• Binbirdirek Mah. Klod Farer Cad. Güven Apartmanı No:2/302 Fatih/İstanbul, Turkey
  • Open 08:00-22:00: Monday - Sunday

Fener Gezilecek Yerler

tags: Fener Balat Turu

Fener Gezilecek Yerler

Editor: Rasim Terzi (Tue, Jan 4, 2022 6:11 PM)

FENER 


Fener Gezilecek Yerler

Fener Balat

Fener Balat , İstanbul’da hafta sonu yapılan en meşhur aktivitelerden biridir. İstanbul’ un dört bir köşesinden insanlar, güzel bir vakit geçirmek ve sosyalleşmek için Fener’de bulunan kafelere ve renkli sokaklarına gelirler. İstanbullular, Ayrıca Fenerde bulunan kafelerde sunulan serpme veya açık büfe kahvaltılara baya rahmet göstermektedir. Bu özelliği ile Son zamanlarda İstanbulluların, Hafta sonlarını geçirebilecekleri bir harika yer haline gelmiştir.  Bir hafta sonu İstanbul’un bu güzel semtini keşfetmeye sizleri davet ediyoruz.

Fener Gezisi Balatsız olmaz

Fener, Haliç kenarın şirin bir İstanbul semtidir.  İstanbul’un fethinden sonra Rum Nüfusun yaşam alanı olarak tahsis edilmiştir. Fenerin komşu semti olan Balat ise Sultan Beyazıt’ın davetiyle gelen Yahudilere tahsis edilmiştir. Müslümanlar Hristiyanlar ve Yahudiler yıllarca Fener ve balat bölgesinde kardeşçe yaşamışlardır. Tabii bazen de bozuluşmuşlar. Ama Bu, İstanbul’un kozmopolittik bir güzelliğidir.   

Fener Balat, Türk Sinemasındaki Ayrılmaz ikilisi Zeki Metin gibi birlikte anılırlar. Fener Gezisi planlıyorsanız Balatı da hesaba katmalısınız. Bloğumuz diğer bir yazısında Balat gezisinden nerelerin görülmesi gerektiğinden bahsetmiştik. Burayı tıklayarak Balat gezisi ile  ilgili yazdığımız makaleyi okuyabilirsiniz.

Fener Balat nerede

Fener Balat gezisinde misafirlerimize kendi imkanlarıyla buluşma noktasına gelmeleri rica ederiz.  Ama misafirlerimiz Fener’e nasıl ulaşacaklarını bizlere sormaktadırlar. Bu sorulara cevap olarak makalenin bu bölümünde Fenerin konumu ve ulaşımı konusunda sizlere bilgilerimiz sunacağız.


 

Fener, İstanbul’da Avrupa topraklarını ayıran Halicin tarihi kısmında bulunan İstanbul güzel bir İstanbul semtidir. Fener’e ulaşım için Taksimden, Eminönü’nden kalkan Eyüp Sultan Belediye otobüslerini kullanabilirsiniz. Veya İstanbul Belediyesinin organize ettiği Haliç gemi hattını kullanarak Üsküdar’dan fenere ulaşabilirsiniz. Ayrıca şu anda yapım aşamasında olan çok yakın tarihte bitirileceği söylenen Eminönü-Eyüp Tramvay hattı ile Fener ulaşabilirsiniz. Fener’e kendi aracıyla gelmek isteyenler, maalesef otopark sorunu yaşayabilir. Otopark için Ya Balat semtinde veya Cibali semtinde bulunan otoparkları kullanmaları gerekir.

Fener Balat gezi sırasında Fener semtinde  gezilecek yerler

Fenerde yaptığınız kahvaltıdan sonra yediklerimizi sindirmek için ufak gezinti harika olacaktır. Fenerde yapacağınız gezide neleri görmeniz gerektiğini maddeler halinde sıralamak istiyoruz.

1.Fener Rum Patrikhanesi

Fener gezisi sırasında herkesin mutlaka gezmesi gereken yerlerin başında Fener Rum Patrikhanesi gelmelidir. Fener Rum Patrikhanesi, Dünya’da yaklaşık 300 milyon Ortodoks Cemaatin için baş kilisedir. Her türlü sorunun çözümünde son söz buraya aittir. İtalya’ya giden herkesin , Saint Pietro kilisesini ziyaret ettiği gibi, Fener Rum Patrikhanesi de  çok önemlidir.    Patrikhanesi ziyaretiniz sırasında Hz, İsa’nın işkence sırasında bağlandığı taş kaideyi görebilirsiniz. Ayrıca Harika desenlileri olan ikonatasisine bayılacaksınız. Bir de bu kilisenin diğer önemli özelliği, Aziz ve azizelerin röliklerini koruyan Muhafazaları görebilme şansınız olacaktır.

2.Fener Rum erkek lisesi

Yıllarca Fener Rum patrikhanesiyle karıştırılan Fener Rum Erkek lisesi, Haliç’e doğru uçan kanatlarını açmış bir kuş misali gözüken bir yapıdır. Fener Balat Gezisi sırada en çok yorulacağınız kısım bu yapıya varmaktır. O nedenle bu yapıya ziyaretinizi, Turunuzun en başına koymanızı tavsiye ederiz. Yoksa Turun ilerleyen saatlerinde oluşacak yorgunluk nedeniyle, bu yapıya gitmekten vazgeçebilirsiniz.

3.Fener Moğollar Meryemi kilisesi

Fener Rum kilisesine kadar yoruldunuz.  Sadece liseyi dışardan fotoğraflamak, size küfür gibi gelebilir.  Bu kadar zahmette bunun için katlandım diye düşünebilirsiniz. Bazı İstiridyeleri açtığınızda inciyi görebilirsiniz. Lisesinin incisi De Fener Moğollar Meryemi kilisesi. Bizans döneminden beri faal olarak işlevine devam eden İstanbul’daki yegâne kilisedir. Bu nedenle burasını Fener Balat Gezisindeki rotanıza eklemelisiniz.

4.Fener Dimitri Kandemir 

Osmanlı Dönemde Eflak ve Boğdan Valiliği yapmış olan Dimitri Kandemir, İstanbul’da olduğu sırada, Fener’de bulunan sarayında yaşamaktaydı. Bu saray, günümüzde bir kafe alanı şeklinde işlevindedir. Ve Fenerin en meşhur Sokağı olan Merdivenli sokak çok yakından olduğu için çok meşhurdur.  Rengârenk basamaklardan oluşan bu sokak, gökkuşağı gibi gözükmektedir. Bu sokakta bir hatıra fotoğrafı çektirmelisiniz.

5.Fener Bulgar Kilisesi

Baya bir süredir restorasyonda olduğu için  ziyarete kapalı olan Bulgar Kilisesi, 2018 yılında  restorasyonu bitmesiyle beraber Devlet erkan katıldığı bir tören ile tekrar ibadete açıldı. Sultan Abdülaziz alınan izin ile yapılmış olan bir kilisedir. İnsanlık tarihi boyunca sadece demirden yapılmış bina, Dünya’da sadece üç tanedir.  Ama bunlardan günümüze ulaşabilen tek yapı, Bulgar kilisedir. Bu nedenle bu kilisenin ikinci ismi “Demir Kilise” dir. Ayrıca bu kilisenin akustiği harikulade olduğu için   klasik müzik konserleri organizasyonlarında da kullanılmaktadır.  Fener Balat gezisi sırasında mutlaka burayı da gezmeyi unutmayın.

6.Fener Renkli evler

İstanbul’da renkli evler konusunda genelde herkesin bilinç altına direk “Balat” ismi gelmesine rağmen Yukarıda bahsettiğimiz gibi Fener, Balatsız anlatamayacağımız gibi. Balatı da Fener olmadan gezemezsiniz. Çünkü bölgedeki Renkli evlerin yarısı, Fener semtinin sınırları içerisindedir. Bu nedenle Fener Balat Gezisinde renkli ve cumbalı evleri görmeden bölgeden ayrılmayın.

İstanbul Guide services, Profesyonel Turist rehberler eşliğinde hafta Sonu İstanbul Gezileri, Günübirlik Geziler ve Konaklamalı Türkiye Gezileri organize ediyoruz. Sizleri de Gezilerimize davet ediyoruz. Umarımız en kısa zamanda görüşmek ümidiyle Esen kalınız.

Bizi Facebook,İnstagram, ve Youtube da takip etmeyi unutmayınız!!!

 

Tue, Jan 4, 2022 6:11 PM


Comments (Total 0)