• Binbirdirek Mah. Klod Farer Cad. Güven Apartmanı No:2/302 Fatih/İstanbul, Turkey
  • Open 08:00-22:00: Monday - Sunday

Unkapanı Vefa Zeyrek

tags: Unkapanı Vefa Zeyrek

Unkapanı Vefa Zeyrek

Editor: Rasim Terzi (Wed, Mar 29, 2023 11:33 AM)

Unkapanı Vefa Zeyrek 


Unkapanı Vefa Zeyrek

Unkapanı 

Günümüzde Unkapanı dendi mi Akıllara Müzik sektörü gelir. Ama Osmanlı Döneminde burasının işlevi bambaşkaydı. Osmanlı ticaret dilinde kapan Borsa anlamındaydı. İstanbulda Kapalı çarşının ve Mısır çarşısının etrafında bir çok kapanlar bulunmaktaydı. Bunlardan bazı Bal Kapanıydı Bazısı Yağ Kapanıydı. Diğer kapan isimleri unutulmuş olsada Unkapanı ismi halen günümüzde kullanılmaya devam etmektedir. 

Unkapanı Pilavcısı 

Müzük Sektöründe meşhur olmak isteyen ünlülerin meşhur ettiği bir pilavcıdır. Özellikle İbrahim Tatlısesin İbo Showda meşhur etmiştir. 

Bozdoğan Kemeri 

İstanbul'un taşı toprağı altındır. Bu Şehre gelen herkes, çok para kazanır. Ama bu Şehrin en büyük derdi, içinden geçen bir akarsu veya su kaynağının olmamasıdır. Bu nedenle İstanbul'a su getirmek için tarihte bir çok Su Kemerleri inşaat edilmiştir. Bunlardan günümüzde en iyi şekilde ve Şehre en yakın olanı Bozdoğan Kemeridir. İmparator Valens tarafından inşaat edildiği söyleyen kaynaklar olsa da, son dönemdeki kaynaklarda Bozdoğan kemerini, Roma İmparatoru Hadrian Tarafından inşaat edildiğinden bahsetmektedir. Günümüzde sadece 625 metrelik kısmını görebilmekteyiz. Fatih Belediyesi, Bozdoğan Kemerini müzeye çevriltip Bilet ile ziyarete açmayı düşünmekteydi. Ama Bu Proje raflara kalktı.

Kadın Pazarı 

İstanbul Tarihin bu bölgede Kadın esirler satılmaktaydı. Kadın Pazarı İsmi faaliyetten dolayı almıştır. Ama günümüzde Türkiyenin Küçük Güney Doğu bölgesi Burasıdır desek yanlış olmaz. Özellikle Büryan Kebabı olmak üzere Güney Doğu yemeklerinin bir çoğunu burada bulabilirsiniz. Ayrıca Kurulan Pazarlarda  bal , peynir gibi Yöresel doğal ürünleri de burada bulabilirisiniz. Ayrıca Sakatat satan bir çok kasap da burada bulunmaktadır. Komedi olan ise bu kadar önemli bir yerin tam ortasında bir benzin İstasyonun olmasıdır. Umarım bir gün kötü bir facia yaşanmaz. 

Gazanfer Ağa Kulliyesi 

Medrese, Sebil ve Türbe içeren bu kulliyeyi 1603 yılında Son Beyaz Harem ağa olan Gazanfer Ağa tarafından Bozdoğan Kemerinin hemen yanına inşaat ettirilmiştir. Bugün Karikatür ve Mizah müzesi olarak ziyaret edilebilmektdir. Kel oğlan, Nasrettin Hoca gibi Meşhur mizahi karakterleri görebilmektedir. Bu kulliyenin mimarı Davud Ağa olduğu tahmin edilmektedir. Atatürk Bulvarı inşaat edilmesi sırasında Gazanfer Ağa medresesinin yanında bulunan Kırkçeşmeler, SeKbanbaşı Camisi, Revan Çelebi Camisi ve Yahya Güzel Camisi yıkılmıştır. 

Unkapanı Çinili Hamamı

bir Mimar Sinan Eseri olan Çinili Hamamı inşaat ettiren kişi Kaptan-ı derya Barbaros Hayrettin Paşadır. Beşiktaştaki bir medrese masraflarını karşılamak için bu hamamı inşaat ettirmiştir. Barbaros Hayrettin Paşa hamamı olarak bilinen hamam içerisindeki güzel mavi beyaz çinileri nedeniyle Halk arasında çinili hamam olarak bilinmekteydi. Bu meşhur çinilerin bazıları malasef çalınmıştır. Daha sonra bu çiniler avrupada muzaeyedeler satılmıştır. Halen Hamamın erkekler tarafında bazı çinileri görme şansımız vardır. Ferzan Özpetek'in Hamam filmi de burada çekilmiştir. 

Pantokrator Manastırı Zeyrek Camii

Atatürk bulvarının sol tarafınfaki tepelik alan Zeyrek olarak isimlendirilir. Semtin ismi Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'un fethinden sonra buraya bir okul inşaat ettirmiş Bu okulun baş Hocası Molla Zeyrek Mehmet Efendisidir. Burada bulunan Pantokrator manastırı, Camiye dönüştürülerek Molla Zeyrek Camii Adını almıştır. Pantokrator Manastırı, Ayasofyada üst galeride mozaiği de bulunan imparatoriçe İrine tarafından inşaat edilmiştir. Daha sonra  2. John Komnenos tarafından yanına bir kilise daha eklenmiştir. iki yapının ortasına bir şapel  inşaat ettirilirek manastır ve kilise birleştirilmiştir. Ortadaki Şapel, Kommenos hanedanlığının mezar alanı kullanılmıştır. 1204 yılında haçlı istilası nedeniyle istanbuldaki bir çok yapı da olduğu gibi bu yapı da yağmalanmıştır. Bu manastırda olduğu inanılan Pala d'oro şu an venediktedir. 

Zeyrek Sarnıcı 

Pantokrator manastır kilise ve şapel inşaat ettiren 2. John Komnenos, bu yapıların yanına ayrıca bir sarnıc inşaat ettirmiştir. Osmanlı döneminde Yavuz Sultan Selim ve Kanuni Sultan Süleyman döneminde  Sadrazamlık yapmış olan Piri Mehmet Paşa, bu sarnıcın üzerine bir camii inşaat ettirmiştir. O nedenle Bu sarnıc günümüzde Piri Mehmet paşa vakfına aittir olduğu düşünülürken Basında çıkan haber ise tam bir komedidir. Zeyrek Sarnıcının bir aileye ait olduğu ve bu aile tarafından 40 milyon liraya satılacağa haber oldu. Cumhuriyet döneminde bir çok sarnıç depo olarak kullanılmıştır. Bu sarnıçta limon ve portakal deposu olarak kullanılmıştır. Çukur, Kurtlar Vadisi gibi bazı Turk Dizilerinde de mekan olarak kullanılmıştır. 

Eski İmaret Camii (Moní tou Christoú Pantepóptes manastırı)

Zeyrek Camini yakın olan diğer önemli yapı ise Eski İmaret camisidir. Eski bir Bizans Manastırı, Fetih döneminde camiye çevrilmiştir. Zeyrek Camisinin imarethanesi olarak da kullanıldığı olmuştur. Bu eski Bizans Manastırın Asıl adı "Her şeyi gören İsa " idi. Bizans imprataoru 1. Aleksios Kommenos ve eşi İmparatoriçe Anna Dalassene tarafından kadınlar manastırı olarak inşaat ettirilmiştir. İmparatoriçe Anna Dallassene hayatının son dönemlerinde bu manastırda inziva çekilmiştir. 

Zeyrekteki önemli yapıları anlatımını bitirdikten sonra Atatürk Bulvarının diğer tarafında kalan Tarihi Semt Vefayı anlatmaya Başlayalım. 

Vefa 

Vefa denildi mi akıllara meşhur bozası ve bu semt bulunan istanbul'un en eski lisesi vefa lisesi gelir ama Asıl Vefa İsmi burada bulunan bir kulliye binasından türemiştir. Bu kuliye, Şeyh Musluhiddin Mustafa İbnül Vefa 'ya aittir. Cami, Medrese, Çifte Hamam, Çİlehane, Türbe  Tabhane, Kütüphane ve çeşmeden oluşan bu kulliye, Sultan İkinci Beyazıt döneminde inşaat edildiği düşünülmektedir. Ama Bazı kaynaklarda Fatih dönemde inşaat edildiği Camiinin yanına diğer yapılar daha sonra eklemeler yapılmıştır. Eski bir bizans kilisesinin camii dönüştürülmesi vefa Camiisi için söz konusu değildir. Bazı söylentilere göre Son bizans imparatoru Konstantin Drageş mezarı, Vefa Türbesindedir. Hata bu nedenle Fatih Sultan Mehmet, vefa Türbesine bir kaç defa ziyaret ettiğ söylenir. 

Vefa Lisesi 

Müjdat Gezen, Uğur Dündar, ve Kemal Sunal gibi ünlülerin öğrencisi olduğu Vefa Lisesi, İstanbul'un en köklü ve tarihi lisesidir. Eski Adıyla Vefa idadisi olarak bilinen  Vefa lisesi, 1872 yılında kurulmuştur. Başlangıcından beri anadilde eğitim vermektedir. Galatasaray Lisesi gibi fransızca eğitimler, Vefa lisesisnde söz konusu değildir. Osmanlının eski eğitim sistemi olan medrese eğitiminden Modern eğitim geçildiği dönemlerde kurulan ilk liselerden biri,Vefa Lisesidir. 

Vefa Karadeniz Pidesi 

Vefa denildi mi herkes ilk önce boza içmeyi düşünür. Bize göre bu çok yanlıştır. Bozayla karnızı doyurmadan önce bir kaç sokak ileri de olan Karadeniz pidecisinde bir pide yemenizi tavsiye ederim. Pidenin yanında gelen bir sürahi ayran ise pipetle plastik bardakta ayran bulmak yerine  iç içebildiğin kadar demekte bizlere. Ayrıca közde biber ve salatası da ayrıca ücretsiz servis ediliyor. Burası Vedat Millor tarafından tavsiye edilen bir mekanlardan biridir. 

Vefa Bozası 

 

Wed, Mar 29, 2023 11:33 AM


Comments (Total 0)