• Binbirdirek Mah. Klod Farer Cad. Güven Apartmanı No:2/302 Fatih/İstanbul, Turkey
  • Open 08:00-22:00: Monday - Sunday

Osman Gazi

tags: Osmanlı Tarihi Osman Gazi

Osman Gazi

Editor: Rasim Terzi (Sat, Sep 11, 2021 1:22 PM)

Osman Gazi hakkında önemli bilgiler


Osman Gazi

Osman Gazi

İngilizce de Osmanlı yerine Ottoman neden denmiştir hiç düşündünüz mü ?  Acaba  İngilizcesi  mi yanlış. Yoksa bizim kullandığımız mı?  Aslında İngilizce de  kullanılan Ottoman doğrudur.  Asıl İsmi Otman veya Atman olan ismi  zamanla dilden dile değişerek Osman haline almıştır.  Bu makalede Osman gazi hakkında bilgierimi sizlere sunmak istiyorum.


Osman Gazi Kimdir

Doğum Tarihi 1258

Doğum Yeri  Söğüt

Vefat Tarihi : 1 Ağustos 1326

Vefat yeri : Bursa

Babası : Ertuğrul Gazi

Annesi : Halime Hatun

Eşleri  Şeyh Malhun Hatun , Rabia Bala Hatun

Çoçukları : Orhan Gazi , Pazarlı Bey, Çoban bey, Hamid Bey , Alladdin Bey , Savcı Bey, Fatma Hatun,


Osman Gazi Hayatı

  • Bacakları kısa , kolları çok uzun biriydi. Ayakta durduğunda  elleri dizlerine kadar geldiği  konusunda söylentiler vardır.

  • Müzik dinlemeyi çok severdi. Yemeklerden önce hep müzik dinlerdi.

  • Giydiği kıyafeti bir daha giymezdi ve Giydiği kıyafetleri çıkardığında bir fakire verilmesi emrini vermiştir.

  • At binmekte , Kılıç kullanmakta ve güreşte ustaydı. Askeriyle güreşe tutuşurdu.

  • Turk toplumlarında Ailenin en küçüğü en fazla yaşayacağı inanılırdı.o neden aile içinde kendisine Osmancık derlerdi.  Ailenin en küçüğü Osman Bey olduğu için  beylik ona bırakıldı.  Bunu kabul etmeyen Amcası Dündar bey  taht mücadelesi yaşadığı söylenir. Diğer bir söylenti ise Amcası Dündar Bey, Bilecik Tekfurunun elini öptürdüğü için  Osman Bey Bunu hiçbir zaman unutamaz. Beylik Başına Geçince Amcası Dündar beyi öldürerek intikam almıştır.

  • Koyunhisar Befaus  Savaşı :27 Temmuz 1302 tarihinde Bizansla yapılan ilk savaştır. Bu savaştan sonra Osmanlılar beylikten Devlet haline geçtiği inanılır

  • 1324 tarihinde Osmanlı devleti adına ilk para basılması.


Osman Gazi Meşhur Sözleri

  • “Bir yeri Elde tutmak , Orayı fethetmekten daha zordur”

  •  


Osman Gazi Mezarı

1 ağustos 1326 yılında Bursa'da Gut Hastalığından vefat etti. “Ben ölünce naaşımı Gümüşlü Kümbete koyasın” şeklinde  Vasiyeti Üzerine Oğlu Orhan Gazi, Bursa Fethinden sonra babasının naaşını Uludağın eteklerinde bulunan kiliseyi türbe haline getirerek  gömdü. Daha Sonra Orhan Gazi de aynı yere gömüldü. Ama 19 yüzyılda Bursada meydana gelen deprem nedeniyle Türbeler yıkıldı  Sultan Abdülaziz talimatıyla iki türbe tekrar  inşaat edildi. Bursa’nın Yunanlılar tarafından işgal edilince  Yunan Komutan Sofokles , Osman Gazinin Türbesine girerek “Kalk Koca Osman! Kurduğun devleti yıktık. Seni öldürmeye geldim. “ şeklinde sözler söyledikten sonra Osman Gazi’nin Türbesini tekmeler.



 

Sat, Sep 11, 2021 1:22 PM


Comments (Total 0)