• Binbirdirek Mah. Klod Farer Cad. Güven Apartmanı No:2/302 Fatih/İstanbul, Turkey
  • Open 08:00-22:00: Monday - Sunday

Balat gezilecek yerler

tags: Balatta gezilecek yerler

Balat gezilecek yerler

Editor: Rasim Terzi (Tue, Jan 4, 2022 6:15 PM)

Balatta Gezilecek Yerler 


Balat gezilecek yerler

Balat Gezisi

Balat gezisi, son zamanlarda Türk dizilerinde katkılarıyla İstanbul’da hafta sonlarında yapılacak en meşhur aktivitelerden biri haline geldi. Önceleri sadece fotoğraf sanatçıların mekânı olarak bilinen rengârenk Balat sokakları, Skyfall filminde İstanbul çekimlerinde kullanılması sayesinde Türk Dizi sektörünün, gözünün önündeki inciyi fark etmesine yardımcı oldu. “Çukur”, “Şefkat Yerimdar” “Hakan Muhafız” gibi Dizilerin çekimlerinde kullanılan balat sokakları, İstanbul’da yaşayanların da ilgi alanı girmeye başladı. İstanbullular, hafta sonları Balat Gezisine katılmayı veya Balatta kahvaltı yapmayı ajandalarına yazmaya başladılar.

Balat tarihi

Biliyoruz Türk milleti, tarih ve matematik derslerini sevmezler. Biri tarih anlatmaya başladığında hemen sıkılmaya başlarız. Ama yine de tadımlık da olsa Balat Tarihinden Bahsetmek İstiyoruz. Bu şekilde gezdiğiniz Balat sokaklarında sizden önce kimler yaşamış soruna bir nebze cevap vermiş olacağız.

Napolyon “İstanbul, Dünya’nın başkenti olmalı” demiştir. Acaba yaşadığımız Şehirde, ne var ki herkesi büyülemiş diye bir soru soruyor insan ister istemez.  Bu sorunun cevabı şüphesiz “Haliç” olmalıdır. İnsanlık tarihi boyunca Haliç sayesinde İstanbul, gelir sağlayabilmiştir.  Bu nedenle Konstantin, burayı Roma’nın başkenti yapmıştır. Dünya tarihi boyunca doğu ile batının bağlantısını haliç sağlamıştır. Bu nedenle Haliç önemlidir. Kuşkusuz haliçte de en güzel yeri, Balat semtidir. Balat semti üç dinin vatandaşlarına da misafirperverlik yapan harika bir İstanbul Semtidir.

Balat Nerede

Bildiğiniz gibi İstanbul’un Avrupa toprakları, Haliç ile ayrılmaktadır. Balat, Halicin tarihi Yarımada kısmında bulunan bir semtir.

Balat’ta Ulaşım

Seyahat Acentaların organize ettiği Balat gezisine katılacak misafirlerden Balat’a kendi imkanları ile gelmesi rica ederler. Bu nedenle Balat’a ulaşım, en çok sorulan sorudur. Balat’a ulaşım için Şehir Hatlarının Haliç Vapur hattını kullanabilirsiniz. Şu anda inşaat halinde olan yakında bitirilmesi planlanan Eminönü Alibeyköy tramvayı, Balat’tan geçecektir. Ayrıca Eminönü’nden ve Taksim kalkan Eyüp Sultan Belediye otobüsleri, Balattan geçmektedir.

Balat’ta kendi arabalarıyla gelmek isteyenler, Balat Yahudi hastanesin önünde bulunan park Alanına (İşpark) araçlarını park edebilirler.

Balatta gezilecek yerler

Balat Gezisinde görülmesi gereken yerler çok küçük bir alanda bulunmasına rağmen bu yerleri ilk defa giden bir kişinin bulması biraz zordur. Çünkü balat sokakları birbirine çok benzemektedir. Kaybolma riski bulunmaktadır. Daha iyi bir Balat gezisi yapabilmek için Profesyonel bir Turist rehberin koordinatörlüğünde gezmenizi tavsiye ederiz. Turist rehberi sayesinde balat sokaklarını en kısa zamanda en elverişli şekilde ziyaret edebilirsiniz. Ve Balat’ta Fotoğraf için meşhur olmuş yerleri, rahatlıkla bulabilirsiniz.

Yahudi hastanesi

Genelde Balat Gezisinde için başlangıç noktası olarak kullanıldığı için ilk önce Yahudi Hastanesinden sizlere bahsetmek istiyoruz.  Asıl ismi Balat Or-ahayim (hayat ışığı) hastanesi olan bu hastane, Sultan 2. Abdülhamidin fermanıyla ve yardımseverlerin bağışlarıyla 1898 yılında yapılmıştır.  Burası hastane olmasının yanında ikinci işlevi de Muhtaç duyan Yaşların yaşaması için huzur eviydi. İçerisinde bir ufak bir sinagog bulunmaktaydı. Atatürk’ün doktoru Samuel Abravaya Marmara, bu hastanede çalışmıştı. Balkan savaşı ve Dünya Savaşlardın da hastane olarak kullanılmıştır.

Çıfıt çarşısı

İspanya’dan zorla ayrılan Sefarad Yahudileri, Yeni bir yurt  aramaktaydılar. Osmanlı Sultanı Beyazıt, bu Yahudileri, kendi topraklarında yaşamasına izin verdi. İstanbul’da birkaç yeri, Yahudilerin yaşaması için tahsis etti. Bunlardan biri de Balat Semtidir. Türkler, Yahudiler için Çıfıt ismini vermişlerdir. Yahudilerin işlettiği çarşılar, düzensiz bir yer olduğu için Türkçe ’de birçok deyimde “Çıfıt Çarşı” kullanılmıştır.  Mesela Türkler Çantada aradığı bir şeyi bulunmadığında “Çantam Çıfıt Çarşısı gibi” deyimini kullanılır. Çıfıt çarşısı, Y harfi gibi ikiye ayrılan bir yol bir süre sonra tekrar birleşir. Birleştiği nokta Balat gezisinde  en çok resim çekilen yeridir.

 

 

 

Balat Yanbol Sinagogu

Bizans kaynaklarında geçmekte olan Romanyot Yahudileri tarafından inşaa edilmiş olan sinagogdur. Bulgaristan’ın Yanbol (Niğbolu) şehirden geldikleri için kentin ismiyle anılır. Çatı süslemesinde Yanbol şehri çizilmiştir.


 

Balat Ahrida sinagog

1430 yılında Romanyot Yahudiler tarafından inşaa edilen Sinagog, Daha sonra Makedonya Ohrid’den gelen Yahudiler tarafından kullanılmıştır. Sinagog ’un tevası, İspanyol’dan ayrılan Yahudilere hatırlamak için Gemi şeklindedir. Balat gezisi sırasında sinagogları sadece dışardan gözleme imknaımız olabilmektedir.


 


 

Surp Hreşdagabet Kilisesi

Balat Gezisinin en ilginç mekanlarından biri de Surp Hreşdagabet Kilisesidir. 1628 yılında Karagümrük’teki Ermeni kilisesi, Müslüman nüfus artınması nedeniyle camiye çevrilir. Ermeni Cemaati içinde Balatta Bizans dönemde kulanılan Ayia Strati kilisesinin yeri tahsis edilir. Bu nedenle bu yapıda temelleri ve ayazması Bizans dönemi kiliseden kalmadır. Bu temellerin üzerine Ermeni kilisesi yapılmıştır. Bu kilise Büyük Meleklere ithaf edilmiştir. Bu kilisede Topkapı sarayından buraya hediye edilmiş olan kapıyı görebilirsiniz.

 

Khorenyan Ermeni İlkokulu binası 

Sırp Hreşdagabet kilisesine yakınında bulunan harabe bir bina dikkatinizi çekecektir. Bu harabe bina, 1821 yılında inşaa edilmiş Khoreyan Ermeni ilkokulu binasıdır. 1925 yılında meydana gelen yangın nedeniyle harabe haline gelen bu yapı, şu günlerde restorasyona alınıp otele dönüştüreleceği söylenmektedir.


 

Balat Renkli Evler

Balatı, diğer İstanbul semtlerinden farklı gösteren yanı, şüphesiz Balat Renkli evleridir. Evler, sanki gökkuşağı gibi rengarenktir. Biliyoruz; Sizlerin Balat Gezisine katılmaktaki amacınız, Fotoğraf albümünüze meşhur Balat Renkli evleriyle arkanızdayken bir fotoğraf karesi bırakabilmektir. O nedenle Nasıl Assolist sahneye en son çıkar. Biz bu yazıyı Balatın Renkli evlerini en iyi görebileceğiniz Balat Merdivenli yokuş bitirmek istedik.

Balat Merdivenli Yokuş

Balat’ın her sokakları, çok renklidir.  Ama bir sokağı, diğerlerinde bir adım öndedir. Çünkü treni hareket etmesi için bir lokomotife ihtiyaç vardır. Bizce Balat sokaklarının Lokomotifi, Merdivenli yokuştur

 

 Metin zekisiz, Balat Fenersiz olmaz 

Türk Sinemasında nasıl Metin Zekisiz olmazsa Balatta kadar Gelmişken Feneri de gezmeden olmaz. Fener gezilecek yerler konusunda bir makalemize buradan ulaşabilirsiniz. 

İstanbul Guide services, Profesyonel Turist rehberler eşliğinde hafta Sonu İstanbul GezileriGünübirlik Geziler ve Konaklamalı Türkiye Gezileri organize ediyoruz. Sizleri de Gezilerimize davet ediyoruz. Umarımız en kısa zamanda görüşmek ümidiyle Esen kalınız.

Bizi Facebook, İnstagram, ve Youtube da takip etmeyi unutmayınız!!!


 


 

 


 

Tue, Jan 4, 2022 6:15 PM


Comments (Total 0)