• Binbirdirek Mah. Klod Farer Cad. Güven Apartmanı No:2/302 Fatih/İstanbul, Turkey
  • Open 08:00-22:00: Monday - Sunday

Safranbolu da gezilecek yerler

tags: safranbolu da gezilecek yerler

Safranbolu da gezilecek yerler

Editor: Rasim Terzi (Sun, May 7, 2023 3:38 PM)

Safranbolu


Safranbolu da gezilecek yerler

 

**Safranbolu: Tarihin İzinde Bir Şehir**

Safranbolu, tarihi dokusu ve kültürel zenginlikleriyle öne çıkan bir şehir olarak kendini tanıtmaktadır. Bu güzel şehrin önemli noktalarından bazıları şunlardır:

**Hıdırlık Tepesi: Safranbolu'nun Panoramik Güzelliği**

Safranbolu'nun simgelerinden biri olan Hıdırlık Tepesi, belediye tarafından belirlenen bir giriş ücreti ile ziyaretçilere açılmaktadır. Tepeden, Safranbolu Konaklarının muazzam manzarasını gözlemleyebilir ve şehrin tarihini soluyabilirsiniz. Aynı zamanda Hıdırlık Tepesi, yerel ritüellerin gerçekleştirildiği bir mekan olarak da öne çıkar.

**Safranbolu Uçağı: Türk Hava Kurumu'nun Hediyesi**

Safranbolu'da 2006 yılından beri sergilenen Safranbolu Uçağı, Türk Hava Kurumu'nun başlattığı bağış kampanyası sonucunda toplanan bağışlarla alınmıştır. Hıdırlık Tepesi yakınındaki alanda bulunan bu uçak, şehrin tarihine ve havacılık geçmişine gönderme yapmaktadır.

**Kaymakamlar Konağı: Tarihi ve Kültürel Bir Miras**

Safranbolu Kışlası'nın komutanı Hacı Efendi'nin konağı, Kaymakamlar Konağı olarak anılmaktadır. Bu konak, ziyaretçilere Türk kahvesi içme ve geleneksel yemek servisi yapma imkanı sunar. Aynı zamanda "ne dolaplar dönüyor" deyimine ilham veren dönme dolabı ve toza yazı geleneği gibi kültürel özelliklere ev sahipliği yapmaktadır.

**İzzet Mehmet Paşa Cami ve Su Kemeri: Tarihi ve Mimari Bir Şaheser**

1743 yılında doğan İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılan cami ve su kemeri, Safranbolu'nun önemli tarihî yapılarındandır. İzzet Mehmet Paşa'nın doğduğu topraklara kazandırdığı bu eserler, şehrin su sorununu çözmek amacıyla inşa edilmiştir.

**Köprülü Mehmet Paşa Cami ve Arasta Çarşısı: İbadet ve Ticaretin Buluşma Noktası**

Köprülü Mehmet Paşa, Safranbolu'ya sürgünken verdiği bir sözü yerine getirerek 1661 yılında cami ve arasta çarşısı inşa ettirmiştir. Arasta çarşısında hala geleneksel yemeni üreten ustalar bulunmaktadır. Ayrıca, Kurtuluş Savaşı sırasında arasta çarşısındaki ustalara bağışta bulunarak destek vermiştir.

**Cinci Han ve Hamamı: Safranbolu'nun Kervansarayı**

Cinci Hoca olarak tanınan Hüseyin Efendi'nin Safranbolu'ya kazandırdığı Cinci Han, günümüzde 62 odalı bir otel olarak hizmet vermektedir. Hanın içerisinde Türk kahve kültürünü anlatan bir müze de bulunmaktadır. Ayrıca, hanın yanında yer alan tarihi hamam, geleneksel hamam kültürünü yaşatmaktadır.

**Safranbolu Kale ve Hükümet Konağı: Tarih ve Müze**

Safranbolu'nun kalesi olarak adlandırılan bölgede, 1904 yılında Kastamonu Valisi Enis Paşa tarafından inşa edilen Hükümet Konağı, bugün Kent Tarihi Müzesi olarak ziyaretçilere açılmıştır. Bu müzede, Safranbolu'nun tarihine dair fotoğraflar ve tarihi objeler sergilenmektedir.

**Safranbolu Saat Kulesi: İzzet Mehmet Paşa'nın Hediyesi**

1797 yılında İzzet Mehmet Paşa tarafından halka hediye edilen Safranbolu Saat Kulesi, şehrin en dikkat çeken yapılarından biridir. Aynı zamanda açık hava müzesinde Türkiye'nin diğer illerinde ünlü olan saat kulelerinin maketleri sergilenmektedir.

**Tokatlı Kanyon ve Safranbolu Cam Teras: Doğa Harikası ve Cesur Deneyim**

Safranbolu'nun dışında yer alan Tokatlı Kanyon, Hıdırlık Tepesi yakınında bulunmaktadır. 9 km uzunluğundaki bu kanyon, Hızar Çayı tarafından binlerce yıl boyunca oluşturulmuş bir doğa harikasıdır. Ayrıca, kanyonun üzerinde yer alan cam teras, ziyaretçilere korkusuzca aşağıya bakma imkanı sunmaktadır.

**Bulak Mencilis Mağarası: Doğanın Derinliklerinde Bir Keşif**

Ulaşımı birçok basamakla sağlanan Bulak Mencilis Mağarası, Türkiye'nin dördüncü büyük mağarası olarak bilinir. Sadece belirli gruplar tarafından ziyaret edilebilen bu mağara, sarkıt ve dikitleri ile doğa severlere benzersiz bir deneyim sunar.

**Safranbolu'nun Yöresel Lezzetleri: Tatlılar ve Yemekler**

Safranbolu'nun gastronomik zenginlikleri arasında Safranbolu

 Lokumu, Zerde Çorbası, Çavuş Üzümü, Cevizli Yayla İnciri, Uzun Fasulye, Peruhi, Kuyu Kebabı, Bükme, Etli Dolma gibi lezzetler bulunmaktadır. Ayrıca, Safranbolu'da üretilen gazozlar da meşhurdur.

**Safranbolu'da Konaklama: Tarihî Konaklar ve Oteller**

Safranbolu'nun tarihî konakları, ziyaretçilere orijinal dokularında konaklama imkanı sunar. Cinci Han, Beyzade Konağı, Bağlarsarayı Hotel, İmren Lokum Konak, Diamond Park Hotel gibi oteller, şehrin tarihini ve konforunu bir araya getirir.

Safranbolu, tarih, kültür, doğa ve lezzetin buluştuğu benzersiz bir destinasyondur. Her köşesi, geçmişin izlerini taşırken aynı zamanda modern konforu da sunmaktadır.


Safranbolu 

Safranbolu Hıdırlık Tepesi

Safranboluda hıdırlık tepesine giriş ücretlidir. 2023 yılında Safranbolu belediyesi Hıdırlık tepesine giriş ücreti olarak 10 Türk Lirası gibi cuzi bir miktar almaktadır. HIdırlık tepesine geldiğinizde Safranbolu Konaklarının en güzel manzarasını göreceksiniz. Mutlaka Hıdırlık tepesini Safranboluyu gezerken rotanıza eklemelisiniz. Safranbolu yerel hakı Hıdrallez kutlamalarını ve Yağmur duası gibi önemli rituellerini bu tepede yapmaktadırlar Hıdırlık tepesinde açık namazgahı ve Orhan Gazi Döneminde yaşamış olan Şehzade Süleymanın önemli bir komutanı olan Hıdır beyin türbesi ve Kurtuluş Savaşında kahramanı ve Müzikolog olan Dr. Ali Yaver Atamanın mezarı, Hıdırlık tepesinde bulunmaktadır.  

Safranbolu Uçağı 

2006 yılından beri  Safranbolu hıdırlık tepesinin yanındaki alanda sergilen Zafranbolu Uçağı, Turk Hava Kurumununn başlattığı bağış kampanyasında Safranbolunda toplanan bağışlar ile alınmış uçaktır. 

Safranbolu Kaymakamlar Konağı 

Safranbolu Kışlasının komutanı Hacı Efendi, Yerel halk tarafından Kaim- Makamı  olarak lakap takılması nedeniyle yaşadığı konağa Kaymakanlar konağı ismi verilmiştir. Kaymakamlar konağında avlusunda çok güzel türk kahvesi içebileceğiniz gibi Konağın içerisini ziyaret edebilir. Türk Atasözünde meşhur bir deyim olan "ne dolaplar dönüyor" isim kaynağı olan  yemek servisinde kullanılan dönme dolabı görebilirsiniz. Ayrıca diğer birTürk geleneği olan toza yazı geleneğini de unutmamak gerekir. "Yazı yazdık tozunuza , Yazıklar olsun bu evin Kızına" . Ayrıca Bu kaymakamlar konağında Safranbolu tanıtım videosunu izleyebilirsiniz. Kaymakamlar konağı bileti ile Ayrıca Safranbolu Vali Konağını da gezebilirisniz. 

Safranbolu İzzet Mehmet Paşa Cami ve Su Kemeri 

1743 yılında Safranboluda doğan İzzet Mehmet Paşa,  1793 yılında Sadrazamlık mevkisine geldikten sonra doğduğu Safranbolu  toprakları için bir Cami ve Safranbolunun su sorunu gider içinde bir Su Kemeri inşaat ettirmiştir. Napolyonun Mısır'ı fethetmesi nedeniyle 1798 yılında Sadrazamlıktan azledildi.  Bir süre Sakız adasında sürgüne gönderildikten sonra Manisa yaşamaya başladı. Manisa vefat ettikten sonra naaşı Safranboluna getirilerek Camisinin avlusuna gömüldü. İzzet

Safranbolu Köprülü Mehmet Cami ve Arasta Çarşısı

Köprülü MehmetPaşa söylenen hikayeye göre Safranboluya sürgüne gönderilmiştir. Hıdırlık tepesindeki namazgahta  ibadet ederken bir gün affedilirsem buraya bir cami yapacağı vaadinde bulunur. Affedilmekle kalınmaz, Sadrazamlığa kadar yükselir. Sözünü tutarak Safranbolu Tarihi çarşına 1661 yılında bir Cami ve camiiye gelir sağlaması için bir arasta inşaat ettirir. Bu arasta çarşısında yemeni yapan ustaları halen görebilmektesiniz. Ayrıca Kurtuluş savaşı sırasında Arasta çarşısındaki ustalara yemeniler yaparak orduya bağışta bulunmuşlardır. .Köprülü Mehmet Paşa camiisinin avlusun tarihi çınar ağacın hemen yanında bir güneş saati görebilirisiniz. 

Safranbolu Cinci Han ve hamamı 

Safranboluda doğmuş olan Hüseyin efendi, Sultan İbrahim'in psikolojik rahatsızlıklarına çare olarak  Kösem Sultan tarafından Topkapı Sarayına davet edildi. Yaptığı tedavi sayesinde Sultan İbrahim sağlığına kavuştu. bu sayede Hüseyin efendi, Cinci Hoca olarak meşhur olmaya başladı.Sultan İbrahim, Hüseyin efendiyi hediye olarak kazaskerlik  makanına getirdi. Bu makandayken aldığı rüşvetlerle servetini baya artırdı. Bu servet ile doğduğu Safranboluna 1640-1648 yılları arasında  bir Han ve Hamam inşaat ettirdi. İpekyolu rotasında olan Safranbolu  için çok önemli Bu han sayesinde Kervanlar safranboluda konaklamaya başladı. ve Şehir gelirine büyük katkısı oldu.  Günümüzde Cinci Han  62 odalı bir hotel işlevindedir. İsmindeki Cinci kelimesinden korkan bazı Otel Müşterileri, Başta otelde kalmaya çalışsa bile bir süre sonra otelden ayrılırak başka otellere geçmişlerdir.  Cinci hanın avlusunda özel bir restoran bulunmaktadır.  Ayrıca Cinci Hanın içerisinde Türk Kahve kültürünü anlatan bir müze bulunmaktadır. Hanın Yanında bulunan hamamı erkek ve kadın bölümü akşam 10 kadar hamam işlevini devam ettirmektedir. Tarihi hamam kültürünü tatmak isteyenler için tavsiye ederim. Cinci Hanın giriş kapısının kilidi ve Anahtarı, Muhtesem bir demir işçiliğinin bir örneğidir. 

Safranbolu Kale ve Hükümet Konağı 

Safranboluluların kale diye isimlendirdikleri bu alandan Hıdırlık Külesi gibi Safranbolunun her yerini görebileceğiniz bir tepedir. bu tepe 1904 Kastamonu valisi Enis Paşa tarafından yaptırılmış olan Hükümet konağı , Ceza evi ve cephanelik binası bulunmaktadır. Hükümet konağı, 2007 yılından itibaren Kent tarihi Müzesi olarak ziyaret edebilebilmektedir. üç katı olan bu müzede Safranbolu tarihi fotograflarını ve tarihi eşyalarını sergilenmektedir. Kaymakanlar evi biletiyle bu müzeyi de ücretsiz gezebilirsiniz. 

Safranbolu Saat Kulesi 

1797 yılında İzzet Mehmet Paşa "herkesin Evine ve Cebine saat hediye edeceğim" sözünün larşılığı olarak Safranbolunun en görülebilen  yerine bir  saat kulesi inşaat ettirmiştir. Yapıldıüı günden beri tıkır tıkır çalışmaktadır. Bu saat kulesinin hemen önündeki açık hava müzesinde Türkiyede diğer illerde meşhur olan Saat kulelerin maketleri sergilenmektedir. Safranbolu Saat Kulesinde Her yarım saatte ve tam saatte gong sesi çalmaktadır. Saat Kulesinin Gong Sesi üç kilometreden bile duyabilemektedir. 

Tokatlı kanyon  ve Safranbolu Cam Teras 

Safranbolu tarihi bölgesi dışında görülmesi gerekn en meşhur yeri, Safranbolunun ince kaya mevkiinde bulunan Tokatlı kanyonudur. yaklaşık 9km uzunluğundaki Tokatlı kanyonu, Hızar çayının binlerce yılda oluşturduğu bir doğa harikasıdır. Tokatlı kanyonunu ister 80 metre yüksekliğinde olan cam terastan izleyebilrisiniz Yada merdivenlerle Kanyona inerek güzel bir yürüyüş yapabilirsiniz. Kanyonda yürüyüş sırasında Sadrazam İzzet paşanın yaptırdığı Su Kemerini de görebilirsiniz. Ayrıca Bu kanyonun üzerinde zipline ile uçuş gerçekleştirebilirisiniz. 

Cam Teras Giriş Ücreti 

Tam Bilet 20 TL

İndirimli Bilet : 15 TL (Öğrenci ve Asker kimlik kartı ibrazı gerekli ) 

Düğün Özel Çekim 500 TL ( Gelin Damat Fotografçı 15 Dakika) 

Cam Teras ziyaret saatleri  yaz saatleri 08:00-21:00

Safranbolu Bulak Mencilis Mağarası 

Bulak Meclisi Mağarası uzunluğu 6 Kmdir. Turkiyenin uzunluk bakımından 4. büyük mağarasıdır. Ama Uzunluğun sadece 400 metrelik bölümü ziyarete açıktır. Mağara Girişine kadar aracla ulaşma imkanı yoktur. Otoparka aracı park ettikten sonra 150 basamaklı merdiven ile bulak Mencilis Mağarasının girişine ulaşılabiliniyor. Ziyarete açık olan bölümünü sadece gruplar halinde gezilebilmektedir. Mağaranın içerisinde sıcaklık yaz kış aynıdır ve 15 derecedir. Bulak Mencilis Mağarası Ayrıca  yarasaların yaşam alanıdır. mağara ziyaret sırasında mağaranın içerisinde oluşmuş sarkıtlar ve dikitleri görme imkanız olacaktır. Sarkıt ve dikitlerin 1 cm uzunluğu yaklaşık 200 veya 400 yılda oluşmaktadır. Mağaranın oluşumu 50 veya 200 milyon yıldır devam etmektedir. Bulak Mencilis mağarasının içerisinden Sivilcelere iyi gelen Peloid Çamuru da elde edilmektedir. 

Safranbolu yöresel yemekleri 

  • Safranbolu Lokumu  İmren Lokumları gruplar için slayt ile Safranbolu tanıtımı yapılıyor. 
  • Zerde Çorbası 
  • Çavuş Üzümü 
  • Cevizli Yayım
  • Uzun Fasulye 
  • Peruhi 
  • Kuyu Kebabı 
  • Bükme 
  • Etli Dolma 
  • Safranlı Gazoz Baglarbaşı Gazozu
  • Özel sunumuyla Türk Kahvesi 

Safranbolu Konakllarında konaklama 

Cinci Han

Beyzade Konağı 

Bağlarsarayı Hotel

İmren Lokum Konak 

Diamond Park Hotel 

 

Sun, May 7, 2023 3:38 PM


Comments (Total 0)