• Binbirdirek Mah. Klod Farer Cad. Güven Apartmanı No:2/302 Fatih/İstanbul, Turkey
  • Open 08:00-22:00: Monday - Sunday

İstanbul Boğazındaki Yalılar

tags: İstanbul Boğazındaki Yalılar

İstanbul Boğazındaki Yalılar

Editor: Rasim Terzi (Sun, Jun 26, 2022 4:13 PM)

Boğazdaki paha biçilmez yalılar

 


İstanbul Boğazındaki Yalılar

İstanbul Boğazındaki Yalılar

Yalamak fiilinde türetilmiş olan Yalı kelimesiden de  anlayacağımız üzeri bir yapının yalı olabilmesi için İstanbul boğazının suları tarafından yalanması gerekmektedir. İstanbul Boğazın eski ve yeni olarak 600 civarında yalı bulunmaktadır. İstanbul boğazında 366 tane tarihi yalı bulunmaktadır. bunlardan 173 tanesi Avrupa kıtasında 193 tane Asya kıtasında bulunmaktadır. İstanbul Boğazın bu yalılardan önemli olanlarını sizelere bu makalede bahsedeceğiz. Haneden üyelerinin yalıları genelde Beşiktaş, Ortaköy  ve Kuruçeşmede bulunur. Sadrazam vezirler  Bebektedir. 

Boğazın Avrupa tarafındaki Yalılar 

 

Münire ve Cemile Sultan Yalıları

Sultan Abdülmecidin kızları Münire ve Cemile için yapılan bu çift yalılar, 1856-1859 yılları arasında Gaberet Balyan tarafından yapılmıştır. Çırağan Sarayının yanmasından sonra Meclis-i Mebusan toplantıları bu yalılarda gerçekleştirildi. bu nedenle bu yalıların arkasından geçen caddenin ismi Meclis-i Mebusan Caddesidir. Günümüzde bu yapılar Mimar Sinan güzel sanatlar üniversitesi olarak kullanılmaktadır.

Esma Sultan Yalısı 

Ortaköy caminin hemen yanında  Esma Sulrtan yalı, maalesef boğazın en büyük derdi olan yangın nedeniyle 1975 yılında yandı. o nedenle sadece iskeleti görülebilmektedir. Ermeni Mimar Sarkis Balyan tarafından yapılan bu yalı, 1788 yılında güzelliği dillere destan olmuş Esma Sultana hediye edildi. Esma Sultan, Birinci Abdülhamidin Kızıdır. Ayrıca Sultan İkinci Mahmudunda kız kardeşidir. İkinci Mahmudun divan yolundaki türbesi olan mekanda, daha önceden Esma Sultan'ın konağı bulunmaktaydı. İkinci mahmudu çok sevdiği için konağının yıkılırak ikinci mahmuda türbe yapılmasına izin vermiştir. Esma Sultanın vefatından sonra yalı, Sultan İkinci Abdülhamidin kız kardeşi Cemile Sultan'a hediye edildi. Cemile Sultanda vefat edince Sultan Beşinci Muradın kızı Fatma Sultan hediye edildi. Cumhuriyet döneminde marangozhane ve tütün deposu olarak kullanıldı.  Güneri Civaoğlunun sunduğu Şeffaf odanın çekimleri Esma Sultan Yalısında gerçekleştirilmiştir. Günümüzde evlilik törenleri için kullanılmaktadır. 

Naime Sultan Yalı 

1876 yılında Sultan ikinci Abdülhamidin emri ile inşaat edilen bu yalıyı, Sultan, Gazi Osmanpaşa hediye etmiştir. 1898 yılında Gazi Osman paşanın oğlu Kemallettin, Sultan İkinci Abdülhamidin kızı Naime Sultan evlenince yalının ismine Naime Sultan Yalısı denmeye başlanmıştır. Naime Sultan Doğduğu gün, Babasının tahta çıkışıyla aynı güne denk geldiği için Sultan Abdülhamit ,aynı gün iki müjdeli haber almıştır. İlk eşinden geçimsiz nedeniyle ayrıldıktan sonra Naime Sultan, İşkodralı Celladdin Paşa evlendirildi. Naime Sultan ilk defa beyaz gelinlik kadındır. Cumhuriyet kurulmasıyla hanedan mensubları yurt dışına çıkınca bu yalı, Yetim hane veya Tütün deposu olarak kullanıldı. bir dönemde Gazi osman paşa orta okulu olarak kullanıldı. 2002 yılında meydana gelen yangın sonucunda tahrip gördü. 

 

Hatice Sultan Yalısı 

İstanbul yangınlarından sapa sağlam kurtulan Hatice Sultan Yalısı, normalinde Ali Saib Paşanın Yalısıydı. Paşa vefat edin Bu yalı, Sultan İkinci Abdülhamit tarafından satın alındı. Sultan 5. Muradın kızı Hatice Sultan'a hediye olarak verildi. Hatice Sultan evlenmek demek Sultan İkinci Abdülhamit'in saltanatına ortak olmak anlamına geldiğinden Hatice Sultan ile evlenmeye kimse cüret edemedi. Bu nedenle 31 yaşına kadar evlenemedi. 31 yaşında Sultan İkinci Abdülhamidin izni ile Vasıf Paşa ile evlendirildi. Ama bu evliliği fazla sürmedi. Daha sonra ikinci evliliğini yapan Hatice sultan, Cumhuriyetin kurulmasıyla beraber Beyrut'a taşındı. ve 1938 senesinde beyrut'a vefat etti. Cumhuriyet döneminde Yetimhane ve ilk okulu kullanıldı. 1972 yılında Yüzme İhtisas kulübe verildi. Birinci boğaz köprüsü inşaat çalışmalarında Hatice Sultan Yalısı çok hasar gördü. bu nedenle  yalıyı korumak için boğaz tarafına istisnat betonu eklendi. 

 

Muhsinzade Mehmet Paşa Yalısı 

Muhsinzade Mehmet Paşa, Sultan Üçüncü Ahmet'in Kızı Esma Sultan ile evlendi. Devletin bir çok mevkisinde görev yaptıktan sonra Sultan 3. Mustafa ve Sultan 1. Abdülhamit dönemlerinde sadrazam görevlerinde bulundu. Osmanlı tarihinde ilk kez toprak kaybı ile sonuçlanan Küçük Kaynarca Antlaşmasınında Osmanlıyı temsil etti. bu antlaşma görüşmeleri sırasında fenalaştı 4 ağustos 1774 yılında vefat etti Naaşı Edirneye getirilerek Eski camiiye gömüldü. Ama daha sonra Eşi Esma Sultanın isteği ile Muhsin Mehmet Paşanın naaşı, İstanbul'a getirilerek eyüp Sultan mezarlığına gömüldü.  Paşa ölünce Yalıda Esma Sultan yaşamaya devam etti. Esma sultanın ölümünden sonra kızı Rukkiye Hanım Yalıda yaşamaya başladı. Cumhuriyet beraber Hanedan yapıları ikinci bir işlev kazandırılınca bu yalıda kömür deposu ve kum deposu olarak kullanıldı. 1940 yılında Muhsinzade mehmet paşa yalısı yıkıldı. Yalının bulunduğu Arsa satıldıktan sonra üzerine Les Ottoman Hotel inşaat edildi. Les Ottoman hotel sahibi, Galatasaray Spor klubün eski Başkanı Ünal Aysaldır. Otelin Odaların isimleri olarak Osmanlı tarihine iz bırakmış kadın sultanların isimleri verilmiştir.  Eminönünde bulunan Muhsinzade hanı da Mehmet Paşa inşaat ettirmiştir. 

Ayvaz Paşa Zade Yalısı 

Halet ÇamBel Yalısı (Kırmızı Yalı )

Emine Valide Paşa Yalısı (Mısır Konsolosluğu )

Yıalnlı Yalı 

YusuF ziya Paşa Yalısı 

Tophane Müşiri Zeki Paşa Yalısı

Mediha sultan - Damat Ferit Paşa Yalısı 

Aziz İzzet Paşa Yalısı 

Şerifler Yalısı 

Deli Fuad Paşa Yalısı 

Recaizade Mahmut Ekrem Yalısı (Yazarlar Yalısı )

Faik Bey Pakize Hanım Yalısı 

Afif Paşa Yalısı

Ebu Bekir Ratip yalısı 

Seladdin Adil Paşa Yalısı

Tahsin Uzer Yalısı 

Madenci Arif Bey Yalısı 

Doktor Hulusi Behçet Yalısı 

Burhanettin Sezerar Yalısı 

Tansu Çiller Yalısı  Rasim Ferid Talay Yalısı 

Şehzade BUrhanettin Yalısı 

Saip Özden yalısı 

Gazioğlu Yalısı 

Beyazcıyan Yalısı 

Karatodori Paşa Yalısı 

 Mısırlı Fuad Paşa Yalısı 

Said Halim Paşa Yalısı 

Feridun Bey Yalısı 

Eyüp Paşa Yalısı (İhmilyan Yalısı )

İkiz Yalı 

Aleko Nikoladis Yalısı 

Ali Rıza paşa Yalısı 

Hamapolos Yalısı 

Dadyan Yalısı 

Sandoz Yalısı 

Ziya Kalkavan Yalısı 

Avusturya Konsolosluk Sarayı 

Huber Köşkü 

Memduh Paşa Yalısı 

Dikranyan Yalısı 

İstanbul Boğazı Asya Kıyındaki Yalılar 

Ahmet Midhat Efendi Yalısı 

Halil Edhem Bey Yalısı 

Ahmed Rasim Paşa Yalısı

Yedi Sekiz Hasan Paşa Yalısı 

Elbiseci Ahmed bey Yalısı

Yağcı Şefik Bey yalısı 

Saffet Paşa Yalısı 

Mehmet Muhtar Bey Yalısı 

Hacı Ahmet Bey Yalısı 

Doktor Ali Mazhar Bey Yalısı 

Eczacı Edhem Pertev Bey Yalısı 

Nazım Paşa Yalısı 

Ferruh Efendi Yalısı  yanında sezen aksu yalısı 

Kadri Paşa Yalısı 

Yağlıkçı Hacı Raşid Bey Yalısı 

Prenses Rukiye Yalısı 

Hekimbaşı Salih Efendi Yalısı 

Marki Necip Yalısı 

Nuri Paşa Yalısı 

Amcazade Hüseyin Paşa Yalısı 

Zarif Mustafa Paşa Yalısı 

Bahriyeli Sedat Bey yalısı 

Rıza Bey Yalısı 

Manastırlı İsmail Hakkı Efendi yalısı 

Komodor Remzi Bey Yalısı 

Riyaziyeci İzzet Bey Yalısı 

Kıbrıs Yalısı 

Abud efendi Yalısı 

KOnt Ostrorog Yalısı 

Hadi Semi Yalısı 

Edib Efendi Yalısı

 

 

 

 

 

Sun, Jun 26, 2022 4:13 PM


Comments (Total 0)