• Binbirdirek Mah. Klod Farer Cad. Güven Apartmanı No:2/302 Fatih/İstanbul, Turkey
  • Open 08:00-22:00: Monday - Sunday

Veznecilerde gezilecek yerler

tags: Veznecilerde görelecek yerler

Veznecilerde gezilecek yerler

Editor: Rasim Terzi (Wed, Mar 22, 2023 11:58 AM)

İstanbul'un tam orta yeri 


Veznecilerde gezilecek yerler

Vezneciler

Vezneciler, günümüzde İstanbul Üniversitesinin bölümleriyle çevrelenmiş bir bölgedir. Üniversite öğrencilerinin yoğunlukla zaman geçirdiği bir yerdir. O nedenle Öğrenci bütçesine göre kafe ve restoranların agırlıkla bulunduğu bir yerdir. Ama bunun yanında Veznecilerde bir çok tarihi eser bulunmaktadır. Bu makalemizde Veznecilerde görülmesi gereken yerlerden bahsetmeye çalışacağız.

Vezneciler Etimoloji 

Günümüzde olduğu gibi Osmanlı döneminde Mısır Çarşı, Kapalı Çarşı, Unkapanı, Ticaretin döndüğü yerlerdi. Ticaretin olduğu yerde olmazsa olmaz bir konuda vergidir. Vezneciler Bölgesinde eskiden bu vergileri toplamak için vezneler bulunmaktaymış. Vezneciler ismininde bu veznelerden geldiği söylenmektedir. 

Vezneciler 16 Mart Şehitleri 

Birinci Dünya savaşından sonra 16 Mart 1920 tarihinde İstanbul, Mutefik orduları tarafından işgal edilence Veznecilerde bulunan Polis karakoluna baskın yapışmıştır. Burada bulunan polisler şehit edilmiştir. Bu şehitler anısına Veznecilerde bir caddeye 16 Mart Şehitleri Caddesi ismi verilmiştir. 

Vezneciler Kalenderhane Camii 

Kalenderhane camii, 12 yüzyıl Kommenos döneminde yapılmış olan Theotokos Kryiotissa isimlendirilmiş kiliseydi. İstanbul Fethinden sonra camiye çevrilmiştir. İstanbul Fethinde çok önemli katkıları olan Kalenderiye dervişlerine teşekkür manasında bu cami onlarab tahsis edilmiştir. 1204 istanbul'u istila edenler Latinler, bu yapıyı kendi ibadetlerinde kullandıkları bilinmektedir. Buna en büyük delil mihrabın yanındaki küçük hücrenin kemerinde gotik harflerle yazılmış olan  Aziz Fransizco ismidir. Bu kişi Fransisken tarikatın kurucu olarak kabul edilmektedir. Yapının guneyinde bulunan Gynakionda üzerinde isim olmayan freskinAssisli  Aziz Fransizcoyu betimlediği düşünülmektedir.  

Vezneciler Şehzade Cami

Vezniciler şüphesiz en önemli yapısı, Kanuni Sultan Süleymanın, başlangıçta kendisi için yaptırmayı düşündüğü ama 1543 yılında Manisada Çiçek hastalığı nedeniyle vefat eden Şehzade Mehmet Onuruna Yaptırdığı Şehzade Camiidir. Şehzade Camii, 1544-1548 yılları arasında Mimar Sinan tarafından inşaat edilmiştir. Mimar Sinan, Bu yapıda Süslemeye çok Fazla yer verdiği için bu yapıyı, çıraklık eseri olarak kabul etmiştir. Bu Yapının Minarelerinde Süslemeleri, çok açık şekilde görebilrisiniz. Mimar Sinan, Şehzade caminden sonraki eselerinde daha çok sadeliğe önem vermiştir. Şehzade Cami, Lokasyon olarak Tarih Yarım Adanın tam orta yerinde bulunmaktadır. Bunu gösteren Bir taş, Yapının dış Duvarlarında halen görülebilmektedir. Yapının Duvarlarında ayrıca insanların sadakalarını  bırakabilecekleri bölüm bulunmaktadır. Şehzade Camisin türbesinde de önemli şahıslar meftundur. Şehzade Mehmet Türbesinde Sandukanın üzerinde bir taht görülmektedir. Kanuni Sultan Süleymanın, Varis Olarak düşündüğü bu Şehzadesi ölünce Sembolik olarak tahtını sandukasının üstüne yerleştirmiştir. Ayrıca TÜrbe bölümünde başka bir Binada Dönemin önemli devlet Adamı Rüstempaşa ve Kanuni Sultan Süleymanın diğer şehzadesi Cihangir de meftundur. Türbede meftun olan diğer kişiler ise; Sadrazam İbrahim Paşa, Sultan Üçüncü Mehmedin oğlu Şehzade Mahmut, Sultan Üçüncü Muradın Kızı Hatice Sultan , Destari Mustafa Paşa ve Eşi Ayşe Hatundur. Şehzade Caminin çevreleyen duvarların bir köşesinde Su Terazisi de bulunmaktadır. 

Vezneciler Saraçhane 

Osmanlı Döneminde Eyerleri yapan ensafın olduğu yere Saraçhane adı verilirdi. İstanbul'un fethinden sonra bu bölge, Saraç esnafı için ayrıldığı için bu İsimle anılmaya başladı. Ama günüzümüzde Saraçhane denildiğinde 1953 yılında inşaat edilmiş olan L planlı İstanbul Büyük Şehi Belediyesi akıllara gelmektedir.

Aziz Polieuktos Kilisesi Kalıntıları 

Saraçhanede İstanbul Büyük Şehir Belediyenin hemen karşısındaki arkeolojik alanda 524- 527 yıllarında Bizans Prensesi Anikia Luliana tarafından Hristiyanlığı kabul ettiği için öldürülen romalı asker Aziz Poliuektus onurana yaptıran kilise bulunmaktaydı. Ayasofyadan önce İstanbul'un en büyük kilise olan bu kilise 1204 haçlı istilası nedeniyle darmadığın olmuş ve kilisenin değerli parçaları venediğe götürülmüştür. Şu sadece  Saraçhane arkeoloji parkında kilisenin temelleri görülebilmektedir. 

 

 

 

Wed, Mar 22, 2023 11:58 AM


Comments (Total 0)