• Binbirdirek Mah. Klod Farer Cad. Güven Apartmanı No:2/302 Fatih/İstanbul, Turkey
  • Open 08:00-22:00: Monday - Sunday

Tarihte Eylül Ayı

tags: Tarihte Eylül Ayı

Tarihte Eylül Ayı

Editor: Rasim Terzi (Sat, Sep 11, 2021 12:22 PM)

Tarihte Eylül Ayında Meydana gelen olaylar 


Tarihte Eylül Ayı

Eylül Ayı

Süryanice Eylül üzüm anlamına geldiği söylenir. Ama internette ufak araştırma sonrasında anlışıyorki,Süryanice de üzüm kelimesi Genbe dir. Bu nedenle çoğunla kullanılan bu düşünce yanlıştır. Diğer kabul edilebilir  bir inanışa göre, ALUL kelimesi ibranice takviminde 12. aya verilen isimdir. ALUL kelimesi Ani L'dodi V'dodi Li cümlesinin baş harfleridir. Bu cümlenin anlamı "Ben Sevdiğimin , Sevdiğim benim" olarak tercüme edilmektedir. Latince de ise bu dönem 7. ay olduğu için Septembre olarak isimlendirilmiştir. Ne kadar doğrudur bilinmez ama Vikipedia da  septembre isminin Roma İmparatoru Septimius Severus'a bağlayanlarda vardır.


1 Eylül 

Tarihte bugün , 1 eylül 1901 günü,  Sultan İkinci abdülhamid'in tahta çıkışın 25. yıl dönümü hatırasına İzmirde konak meydanı İzmirin sembolu olan  İzmir Saat Kulesi dikildi. Bu saatin , Alman kralı İkinci Wilhmen'in Sultana hediye ettiği ile ilgili kayıtlar bulunmaktadır. Mimarı Raymond Charles Pere dir.


1 Eylül 

Tarihte bugün , 1 Eylül 1868, Galatasara lisesi açıldı. Galatasaray liselisinden mezun bir rehber abime,  liseyi sorduğumda,. öğlen yemek menüsünde, Kalkan balığı olan bir lisedir demişti.


1 Eylül 1313 MÖ

Tarihte bugün 1 eylül Hz. Musa , Sina Dağında çıktı. İnanışa göre Allah'ın iki taş Levhaya ahitlere yazıldı. bu ahitler hz Musaya verildi. Hz Musa bunları ahit Sandığına koydu. Bu sandığın, Tarsus'ta gizli bir yerde olduğu söylenir. Ve Mehdi  gelip bu gizli Sandığı çıkaracaktır.


2 Eylül 1651

Tarihte bugün , 2 Eylül tarihinde askerler valide sultanın odasına zorla girdi. Odasında gizli bölümde saklanan Kösem Sultan bulundu. şiddetli boğuşmadan sonra kösem sultan vefat edildi.. Mezarı Sultanahmet camiindedir.


3 Eylül 1683 

Viyana kuşatması başarısız oldu. Kuşatmayı yöneten Sadrazam Merzifonlu Kara mustafa Paşa , yenilgiye sebep olarak idam edildi. Osmanlı, bu başarısızlıkla beraber toprak kaybetmeye başladı.


4 Eylül 476

Batı Roma'nın Sona Ermesi


5 Eylül 1795 

ABD gemilerinin ,  Akdeniz'deki Korsanlardan korunmak amacıyla Osmanlı devletiyle antlaşma yapmıştır. Bu antlaşmayla ABD, Osmanlı devletine vergi vermeyi kabul etti. 


 6 eylül 394

İmparator Theodosius, 6 eylül günü meydana gelen Frigidus savaşında kendini augustus ilan eden Eugenius yenerek imparatorluğunu ilan etti.


Tarihte bugün 7 eylül 1566
Kanuni sultan Süleyman zigetvar'da vefat etti.
"Ben ölünce bir elimi tabutumun dışına atın. İnsanlar görsünler ki padişah olan Süleyman bu dünyadan eli boş gitmiştir."


Tarihte bugün 8 eylül 101
Istanbulda çok büyük deprem yaşandı. bu deprem nedeniyle İstanbul Surlar zarar gördü. 


Tarihte bugün 8 eylül 780 
Bizans imparatoru 4. Leo vefat etti.


Tarihte bugün 8 eylül 1609
Sultanahmet Camii inşaa edilmeye başlandı. 


Tarihte bugün 8 eylül 1779
Osmanlı Sultanı 4. Mustafa doğdu.


Tarihte bugün  8 eylül 2003
Denizli Valisi Recep Yazıcıoğlu suikast sonucunda arabasında öldürüldü.


9 Eylül 1922 

İzmir Kurtuluşu


10 Eylül 1623

Şehyül İslamın Fetvasıyla aklı dengesi bozuklan Sultan Mustafa , tahtan indirildi. Yerine Sultan 4. Murat geçmiştir.


10 Eylül 1509

"Küçük Kıyamet" olarak Adlandırılan çok şiddetli bir deprem İstanbul'da meydana geldi. Bu depremden korkan Sultan Beyazıt bir süre çadırda yaşamıştır. ve Sultan Beyazıt, şehrin bir çok yerine Depremin gücünü azaltmak için delikler kazdırmıştır.


11 Eylül 1922

Bursa'nın Düşman işgalinden kurtulması 

Yeşil Bursa, Al sancağına kavuştu".


12 Eylül 1683

2. Viyana Kuşatmasında başarısızlık  sonrasında Osmanlı ordusu Belgrat'a geri çekildi. Viyanalılar  bunu kutlamak için Osmanlı Bayrağını temsil eden hilal şeklindeki çörekleri yaptılar. bu çöreklere " Croissant" ismi verildi.Viyanalılar, bu kuşatma sırasında ilk defa Kahve ile tanıştılar.


12 Eylül 1980 

Türk Silah Kuvvetleri, Darbe ile ülke yönetimine el koydu.


13 Eylül 1991 

"Taçsız Kral" lakaplı Metin Oktay , Boğaziçi köprüsünde meydana gelen kaza sonrasında vefat etti.

13 Eylül 2019

Galatasaray 1- Kasımpaşa 0

Falcao Türkiye de ilk çıktığı maçta gol ile başladı. 



 

14 Eylül 775 

Bizans imparatoru 5. Konstantine vefat etti. 


 

14 Eylül 1829

Edirne Antlaşması 

Osmanlı Devleti ile Ruslar arasında yapılan antlaşmadır

bu antlaşma ile:  

Yunanistan'a bağımsızlık verildi.

Rus gemileri boğaz geçebileceklerdi. Bu sayede Rusların yıllardır özlemlerinden biri olan sıcak denizlere varabilmesi gerçekleşmiş olabilmiştir.

14 Eylül 1923

Lozan antlaşması kapsamında Edirne Karaağaç, Türk topraklarına ilave edildi.


 


Tarihte bugün 15eylül 668
lakabı sakallı olan Bizans imparatoru 2. Konstans, tarihte bugün  hamamda keyif yaparken hizmetçisi tarafından suikastle öldürüldü. 


Tarihte Bugün 16 eylül 1633

Sultan 4. Murat döneminde içki ve tütün içilmesi bugün yasaklandı


Tarihte Bugün 16 Eylül 2016

Tarık Akan vefat etti.


17 Eylül 1176 

Miryokefalon Savaşı

baba oğul savaşı

1. Manuel ve 2. Kılıçarslan

Yapılan barış Antlaşma üzerinden 10 yıl geçmişti. Aslında iki imparatorluk arasında ilişkiler iyidi. karşılıklı mektuplarda 1 Manuel , kılıçarslan'a "oğlum" diye sesleniyordu. Kılıçarslan da Manuel'e " baba" derdi.

Manuel, büyük bir orduyla #Konya doğru sefere çıkar. 2. kılıçarslan, barış teklifinde bulunur. Ama Manuel'in etrafındaki komutanlar , bu fırsatı kaçırmaması gerekti konusunda Manueli ikna ederler. Anadolu Selçuklu Devleti ile Bizans İmparatorluğu arasında, #Denizli Düzbel mevki civarında gerçekleşmiş, #Anadolu Selçuklu Devletinin kazandığı bu savaşla Türklerin Anadolu’daki hakimiyetleri kesinleşmiştir. Altın eyerli ve süslü bir atı, elçisiyle barış için gönderir. Ordusu bozguna uğramış olan Manuel , bu istek karşısında şaşırır. "dostum ve oğlum Kılıçarslan'a selam söyleyin, Yaptığı teklifi kabul ediyorum" der.


17 Eylül 1961

Adnan Menderes , idam edildi.


18 Eylül 1956

Efes'te arkeolojik çalışmalar sırasında Artemis heykeli bulundu.


18 Eylül 96

Roma İmparatoru Domitanus, kehanette kendisine söylendiği gibi öğle vaktinde Stephanus isimli bir saray görevlisi tarafından bıçaklanarak öldürüldü.


18 Eylül 53

Roma imparatoru Trianus doğdu.


19 Eylül 1575,

Sultan 3. Murat emriyle Galata'da rasathane  kurulmuştur. Rasathane , bugünkü Galatasaray lisesinin olduğu yerdeydi. Şeyhülislam Kadızade Ahmet Şemsettin Efendinin "yıldızları gözleminin felaket getireceğini " söylemesi üzerine  Sultan 3. Murat , rasathanesi yıktırdı.  


Tarihte bugün  19 eylül 866

Bizans imparatoru 6.leon ve kardeşi imparator Alexandros dünya'ya geldi.
ikisininde Aysofya'da mozaikleri vardır. 
&.leonun yaptığı işler
Roma kanunlarının yenilenmesi
Antalya kalesini güçlendirir
Çocuğunun vaftiz töreni için oynadığı oyun nedeniyle Patrik imparatorun Ayasofya'ya girmesini yasaklar. 
bunun üzerine İmparator 6.leon, evlenmek için patriğe cevap olarak Papa'dan izin ister. bu fırsatı kaçırmayan Papa 3. Sergius hemen izni verir.
Bu olay ile ilgili bir mozaik , imparator kapısının üstünde bulunur. 
11 mayısda ölmeden önce kardeşine "13 ay  ve Şeytan Zamanı" demiştir ve ölmüştür. 
bu olaydan 13 ay sonra kardeşi Alexandros Polo oynarken Atından düşer ve vefat eder.


19 Eylül 1865

İstanbul'da hocapaşa'da çok büyük bir yangın meydana geldi.


20 Eylül 622

Hz muhammed Mekke'den Medine'ye hicret etti. bu sayede Müslümanlar, Mekkeden görülen zulümden kurtuldu.Müslümanlar ,İslamın yayılması için daha uygun topraklarda yaşama başladılar. Bu olayla beraber hicri takvim başladı.


tarihtebugün 20eylül 1937

Atatürk'ün izni ile ilk defa dolmabahçe sarayında resim ve heykel müzesi açıldı.


21 Eylül 1842 

Sultan İkinci Abdülhamid, dünyaya geldi.


Tarihte bugün 22 eylül 1520

Sefer hazırlıkları için yola çıkan Yavuz Sultan Selim , yolculuk sırasında sırtının bir bölümde bir ağrı hissetmiştir. Yanında bulunan Hasan Can'a sırtına bakmasını emretmiştir. Hasan Can, Sultanın sırtındaki çıbanı görür görmez, hemen hekime danaşılması ve tedavi edilmesini söyler. Bunun Üzerine Yavuz Sultan Selim "Biz Çelebi Değiliz ki , Bir Çıban için Cerrahlara müracaat edelim" demiştir. ve bazı rivayete göre kılıcı ile çıbanı kendisi koparmış veya diğer rivayete göre hamamda çıban sıkılmıştır. Bu çıban nedeniyle Tarihte 21 eylül 22eylül'e bağlayan gece, Yavuz Sultan Selim vefat etmiştir.


23 Eylül Millat Önce 63  -  Agustos Ayının isim babası olan Roma İmparatoru Augustus dünya geldi 


23 Eylül 1396

Niğbolu Savaşında Yıldırım Beyazıt , haçlı ordularını yendi.


24 eylül 787

İkinci İznik konsili meydana geldi. bu konsil sonrasında İkonaklazma dönemine bitti.


 


24 eylül 1566

Sultan 2. Selim Tahta geçti.


24 eylül 1996

Zeki Müren İzmirde sahnede ödülünü alırken kalp krizi sonucunda vefat etti.


25 eylül 437

İstanbul'da çok büyük bir deprem meydana geldi. Bu deprem nedeniyle İstanbul'un tarihi surlarının bir bölümü yıkıldı. Bir çok insan evlerinin altlarında kalarak vefat ettiler. Bu depremden sağ kurtulanlar, korkudan evlerine girmeyerek bir süreliğine çadırlarda yaşadı. Bizans imparatoru yas tutmak için bir süreliğine tacını ve imparatorluk kostümünü giymedi. 


26 Eylül 1364 SırpSındığı Savaşı 

Osmanlılar ile Haçlı birlikleri arasında Edirne'nin Sarayakpınar mevkinde meydana gelen savaştır.  yaklaşık 60.000 kişilik haçlı ordusuna Hacı İlbey elinde sadece 10.000 askerlik bir ordu bulunmasına rağmen Hacı İlbey, Haçlı Osdusunu kamp yaptığı yere  Gece Saldırısı planladı. ve   Askerlerine çift meşale tutmasını emrini verdi. Bu sayede ordusunu olandan  iki kat daha güçlü göstermeyi başardı. Gece gafil avlanan 60.000 askerlik haçlı ordusu . Osmanlı'nın 10.000 askerlik ordusu tarafından yok edildi. 


26 Eylül 2017  Beşiktaş Leipzig Maçı 

Şampiyonlar ligi maçında Beşiktaş Dolmabahçe'de Redbull Leipzigi ağırladı. Rayn Babel ve Talisca'nın golleri ile 2-0 yendi. bu maçta hatıralarda kalan Querasmanın doğum gününde bir asit ile takıma katkı vermesi, Leipzigli önemli oyunucusu Timo Werner 'in sağır olması ve ayrıca Tosicin defanstan topu alarak çalımlar bütün orta sahayı geçmesi ve Negredo ile yaptığı ver kaçtan sonra girmiş olduğu gol pozisyonudur. 

26 Eylül 1618

Osmanlı Devleti ile İran Arasında Serav Antlaşması imzalanmıştır.


26 Eylül 1371

Çirmen Savaşı

Osmanlı ile Sırplar arasında yapılan bu savaş sonrasında Makedonya , Osmanlı egemenliğne girdi. 


27 Eylül 1755

İstanbul'un üçte ikisi büyük yangında yandı.


27 Eylül 1998  "Kötü olma" sloganıyla Google Firması kuruldu.


27 Eylül 1528- Kanuni Sultan Süleyman tarafından 1. Viyana Kuşatması başladı. 16 Ekime kadar süren kuşatma başarısızlıkla sonuçlandı.


27 Eylül 2013 - Tuncel Kurtiz vefat etti.


28 Eylül Milltan Önce 551- Konfiçyüz doğum günü 


1538 - Preveze Deniz Savaşı  Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı Donanmasıyla Andre Doria komutasındaki Haçlı Donanması arasındaki savaşı, Osmanlı donanmasının zaferi ile sonuçlandı.

28 Eylül 1730

Patrona Halil İsyanı başladı


28 Eylül 1911

Trablus savaşı başladı


29 Eylül 1619

Sevras Antlaşması genç Osman tarafından tasdik edildi.

29 Eylül 1755- Hocapaşa Yangını 

1755 yılı istanbul için  felaketler yılı olarak desek yalan olmaz. Haliç donması  ve şehirde bir çok yangınlar meydana buna sebep olarak gösterilebilir. Özellikle bir yangın varki tarihi yarımadanın üçte ikisini yakmıştır. Bu yangın 29 Eylül 1755 tarihinde Hocapaşa meydana gelmiştir.Bu yangını yeniçerilerin yaptığı söylenir. Bu yangın nedeniyle  Bahçekapı ve Mahmutpaşa bir çok yapı yanmıştır. Ayrıca Ayasofya'da bu yangından hasar görmüştür. Sultan Üçüncü Osman , bu yangını gördüğünde gözyaşlarını tutamadığı söylenir.


29 Eylül 2015

Beşiktaş 3 Fenerbahçe 2

Beşiktaş'ın golleri kaijer kendi kalesine ve 2 tane mario gomez

Fenerbahçe'nin golleri tosic kendi kalesine ve  Robin Van Persie 


30 Eylül 1520

Kanuni Sultan Süleyman tahta geçti


30 Eylül 1566

Kanuni Sultan Süleymanın oğlu Sultan Sarı Selim de babası gibi aynı gün tahta geçti.


30 Eylül 2018- RizeSpor FenerBahçe 3- 0 yendi. FenerBahçe Başkanı Ali Koç , taraftardan kötü gidişat için özür diledi.

Sat, Sep 11, 2021 12:22 PM


Comments (Total 0)