• Binbirdirek Mah. Klod Farer Cad. Güven Apartmanı No:2/302 Fatih/İstanbul, Turkey
  • Open 08:00-22:00: Monday - Sunday

Sultan İkinci Mustafa

tags: Sultan İkinci Mustafa

Sultan İkinci Mustafa

Editor: Rasim Terzi (Wed, Feb 15, 2023 12:22 PM)

Sultan İkinci Mustafa 


Sultan İkinci Mustafa

Sultan İkinci Mustafa 

24. Osmanlı Sultanı 1.Mahmut
Babası: Sultan 2. Mustafa 

Annesi : Saliha Sultan 

Doğum Yeri : Edirne 

Doğum Tarihi : 2 Agustos 1696

Vefatı Tarihi : 13 Aralık 1754

Türbesi : Yeni Camii Türbesi 

Saltanat Zamanı : 1730-1754

Saltanat Tarihi : 2 Ekim 1730


  • Tahta geçer geçmez ,Amcası Sultan 3. Ahmedi Tahtan indiren  Patrona Halil ve elebaşlarını  ortadan kaldırdı.

  • Asayişi sağladıktan sonra İran üzerine seferler yaptı. Kirmanşah, Urmiye ve Tebrizi iranlılardan aldı. Tebrizi almasıyla dolasıyla kendisine Gazi ünvanı verildi.

  • 10 Ocak 1732 tarihinde Ahmet paşa ile Tahmasb arasında barış antlaşması yapıldı. Bu antlaşma ile Aras nehri Osmanlı ile Safeviler arasında sınır olarak kabul edildi. 

  •  1. Mahmut döneminde Tahmasbı tahtan indiren Nadir şah ile  savaşlar yapılsada  daha sonra 4 Murat yapmış olduğu Kasrı şirin antlaşmasındaki sınırları esas alan  bir antlaşma imzalandı. Dönemin alimlerinden olan Bağdatlı Abül - Berakat Abdullah  Süveydi'yi Nadir Şah görüşmesi için gönderildi. 

  • Topkapı Hançerini, Nadirşah'a hediye edilmek üzere gönderildi. Ama Nadirşah bir suikastle vefat edince bu hediye verilmeden  Topkapı sarayına geri getirildi. 

  • Osmanlı'nın İranlı ile savaşta olduğunu bilen Rusya ve Avusturya , Osmanı'nın doğuda olan meşguliyetini kullanarak Osmanlı'ya karşı savaş ilan etti. Bosna Beylerbeyi Hekimoğlu Ali Paşa, İvaz Paşa  ve Köprülüzade Ahmet Paşa nın başarılı mücadeleri oldu.

  • İvaz Mehmet paşa kumandasındaki Osmanlı ordusu 25 temmuz 1739 tarihinde Belgradı kuşattı. 

  • Kağıthane civarından Su getirererk Topuzlu bendini yaptırdı. Taksim Su deposuna, Tophane Meydan çeşmesine, AzapKapı Saliha Sultan Çeşmesine Beşiktaş, Galata, Tepebaşı, Kasımpaşa semtlerinde bulunan çeşmelere su aktarması yapıldı.

  • NurOsmaniye Camiinin yapına başlandıysada ondan sonra gelen 3. Osman tarafından bitirildi.

  • Beşiktaşta Arap iskile Camiini, Rumeli Hisarı İskele camiiniÜsküdarda Sultan Mahmut camiini yaptırdı.

  • Ayasofya'da çok güzel şadırvan ile kütüphane yaptırdı.

  • Ayasofya da bulunan kütüphane gelir getirmesi için  Nevşehirli Damat İbrahim Paşanın sarayını yıktırarak Cagaloglu Hamamını yaptırdı.   

  • 13 Aralık 1754 de Cuma Namazı sonrasında Saray dönüş yolunda vefat etmiştir. Yeni Camii Türbesine defnedilmiştir.

  • Avcılığı çok sevdiği için İstanbul yerine sürekli Edirne’de yaşamayı tercih etmiştir.

  • Bana hazine lazım değil , kuru ekmek yerim yeter bana , dinim için vucudumu feda ederim. Devletim için seferden kaçınmam seferleri  bizzat kendim  yönetirim sözünü söylemiştir.

  • Babası  Sultan 4. Mehmet tahtan indirilence Sultan Adayı olarak gösterilmiştir. Ancak Sultan 4. Mehmedi tahtan indiren  Köprülü Mehmet paşa , kendisine  karşı kin besleyeceğini düşündüğü, Amcaları İkinci Süleyman ve İkinci Ahmet i destekleyerek onların Tahta çıkmasını sağlamıştır.

  • Sultan 2. Mustafa ,Amcalarından sonra 31 yaşındayken tahta geçti

  • Babasının saltanatı sırasında sürekli seferlere çıkmıştır.  Bu sayede Sefer tecrübesi olan  bir şehzadeydi.8 yıl olan saltanat dönemin büyük kısmını seferlerde geçirmiştir.  Ve Osmanlı tarihinde Sefere çıkan en son Sultandır.

  •  Sakız Adası, Osman devletin elinden çıkması nedeniyle Mısıroğlu İbrahim Paşa yerine Mezomorta Hüseyin Paşa’yı, kaptanı derya olarak atandı. 48 savaş gemisinden oluşan Osmanlı donanmasıyla Venedik donanması, Sakız adası yakınlarında savaş gerçekleştirdi . Osmanlı Zaferiyle sonuçlana bu Savaş sonrasında Venedikler Sakız Adasını  Osmanlıya bırakarak Mora Yarımadasına geri çekildi. Bu savaş gibi Mezomorta Hüseyin Paşanın  komutasındaki Osmanlı  Donanması Venedikler yaptığı  her savaştan zaferle çıktılar

  • Sultan İkinci Mustafa , Sürmeli Ali Paşa yerine Elmas Mehmet paşa Sadrazamlığa atandı. Hocası Fezullah Efendiyi de Şeyhülislam makamına atandı.

  •  Sultan 2. Mustafa 1. Seferi  : 30 haziran 1695 tarihinde Sultan İkinci Mustafa , Ordusuyla Edirne’den hareket etti. Yol boyunca gelen takviyelerle beraber Osmanlı Ordusu 153.000 kişiye ulaştı. 22 Eylül 1695 Tameşvar  ve çevresinde yapılan yapılan meydan savaşında  Alman ordusu bozguna uğratıldı. 4 ay süren savaş sonrasında mevsimlerin değişmesi nedeniyle  Sultan 2. Mustafa , Sadrazamlarının tavsiyesi dinleyerek seferi durdu ve istanbula doğru dönüş yolculuğu başladı. 18 ekim 1695 de Osmanlı Zafer Alayı İstanbul’a ulaştı.

  • Rus Çarı Büyük Petro , Karadenize ulaşmak için 300.000 kişilik askeriyle Azak Kalesine 10 Temmuz 1696 tarihinde sefer düzenledi. Murtaza Paşa komutasındaki Osmanlı  ordusunun  Azak Kalesinde yapmış olduğu Mükemmel müdafaa ile kaleyi Ruslardan korudu. Ruslar,bu seferden 60.000 asker  kaybı ile geri çekildi.  Rus Çarı Büyük Petro Ordusunda reform çalışmaları yaparak Daha düzenli bir ordu ile Azak kalesi üzerine tekrar bir sefer düzenledi. 500 kadar Osmanlı Askeri tarafından korunan Azak Kalesi 6 Ağustosta Rusların eline geçti. Bunun sayesinde Ruslar , Sıcak Denizlere ulaşabilmişlerdi.

  • 26 Ağustos 1696 tarihinde Olaş Meydan Muharebesi gerçekleşti.  Bu savaşı bizzat  Sultan 2. Mustafa kendi yönetti. Hatta Savaş sırasında Sultanı üzerinde bir çok gülle geçtiği söylenir. Osmanlı ordusunun zaferiyle sonuçlanan savaştan sonra 25 kasım 1696 tarihinde Edirne’ye  dönüldü.

  • Zenta Muharebesi ve Bozgunu : Almanlar , Osmanlı Beylerbeyi olan Küçük Cafer Paşa  esir almıştı ve Sorgu sırasında ondan Osmanlının seferin güzergahı öğrenmişlerdi. 10 ağustos 1697 yılında Almanlara karşı Nemçe Seferi sırasında Osmanlı ordusu tisa nehrini geçmek için Zenta geldiğinde gizli planlanan bir atakla Almanlar , Osmanlı Ordusuna saldırmışlardı.  Bu Saldırıda Sadrazam Elmas Mehmet Paşa dahil 20.000 kişi Almanlar tarafından öldürüldü. Sadrazamın Mührü ilk defa düşman eline geçmiştir ve ayrıca ilk defa ilk kez bir hristiyan komutan , Osmanlıya karşı zaferi bu savaşta kazanmıştır.

  • Karloşça Antlaşması :  Savaşlarla geçen 15 yıldan sonra  Sadrazam Amcazade Hüseyin Paşa , Barış  yapılması gerektiği konusunda Sultan İkinci Mustafa’yı ikna etti. Çünkü  Osmanlı ordusu ve  Osmanlı hazinesi  15 yıl süren sürekli savaşlarda tükenmişti ve bu şekilde Almanları durulumazdı. Çünkü  Almanlar ,Edirne’ye  kadar  dilediği her yeri alabilecek güçteydi.  26 Ocak 1699 Sabahı  Rahmi Mehmet efendinin  başkanlığındaki heyetle Almanlarla Karloşça Antlaşması imzalandı. Bu antlaşma ile Osmanlı Devleti ,346.000 km2 büyük bir toprak kaybı yaşadı. Ayrıca  Polonya ve Rusya artık Osmanlıya vergi vermeyecekti.  Padişah, artık Alman yöneticiler Sen yerine siz diye hitap edecekti. Bu antlaşmayla beraber  Osmanlı da gerileme dönemi başladı.

  • Edirne Vakası : Şeyhul İslanm Fezullah efendi Sultan 2. Mustafa’dan aldığı güç ile   ,Devlettin bir çok kademesine kendi adamlarını yerleştirmeye başladı. Ama bu yaptığı hareket  Sadrazam Amcazade Hüseyin Paşa tarafından hoş karşılanmadı. Ama Sultan 2. Mustafa , Karloşça Antlaşmasına sebep olan bu Sadrazamı bu tavırlarından sonra azletti. Bu durum Yeniçeri ve Yüksek Makamlarda olan yöneticiler , 200 tane cebeci kullanarak İstanbul’da İsyan başlattı. Daha sonra bu isyana yeniçerilerve halkta  eklenerek 50.000 civarında insan isyan yaptılar. Şeyhulislam Feyzullah Efendi vucudu , asiler tarafından  parçalandı.  Daha bu kişiler Sultan 2. Mustafayı da tahtan indirmek için Edirne’ye doğru yöneldiler. Ancak Sultan İkinci Mustafa , iç savaş yerine tahtı kardeşi 3. Ahmete bıraktı. Bu olaydan 4 Ay sonrada üzüntüden vefat etti.

  • Türbesi Yeni Camiindedir.

Wed, Feb 15, 2023 12:22 PM


Comments (Total 0)