• Binbirdirek Mah. Klod Farer Cad. Güven Apartmanı No:2/302 Fatih/İstanbul, Turkey
  • Open 08:00-22:00: Monday - Sunday

Çocuk Parkına dönen Ayasofya

tags: Ayasofya

Çocuk Parkına dönen Ayasofya

Editor: Rasim Terzi (Sat, Sep 4, 2021 8:08 AM)

Lütfen Çocuklarınızı pisten alınız 


Çocuk Parkına dönen Ayasofya

Bildiğiniz gibi geçen sene bu dönemlerde danıştayda alınan karar ile Ayasofya'nın, müze sıfatına son verilerek tekrar camiye çevrildi. Türkiye'de gündemin jet hızıyla değiştiğini herkes bilir..Siyasi iktidar, bu sefer makyaf malzemesi olarak Ayasofya'yı kullandı. Zafer nara ile bunu, bir kaç hafta kullanıldı. "Zafer "diyorum çünkü Ayasofya'nın müze olması, bazılarına göre Türkiye'nin bağımsızlık meselesiydi. Bir yapının durumuyla bir ülke bağımsızlık kaybediyorsa,  Vah Vah o ülkenin haline. 

Daha sonra yıllardır yapılan restorasyon işlemi, durduruldu. Ayasofya'nın içerisinde tavaf eden restorasyon kulesini apar topar dışarı atıldı. Aynı yaşı nedeniyle yürümekte zorlanan bir insanın, yürümemesi için elinden baston alınır. Ayasofya'da bastonundan oldu. artık Ayasofya'da restorasyon çalışması hiç görmüyoruz. yaklaşık 1500 yaşında olan Ayasofya, bu çileye ne  kadar dayanır bilmek zor Ama yakın bir süre sonra Ayasofyada çökmeler başlayacaktır. Bunu maalesef  hep beraber göreceğiz.

Siyasi iktidar, Para basan bir Müzeyi, Camiye çevirince bu parayı ben nereden süspanse ederim diye düşündü. hopp hemen aklına Türkiye'nin en çok ziyaret edilen müzesi olan  Topkapı sarayı geldi. Topkapı sarayını, Kültür Bakanlığından alarak Cumhurbaşkanlığına bağladı.Bu değişiklik sayesinde yasalara göre bakanlık müzelerinden  O şehrin belediyelerine aktarılması gereken parayı cukka etti.  Ayrıca  hemen Yüz lira olan giriş ücretini iki yüz lira yaptı. Minareyi çalan kılıfını hazırlar misali, Kılıf olarak Aya İrini'yi  Topkapı sarayını gezen herkese beleşten ziyaret etme imkanı sağlandı.

Ayasofya'nın yol geçen hanına dönmesiyle Haliç kenarında çoluk çocuk  cız bız yapan kitle, Ayasofya'ya doldurmaya başladı. Ayasofya'nın yeni halısını, halı sahaya benzeten çoluk çocuk, Ayasofya'yı çocuk parkına çevirdi. Turistleri saklanacak yer gibi kullanarak  saklanbaç oyunları başladı. Rehber olarak Ayasofya anlatmaya çalışırken çocuğun biri gelip "Abi ses etme Saklanbaç oynuyoruz.Beni görmesinler" diyerek aramıza girdi. Ayrıca Çocuklar, bin yıldır Bizans imparatorunun tahtını giydiği yeri, kum parkına çevirdi. Ve yazının başında bulunan  fotograf ortaya çıktı. Bir çocuk, Balonu elinden kaçırmış  ve balon uçurak Ayasofya'nın kubbesine varmış. Bence durumu anlatacak bundan iyi bir resim olamazdı. Bir süre sonra Balon Sönüp yok olacağı gibi Ayasofya da bu gidişle yok olacak. 

3 Eylül 2021 günü Halk Tv de Ertuğrul Günay, Ayasofya ile ilgili "Ayasofya Müze olarak kalmalıydı. Ayasofya 1500 yıl  kilise ve cami olarak İnsanlığa hizmet etti. Şİmdi İnsanlık, Müze olarak Ayasofya 'ya hizmet etmeli " dedi. bu görüşüne sonuna kadar katılıyorum . 

Rasim Terzi 

 

 

 

 

Sat, Sep 4, 2021 8:08 AM


Comments (Total 0)