• Binbirdirek Mah. Klod Farer Cad. Güven Apartmanı No:2/302 Fatih/İstanbul, Turkey
  • Open 08:00-22:00: Monday - Sunday

Topkapı Sarayı Birinci Avlu Alay Meydanı

tags: Topkapı Sarayı Turu Topkapı Sarayı

Topkapı Sarayı Birinci Avlu Alay Meydanı

Editor: Rasim Terzi (Sat, Sep 4, 2021 2:38 PM)

Topkapı Sarayının ağaçlarla dolu avlusu


Topkapı Sarayı Birinci Avlu Alay Meydanı

 

Topkapı sarayında Alay Meydanı geçebilmek için Topkapı Sarayının çevreleyen  Sur-i Sultaniye  ismi verilen Surlarını geçmeniz gerekmektedir. Bir çok kapısı olan Sur-i Sultaniyenin en haşmetli kapısı kuşkusuz Saltanat kapısı anlamını gelen Bab-ı Humayumdur. Bab-ı humayUm kapısının hemen önünde bulunan  Osmanlı'nın Lale devrinde yapılmış Sultan Üçüncü Ahmet çeşmesi bulunmaktadır. Usta bir Hattat olan Sultan Üçüncü Ahmet, bu çeşmenin üzerinde bulunan Hattatları bizzat kendi elleriyle yapmıştır. Barok Mimari tarzında yapılmış olan Sultan Üçüncü Ahmet Çeşmesinde 2020 yılına kadar çevresinde bariel ile yanına yaklaşılmasına imkan yoktu. Ama son dönemde İstanbul Belediyesin yaptığı çalışmalar sonucunda Çeşmenin çevresindeki bariller ortadan kaldırıldı. dört tarafından bulunan çeşmelerden içilebilir sular akmaya başladı.

Topkapı Sarayı Bab-ı Humayum  Saltanat kapısı

Aya İrini Kilisesi 

Osmanlı tarihi boyunca farklı amaçlarla aktif olarak kullanılan Aya İrini , ilk Başta Saray bahçelerinden bakımından sorumlu olan Bostancıların kışlası olarak kullanılmıştır.Bostancılar bahçeden sorumlu olmanın yanı sıra güvenlikten de sorumlu kişilerdi. Osmanlı hanedanı  Topkapı Sarayından ayrılıp Dolmabahçe Sarayına taşındıklarından sonra Aya İrini Askeri Müze olarak kullanıldı. Osmanlı topraklarındaki bu ilk  Müze, Ahmet Fethi Paşa tarafından açılmıştır. 

Topkapı Sarayının birinci avlusunda  günümüzde görmediğimiz bazı yapılar bulunmaktaydı. Arkeoloji Müzesinden önce bu alanda bir koğuş bulunmaktaydı. Yavuz Sultan Selim, Mısır fethinden sonra Mısır'dan getirmiş olduğu Bilim Adamları bu koğuşta yaşamaktaydı. 

Deva-i Kasrı

Birinci Avluda diğer görmediğimiz yapı ise Deva-i Kasrı idır. Günümüzde sadece temelleri görülebilen bu yapı, Osmanlı dönemde Vatandaşların şikayetlerini sunabildikleri yerdi.

Darphane 

Devletin para basma yeri ve Diğer ülkeleri gönderilecek hediyelerin yapıldığı yerdir. Günümüzde harabe şeklinde olan bu yapı topluğu, Bazı yeşilçam filmlerinde hapishane çekimlerinde kullanılmıştır. 

 

Sat, Sep 4, 2021 2:38 PM


Comments (Total 0)