• Binbirdirek Mah. Klod Farer Cad. Güven Apartmanı No:2/302 Fatih/İstanbul, Turkey
  • Open 08:00-22:00: Monday - Sunday

Mavi Rengi

tags: Osmanlı Tarihi Mavi Rengi

Mavi Rengi

Editor: Rasim Terzi (Sat, Sep 11, 2021 1:47 PM)

Üç Tarafı denizlere çevrili olan Türkiye de Osmanlı dönemdeki sanatçılar, denizlerdeki bu mavi renk tonlarını sanatlarına eklemişlerdir


Mavi Rengi

Mavi Rengi 

Üç Tarafı denizlere çevrili olan Türkiye de Osmanlı dönemdeki sanatçılar, denizlerdeki bu mavi renk tonlarını sanatlarına eklemişlerdir. Dünya'da hindistan indigo çiçeği ile yaratılan mavi renginin kokusunu, söylentiye göre yılan, akrep gibi hayvanlar, sevmemektedir. Bu nedenle, Hindistanda Kobra  eğitiminde, mavi rengi kullanılmıştır.  

 

Daha Sonra ticaret yoluyla Osmanlı topraklarına gelen bu rengi , Osmanlılar evlerinde süsleme olarak kullanmışlardır. bu sayede evin içindeki insanlar uyku sırasında bu hayvanların saldırısından korunmuştur. Bugün,  Türkiye nin köylerinde ve Yunanistan Adalarında evlerin pencere ve kapıları mavi renktedir.  Daha SonraTürkler, bu rengi medusa hikayesinin Türklerce değiştirilmiş hali olan Nazar boncuğunda kullanmışlardır. Dünya dillerine geçen Turkuaz kelimesi Türk mavisini temsil etmektedir. Ayrıca Osmanlı döneminde Cami Kubbelerine örümcekler ağa yapmasın diye mavi çinilerle ile süslenmiştir.

Sat, Sep 11, 2021 1:47 PM


Comments (Total 0)