• Binbirdirek Mah. Klod Farer Cad. Güven Apartmanı No:2/302 Fatih/İstanbul, Turkey
  • Open 08:00-22:00: Monday - Sunday

Van Gezilecek Yerler

tags: Vanda Gezilecek Yerler

Van Gezilecek Yerler

Editor: Rasim Terzi (Tue, Jan 4, 2022 11:24 AM)

Van is Number one 


Van Gezilecek Yerler

Van'da Gezilecek Yerler

Van Coğrafya

Van gölü etrafına kurulu bir şehrimizdir. Van gölü , meteor gölüdür. Çökmeler sonucunda oluşmuştur. Van gölü, Dünyanın en büyük sodalı gölüdür. Vanlı kadınlar, eskiden hiç bir deterjan kullanmadan sadece van gölünün sodalı suyunu kullanarak giysilerini yıkamaktaydı.  Vanın doğusunda İran sınırı bulunmaktadır. Güneyinde Hakkari bulunmaktadır.Batısında Bitlis bulunmaktadır. Kuzeyinde ise Ağrı dağı ve ağrı ili bulunmaktadır. Kuzey doğusunda Doğu Beyazıt bulunmaktadır.  Vanlı yerel insanlar , Van gölüne, Van denizi diye isimlendirirler. Dağların etrafında bulunan bir ovaya kurulmuş bir ildir. Van'ın Kuzeyin batısında Süphan Dağı, Batısında Nemrut dağı, Güneyinde Artos dağı bulunmaktadır. (Artos, yerel dilde çadır demektir. Artos dağını, Çadıra benzetilmiştir. Vizyontele Filmi bu dağda çekilmiştir.)  Merkezde de Erek dağları bulunmaktadır. Bu dağlar, volkanik dağlardır. Bu volkanik dağlar sayesinde Van gölü oluşmuştur. İnci kefali, van gölünde yaşayan tek canlıdır. 

Van Nüfusu , yaklaşık 1 miyon yüz elli bin civarında nufus bulunmaktadır. Türkiyenin en kalabalık 19. şehridir. Bir çok farklı etnik nufus, Vanda yaşamaktadır. Çoğunluk kürttür. Ayrıca Azeriler , Acemler yaşamaktadır. Yazları çok kurak bir iklim bulunmaktadır. Kışları ise çok soğuk bir iklime sahiptir. Van 1915 Ermeni olayları ve Depremler nedeniyle tarihi mimariler, günümüze ulaşamamıştır.Bu nedenle Van Şehri, yeni kurulmuş bir şehirdir.  Eski Van Şehri, Tuşba Kalesinin etrafında bulunmaktaydı. 

Van Kelimesi etimoloji 

1. Düşünce : Urartular diğer ismi  Biainelidir Bu kelime zaman Viaineli haline dönüşmüştür. Zaman bu kelime daha kısalarak Van Haline dönmüştür. 

2. Düşünce : Urartu krallığın bir komutanın adı Van dır

3. Düşünce : Tuşba Kalesinde Büyük bir Mabet bulunmaktaydı. Urartu dilinde Mabet Vankdır. Van kelimeside bu Vank türediği söylenir. 

Vanda Gezilecek Yerler  

Tuşba Van Kalesi : İstanbul'da tarih yarımadası nasıl istanbul'un ilk kurulduğu yer olarak bilinir. Vanında en eski Yerleşim yeri Tuşba Kalesi çevresidir. 

Van Müzesi : Urartı dönemine ait çok iyi koleksiyonları görebileceğiniz bir müzedir. 

Urartular 

  • Urartular Kuzey Kafkasyadan gelen bir halktır. Van bölgesine gelerek Asurların egemenliği altından yaşamışlardır. 
  • Urartular, demir çağ uygarlığı olduğu için demiri günlük eşyalarında kullanmaya özen göstermişlerdir. Bu sayede bir çok Savaş aletleri üretmişlerdir. Bu nedenle Urartular çok savaşçı bir halktı
  • Urartular, Su kanalları açmış bir halktır.
  • Urartular mezarlarında en çok köpek iskeletleri görülmüştür. Bu nedenle Urartuların tarihte en çok köpek sev halk olduğu söylenir. ve köpekler için özel bir mezarlık yaptırmışlardır. Van ne kadar kedisiyle öne çıksa bile tarihinde köpekte çok önemlidir. 

Tue, Jan 4, 2022 11:24 AM


Comments (Total 0)