• Binbirdirek Mah. Klod Farer Cad. Güven Apartmanı No:2/302 Fatih/İstanbul, Turkey
  • Open 08:00-22:00: Monday - Sunday

Hagia Sophia

tags: Hagia Sophia Isztambul

Hagia Sophia

Editor: Rasim Terzi (Mon, Feb 12, 2024 2:45 PM)

Hagia Sophia - Isztambul Nagyszerűségének Felfedezése


Hagia Sophia


Fedezze fel Isztambul Leglátogatottabb Helyének Bonyolult Szépségét
A Hagia Sophia az idők tanújaként áll, évente közel hárommillió látogatót vonzva. Helyieként szeretetteljesen a Hagia Sophia két épületét Kis és Nagy Hagia Sophiaként emlegetjük, és ebben a cikkben a két közül nagyobbiké, annak gazdag történelmét és nagyszerűségét járjuk körül.

Hagia Sophia Története

Két korábbi templom állt a mai Hagia Sophia helyén az épület felépítése előtt. Az első templomot I. Konstantin császár építette a negyedik században, amely fellázadás áldozatává vált. Ezt követően II. Theodosius római császár parancsára épült fel egy második templom, amely a Nika Felkelésnek esett áldozatul. A jelenlegi Hagia Sophia-t I. Jusztinianus nagy építtette, amely kilenc évszázadon keresztül szolgált templomként, mielőtt az oszmánok elfoglalták Konstantinápolyt. 1934-ben múzeummá alakították át.

Hagia Sophia a Pandémia Idején:

A leglátogatottabb múzeumból a Hagia Sophia lecsökkent látogatószám és választási erőfeszítések miatt mecsetté alakult át. Az ezt követő ingyenes belépés sokakat vonzott, hosszú sorokat eredményezve. A járványhoz kapcsolódó korlátozások korlátozták a látogatói területeket és számokat, a második emeletre való belépést lezárták, és néhány templomkori mozaikot lefedtek. Ezek a változások ellenére a Hagia Sophia varázsa tovább él.

Fedezze fel a Hagia Sophia Architektúráját:

A Hagia Sophia-t I. Jusztinianus nagy öt év alatt építette meg a hatodik században, tízezer építőmunkással és száz mesterrel, köztük az építészekkel, Anthemius-szal és Isidore-val. Ez volt az első alkalom, hogy egy épületben egyszerre alkalmaztak kupolát és téglalap alaprajzot. Az építkezéshez Rodosz sziget legkönnyebb homokjait és korábbi pogány templomok oszlopait használták fel, ami innovatív építészetre utal.

Kiemelkedő Látnivalók a Hagia Sophiában:

- A Második Hagia Sophia Templom Romjai
- Római Császárnő Sírja
- Hagia Sophia Gyönyörű Kapuja
- Bemutató Mozaik
- Császár Kapu
- VI. Leó Császár Mozaikja
- Biztonsági Őrök Helye
- Koronázási Hely
- Minber, Mihrap és Muezzin Kunyhó
- Hatalmas Kupola
- Theotokos Mozaik
- Kalligráfiai Kör Deszkák
- Szultán Kunyhója
- Szultán Mahmud Könyvtára
- Két Pergamoni Őrlő
- 106 Gyönyörű Oszlop
- Rámpák az Felső Galériához
- Császárné Helye
- Pokol és Menny Kapuja
- Deisis Mozaik
- Henrico Dandolo Sírok
- Viking Írások
- Királyi Család Adomány Mozaikja

HAGIA SOPHIA ÉS BELÉPŐJEGYEK


Egy 2024-ben hozott új döntés szerint a nem muszlim turisták csak 25 eurós jeggyel látogathatják a Sofia második emeletét, míg nem mehetnek le az alsó emeletre. A muszlim turisták 25 eurós jeggyel léphetnek be a Fő Galéria első emeletére, vagy imádkozási időben imádkozhatnak.

HAGIA SOPHIA NYITVATARTÁSI IDŐ


Új szabály: A Sofia felső emeletét 9:00-tól 19:30-ig látogathatja, kivéve pénteken. A belépőkapuk és a jegypénztárak 19:00-kor zárnak.
Pénteki órák
Nyitva: 09:00-12:30

Zárva: 12:30-14:00

Nyitva: 14:00-19:30

Isztambul Utazás

Tapasztalja meg a Hagia Sophia nagyszerűségét az Isztambul Útmutató Szolgáltatásokkal, amelyek széles választékát kínálják az isztambuli rendszeres és magán túráknak. Kapcsolódjon hozzánk a [Facebook](#), [Instagram](#), [Twitter](#) és [YouTube](#) segítségével, hogy még több betekintést nyerjen az Isztambul Útmutató Szolgáltatásokba és az Isztambul Napi Túrákba. Bátran [kérdezzen tőlünk](#) bármit; itt vagyunk, hogy felejthetetlenné tegyük Isztambul élményét.

Mon, Feb 12, 2024 2:45 PM


Comments (Total 0)