οδήγησαν στην κατοχή των κτιρίων από την Οθωμανική Τράπεζα.

Το 1958, το κτίριο αποκτήθηκε από τον Emekli Sandığı και οι αίθουσές του βρήκαν νέο σκοπό ως σκηνές κωμωδίας για τον κινηματογράφο Rüya, τον κινηματογράφο Emek και τα θέατρα της πόλης. Ως αποτέλεσμα, ο δρόμος που βρίσκεται δίπλα σε αυτό το κτίριο κέρδισε το ειδικό όνομα "Yeşilçam", που σημαίνει τη μοναδική σχέση με τον Τουρκικό Κινηματογράφο. Το πέρασμα Emek παραμένει όχι μόνο μια απόδειξη της ιστορικής αρχιτεκτονικής αλλά και ένα σύμβολο της κινηματογραφικής κληρονομιάς της Κωνσταντινούπολης.

 

**Πέρασμα Χαλέπι (Χαλέπι)**

Κατασκευασμένο το 1885 από τον M. Hacar από το Χαλέπι, το Halep Passage είναι ένα ιστορικό στολίδι στην οδό Istiklal. Αρχικά στεγαζόταν το διάσημο Variety Circus Theatre (Cirque de Pera), το πέρασμα υποβλήθηκε σε αποκατάσταση το 1904 από τον αρχιτέκτονα Καμπανάκη. Σήμερα στεγάζει τον κινηματογράφο Beyoğlu από το 1989, ενώ ένα τμήμα λειτουργεί ως το κτίριο του Γενικού Προξενείου, δωρεά ελληνικής οικογένειας με το επώνυμο Şişmanoğlu.

Διάδρομος Άτλας

Στον Διάδρομο Άτλας βρίσκεται το Μουσείο Τουρκικού Κινηματογράφου. Αρχικά ήταν η έπαυλη της πλούσιας οικογένειας του αρμενικού Κετζογλου στον 19ο αιώνα, όπου φιλοξένησε το Σουλτάνο Αμπντουλαζίζ, κοντινό φίλο του Αγκοπ Κοτζεγιάν. Ο διάδρομος, που παλιά ήταν στάβλος, μετατράπηκε αργότερα σε αρένα επίδειξης ιππασίας. Χάρισμα της οικογένειας Κοτζεγιάν στην εκκλησία Βοσγκεπεγιάν μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, η έπαυλη είχε διάφορους ρόλους, συμπεριλαμβανομένου ενός Βρετανικού Στρατιωτικού Δικαστηρίου, Διευθύνσης Ταχυδρομείου και μαγαζιού ψυχαγωγίας με το όνομα "Moulin Rouge."

Διάδρομος Λουλουδιών

Ο Διάδρομος Λουλουδιών, πρώην γνωστός ως Χριστάκη Πασατζή, εξελίχθηκε από τις στάχτες του Θεάτρου Ναούμ, που καταστράφηκε στη φωτιά του 1870 στο Μπεϊογλού. Αγορασμένος από τον Χριστάκη Ζωγράφο Εφέντη, ανακατασκευάστηκε ως Σιτέ ντε Πέρα, γίνοντας το Τζιτζέκ Πασατζή κατά τα χρόνια του Ανεξαρτησίας. Από το 1940, εμφανίστηκαν ταβέρνες και σήμερα ο Διάδρομος Λουλουδιών συνεχίζει τον πολιτισμό της ταβέρνας.

Λύκειο Γαλατασαράι

Κτισμένο στον 19ο αιώνα ως Μεκτέμπ-ι Σουλτανίε, το Λύκειο Γαλατασαράι έχει ιστορική προέλευση στο παλάτι του 15ου αιώνα που αφιερώθηκε στις μεταστροφές μη μουσουλμάνων. Τα βραβεία που κέρδισε ο Αθλητικός Σύλλογος Γαλατασαράι εκτίθενται στον αντίθετο κτιριακό χώρο. Ένα άγαλμα που αναμνεύει την 50η επέτειο της Δημοκρατίας της Τουρκίας βρίσκεται στην αριστερή πλευρά του σχολείου.

Μέτρι Apartmanı (Αίγυπτος Διαμέρισμα)

Η τοποθεσία του πρώην θεάτρου Τροκαντέρο, το Μέτρι Apartmanı, μετατράπηκε αργότερα σε χειμερινή έπαυλη για τον Αιγύπτιο Οθωμανό πολιτικό Αμπάς Χαλίμ Πασά. Κτισμένο ανάμεσα στα έτη 1905 και 1910 σε στιλ Αρ Νουβό, αυτό το διαμέρισμα φιλοξένησε

Το Παλάτι της Σουηδικής Πρεσβείας


Το κτήριο της σουηδικής πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη κατασκευάστηκε το 1870 από τον αρχιτέκτονα Domenico Pulgher. Η Σουηδία, με στόχο να ενισχύσει τις σχέσεις της με την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αποφάσισε να ιδρύσει πρεσβεία στην Κωνσταντινούπολη. Για να επιτύχει αυτόν τον στόχο, ένας Σουηδός ιεραπόστολος ονόματι Γκούσταβ Σέλσινγκ αγόρασε τη γη όπου βρίσκεται το σημερινό παλάτι της πρεσβείας από έναν Βρετανό έμπορο. Σε αυτό το οικόπεδο κατασκευάστηκε τότε το Παλάτι της Σουηδικής Πρεσβείας.

Ωστόσο, όπως πολλά κτίρια στο Beyoğlu, υπέφερε από τις περιβόητες πυρκαγιές, καθιστώντας το άχρηστο. Το κτίριο της πρεσβείας υπέστη εκτεταμένες ζημιές. Σε απάντηση, ένα μεγαλύτερο παλάτι πρεσβείας κατασκευάστηκε στις γύρω περιοχές με την απόκτηση πρόσθετης γης το 1870. Το νέο παλάτι της πρεσβείας εγκαινιάστηκε με μια μεγάλη μπάλα, σηματοδοτώντας την επαναλειτουργία του.

Στην πόρτα του παλατιού της πρεσβείας, μπορείτε να βρείτε το Εθνόσημο του Βασιλιά Καρλ XIX, σύμβολο της σουηδικής μοναρχίας. Αυτό το κτίριο της πρεσβείας αποτελεί απόδειξη των ιστορικών δεσμών μεταξύ της Σουηδίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Αγγλικανική Εκκλησία της Κριμαίας


Η Αγγλικανική Εκκλησία της Κριμαίας αποτελεί μια αξιοσημείωτη απόδειξη της συνεργασίας μεταξύ της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τους ταραχώδεις καιρούς του Κριμαϊκού Πολέμου. Κατασκευάστηκε το 1868 με εντυπωσιακό νεογοτθικό ντιζάιν που την ξεχωρίζει από την παραδοσιακή τουρκική αρχιτεκτονική, αυτή η εκκλησία αντηχεί με τον απόηχο της ιστορίας και των θυσιών.

Το μεγαλοπρεπές εσωτερικό του, διακοσμημένο με μεγαλοπρεπή όργανα από σωλήνα, φιλοξενεί κυριακάτικες λειτουργίες που αντηχούν σε μια μοναδική πνευματική ατμόσφαιρα. Περισσότερο από τόπος λατρείας, αυτό το νεογοτθικό θαύμα αποτίει φόρο τιμής στους Βρετανούς στρατιώτες που ήρθαν να βοηθήσουν τις οθωμανικές δυνάμεις κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού πολέμου. Είναι ένα ζωντανό μνημείο, που ενσαρκώνει την κοινή ιστορία των εθνών.

Ο θεμέλιος λίθος, που τέθηκε σε μια τελετουργική εκδήλωση στην οποία συμμετείχαν αξιωματούχοι το 1858, σηματοδότησε την αρχή ενός ταξιδιού κατασκευής μιας δεκαετίας. Το 1868, οι πόρτες της εκκλησίας άνοιξαν, αποκαλύπτοντας τη μεγαλειώδη ομορφιά της στον κόσμο. Οι προσεκτικά επιλεγμένες μαύρες πέτρες από το Büyük Ada και οι κίτρινες πέτρες από τη Μάλτα, σχολαστικά κατασκευασμένες, συμβάλλουν στη σαγηνευτική γοητεία του.

Ως τόπος λατρείας για την αφρικανική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης, τα αγάλματα του Ιησού μέσα στην εκκλησία είναι διακριτικά, σμιλεμένα σε μια αποφασιστική μαύρη απόχρωση. Πέρα από την αρχιτεκτονική του ικανότητα, το Kırım Anglikan Kilisesi είναι σύμβολο ενότητας, ανάμνησης και της διαρκούς σύνδεσης μεταξύ των εθνών που ξεπερνά το χρόνο.

Sun, Dec 17, 2023 11:17 AM


Comments (Total 0)