• Binbirdirek Mah. Klod Farer Cad. Güven Apartmanı No:2/302 Fatih/İstanbul, Turkey
  • Open 08:00-22:00: Monday - Sunday

Istiklal utca

tags: Istiklal utca

Istiklal utca

Editor: Rasim Terzi (Thu, Apr 4, 2024 9:05 AM)

A legjobb dolgok, amiket tehetünk az Istiklal utcában


Istiklal utca

 

Az Istiklal utca, körülbelül másfél kilométer hosszan terül el a Tünel tér és a Taksim tér között, Isztambul legismertebb főútvonala. Korábban gépjárműforgalomra nyitott volt, de az utcát az 1990-es években átalakították egy gyalogosítási projekt részeként. Most már történelmi nosztalgikus villamosok közlekednek rajta, egyedi közlekedési módot biztosítva ezen ikonikus útvonal mentén. Ezernyi ember látogatja az Istiklal utcát, gyakran útjukat a Taksim térről kezdik, ahol találkoznak, mielőtt elindulnának a nosztalgikus villamossal, mint egy útmutatóval, hogy felfedezzék a vibráló utcát.

Régebben az Istiklal utca szorosan összefonódott a formális öltözködéssel, ami a történelmi színházak és mozik miatt volt. Férfiak, gyakran nyakkendőben és öltönyben, és elegánsan öltözött nők látogatták ezeket az intézményeket. Azonban az utca jellege idővel megváltozott, és ma már lazább öltözködéssel üdvözli a látogatókat.

**A Nosztalgikus Villamos**

A Nosztalgikus Villamos, amely 1914 óta működik, az Istiklal utca egyik szimbolikus közlekedési vonala. Turisták és helyiek egyaránt gyakran fényképezik ezt a történelmi villamost, ahogy az a forgalmas sugárúton halad.

**Hagia Triada Templom**

A Hagia Triada Templom, aminek a neve görögül Szent Szentháromság, hozzáad a kulturális gazdagsághoz az Istiklal utcában. 1880-ban épült Szultán Abdulaziz engedélyével, gótikus stílusú harangtornyai kiemelkedővé teszik azok számára is, akik belépnek az Istiklal utcába.

**Rebul Gyógyszertár**

Az 1895-ben Jean Cesar Reboul által alapított Rebul Gyógyszertár az Oszmán Birodalom utolsó időszakának emlékét őrzi. Az Istiklal utcán található gyógyszertár eredeti helyén maradt meg, egyedi történelmi élményt kínálva. A Rebul Gyógyszertár híressé vált különféle illatokkal rendelkező kölnijeiről, egy hagyományról, amely egészen 1934-ig nyúlik vissza. Különösen a levendula kölni maradt meg keresett termékként évek óta Isztambul lakói körében.

**Francia Konzulátus**

Amint belépsz az Istiklal utcába, a jobb oldalon található impozáns épület a Francia Konzulátus, amelyet 1898-ban építettek. A konzulátus konzuli funkciói mellett franciátanfolyamokat és francia filmvetítéseket is szervez. Mielőtt a konzulátus létrejött volna, ezt a területet egy pestis kórház foglalta el. A Francia Konzulátus mögött áll az Örmény Katolikus Surp Hovhan Vosgeperan templom, amelyet Arany Szájának Szent János templomának is neveznek.

**İnci Patisserie**

Az Istiklal utcán korábban elhelyezkedő İnci Patisserie egy kedvelt célpont volt Isztambul lakói számára. Híres volt ízletes profiterol desszertjéről, azonban az escalálódó bérleti díjak miatt az İnci Patisserie átköltözött a Mis utca területére. Csokoládé kedvelők számára kötelező meglátogatni a cukrászdát, ami kellemes kiegészítése lehet utazási programjuknak.

**Rumeli Átjáró**

Az Istiklal utcán található számos átjáró közül az első, amelybe belépsz, a Rumeli Átjáró. 1894-ben Ragıp pasa, II. Abdulhamid szultán minisztere által épített átjáró egy trilógia része, amelyet a kontinensek nevei szerint neveztek el: Afrika, Anatólia (Ázsia) és Európa (Rumélia). A Rumeli Átjáró alatt egy olyan alagút szerkezete található, ami a római korszak ciszternáira emlékeztet.

**Agha Cami**

Visszanyúlik 1596-ig, az Agha Cami Isztambul egyik legrégebbi mecsete. Hüseyin Ağa által építtetett, a Galata-palota egyik nemesének, mellyel szemben található Davud Ağa sírja, egy másik nemes a Galata-palotából. Bár a mecset tűzkárt szenvedett 1934-ben, átesett egy rekonstrukción, megőrizve történelmi jelentőségét.

**Emek Átjáró - Circle D'Orient (Serkldoryan)**

Az Emek Átjáró egy másik jelentős jelkép az Istiklal utcán, egy lenyűgöző történelemmel. Az eredeti struktúrákat ezen a területen hatalmas tűzvész pusztította el 1870. június 5-én. A következőkben, Szultán Abdulaziz nagyvezíre, Abraham Pasha, az elpusztított terület megszerzését és egy új átjáró építését kezdte el. Az építészeti törekvések 1875-ben kezdődtek Alexander Vallury irányításával, és az átjáró befejezése 1883-ban következett be.

Eredetileg Circle D'Orient néven ismert, ez az épület egy szórakoztató klubként szolgált, vonzva a prominens államférfiakat, üzletembereket, bankárokat, levantinokat és gazdag embereket Isztambulból. Az első világháború után az angol parancsnokok szabadidős tevékenységeinek helyszíne lett. Abraham Pasha anyagi nehézségei az Osman Banknak történő tulajdonba vételhez vezettek.

1958-ban az épületet az Emekli Sandığı vásárolta meg, és termei új funkciót kaptak a Rüya Mozi, Emek Mozi és a Városi Színházak színpadai számára. Ennek eredményeként az épület mellett lévő utca különleges nevet kapott "Yeşilçam" néven, amely egyedi kapcsolatot jelent a török ​​filmmel. Az Emek Átjáró nemcsak a történelmi építészet tanúságtétele, hanem Isztambul mozis örökségének szimbóluma is maradt.

**Halep (Aleppo) Átjáró**

Az Aleppo Átjáró 1885-ben épült M. Hacar által Aleppóból, egy történelmi ékkő az Istiklal utcán. Kezdetben a híres Variety Circus Színház (Cirque de Pera) otthona volt, majd 1904-ben Campanaki építész restaurálta az átjárót. Ma, 1989 óta a Beyoğlu Mozi otthona, míg egy rész az Görög Főkonzulátus épületeként szolgál, melyet egy Şişmanoğlu nevű görög család adományozott.

**Atlas Átjáró**

Az Atlas Átjáróban található a Török Filmmúzeum. Az épület eredetileg az 19. századi gazdag örmény Köceoglu család rezidenciája volt, ami vendégül látta Szultán Abdülazizt, Agop Koceyan közel barátját. Az átjáró, ami egykor istálló volt, később átváltozott lovas akrobatika arénává. A Koceyan család által az első világháború után a Vosgepeyan templomnak adományozott, az épület sokféle szerepet töltött be, köztük brit katonai bíróságot, Postaigazgatóságot és egy szórakoztató helyet "Moulin Rouge" néven.

**Virág Átjáró**

A Virág Átjáró, korábban Hristaki Pasajı néven ismert, a Naum Színház hamvainak helyén alakult ki, ami elpusztult a 1870-es Beyoğlu tűzvészben. Hristaki Zografos Efendi által vásárolva, újjáépítették Cité de Péraként, majd a Fegyverszüneti évek alatt vált Çiçek Pasajıvá. 1940-től kocsmák jöttek létre, és ma is folytatódik a Virág Átjáró kocsmakultúrája.

**Galatasaray Gimnázium**

Az 19. században épült Mekteb-i Sultaniye néven, a Galatasaray Gimnáziumnak történelmi eredete van a 15. századi palotában, amelyet a nem muszlimok áttéréseinek szenteltek. Az elnyert díjakat az épület ellenkező oldalán állították ki a Galatasaray Sportklub számára. Egy szobor áll az iskola bal oldalán, emlékezve a Török Köztársaság 50. évfordulójára.

**Mısır Apartmanı (Egyiptomi Apartman)**

A volt Trocadero színház helyén, a Mısır Apartmanı később az egyiptomi oszmán államférfi, Abbas Halim Pasának téli kúriájává alakult át. Az 1905 és 1910 között épült Art Nouveau stílusban ez az apartman lakta a török nemzeti himnusz költőjét, Mehmet Akif Ersoyt, és szolgált Atatürk fogorvosának, Sami Günzbergnek az irodájául.

**Szent Antuan Templom**

A 1910-ben épült Szent Antuan Templom Isztambul ikonikus katolikus temploma. Az Istiklal utcán található, különböző nyelveken kísért szolgálatokkal és zenekarral. A neo-gótikus építészet a párizsi Notre Dame Templom égetté végére emlékeztet. A bejárati mozaik a Szűz Máriát, Szent Antalat és Szent Ferencet ábrázolja. Az egykori pápa, Angelo Giuseppe Roncalli (John XXIII) szobra díszíti a templom kertjét, ahol egykor prédikált, mielőtt pápává választották volna.

**Szíriai Átjáró**

A "Szíriai Átjáró" egy mestermű, amit a híres építész, Dimitri Basiliadis tervezett az Abut család számára, egy lenyűgöző esztétika tanúságtétele. Ez a hely, egykor az Eczacı Eduoardo és Balthasar rezidenciáinak otthona volt, átalakult Szíriai Átjáróvá. Kezdetben a Santral Mozi volt, majd később neveket változtatott Şafak, Cumhuriyet és Zafer.

A "Journal de Stamboul" újság, amely 1974-ig folytatta megjelenését, szépítette a Szíriai Átjárót a szakmai jelenlétével. Az irodalmi jelentősége mellett az átjáró egy olyan központ is volt képzett művészeknek, ékszerüzletekkel, cipész üzletekkel és szabós üzletekkel, amelyeket nem muszlimok működtettek.

A Szíriai Átjáró gazdag és változatos történelme jelentős hozzájárulást tett Isztambul kulturális szövetéhez.

**Holland Nagykövetség Palota**

A "Hollanda Sefaret Sarayı", más néven a Holland Nagykövetség Palotája, Giovanni Barborini építész által épült 1859-ben. Ez a diplomáciai épület története szorosan összefonódik az Oroszország és a Hollandia közötti diplomáciai kapcsolatok jelentős eseményeivel.

1612 márciusában Cornelius Haga, a holland nagykövet, Isztambulba érkezett azzal a céllal, hogy találkozzon Szultán Ahmeddel. A megbeszélések után a velenceieknek, a franciáknak és az angoloknak megadott kereskedelmi jogokat kiterjesztették a hollandokra is. Emellett engedélyt kaptak a holland nagykövetség építésére Isztambulban. Ennek eredményeként a Hollanda Nagykövetség Palotája ebben a térségben épült, mint a két nemzet közötti diplomáciai kapcsolatok és együttműködés szimbóluma. Ennek az oszmánok és a hollandok közötti barátságnak köszönhetően a tulipán, az oszmánok legszebb virága, Hollandiába került.

**Orosz Nagykövetség Palota**

A "Rus Sefaret Sarayı", vagyis az Orosz Nagykövetség Palotája, Gaspare Fossati építész által épült 1838 és 1845 között. Bár időnként voltak barátságos időszakok, az oszmán-török diplomáciai kapcsolatok történelme általában kihívásokkal teli volt. Több háború miatt az orosz követek gyakran ideiglenes helyeken végezték el nagykövetségi kötelességeik

et.

Az 1774-es oszmán-orosz háború és a Küçük Kaynarca-i békének aláírása után Oroszország jogot szerzett arra, hogy állandó nagykövetség palotát építsen. Ennek eredményeként az Orosz Nagykövetség Palotája épült Isztambulban. Miután az első világháború után jelentős tüzek pusztítottak Beyoğlu-ban, a Narmanlı Han szolgált az orosz nagykövetség ideiglenes rezidenciájaként a palota újjáépítése előtt.

Az új orosz nagykövetségi palota elkészülése után a nagykövetség visszaköltözött az eredeti helyére. A holland és orosz konzulátus épületek közelsége, valamint a zászlóik hasonlósága gyakran arra késztette a helyieket, hogy összezavarodjanak a két intézmény között.

**Santa Maria Draperis Templom**

A Santa Maria Draperis Katolikus Templom egyedülálló helyet foglal el Isztambul gazdag történelmében, mint egy templom a város bonyolult múltjában. Annak ellenére, hogy sok történelmi templomot elveszítettek tűzek és az idő pusztítása miatt, a Santa Maria Draperis Katolikus Templom építése 1904-ben, Szultán Abdulhamid II különleges engedélyével, ragyog mint az isztambuli ferences rend második jelentős temploma. Az olasz építész, Guglielmo Semprini tervei alapján épített struktúra nemcsak az Istiklal út mellett található, hanem olyan tervezést képvisel, amely ellenáll az idő múlásának.

Annak ellenére, hogy az Istiklal úttal szomszédos, a terep természetes lejtője egyedi magasságot teremt, amely egyedi és meglepő élménnyé teszi a templomhoz vezető utat. Ez a részlet, amely hasonló a rejtett kincs felfedezéséhez, titokzatosságot kölcsönöz a templom megtalálásának. Habár a keresés lehet egy kicsit kihívás, belépve egy találkozás ígéretét jelenti egy értékkel, amit érdemes felfedni. A templom apszisában a Szűz Mária festménye, amely csodálatos módon átvészelte a 1678-as tüzet, jelképezi a szent hely időtlen szépségét és ellenálló képességét.

**Botter Épület**

A Botter Épületet 1900-ban építette az elismert divattervező, Jean Botter, az Art Nouveau stílusú építészettel, amit Raimondo D'Aronco tervezett. Az épület történetének egy érdekes anekdotája, hogy Jean Botter két különleges öltözéket készített Szultán Abdulhamid számára, hogy viseljen a Yıldız Palotában. Amikor Szultán Abdulhamid kifejezte a vágyát, hogy divatházat hozzon létre, a Szultán támogatásával, az akkori Botter Épület épült fel.

Az első emelet a Botter Épületben Jean Botter munkaterületeként szolgál, míg a második emeletet varró műhelyként használják. A harmadik és negyedik emeletet lakóterületnek jelölték ki. Az elmúlt években, miután az Isztambuli Metropolitán Önkormányzat felújította, az épület kulturális központtá alakult. Az épület nemcsak építészeti eleganciája miatt vonzza a figyelmet, hanem történelmi jelentősége és kulturális hozzájárulása miatt is.

**Narmanlı Han**

A Narmanlı Han jelentős történelmi épület, ami hozzájárul Isztambul gazdag szövetéhez. Az 1831-ben épült han különböző jelentős eseményeket és neves személyeket látott az évek során. Itt vannak néhány kulcsfontosságú részlet a Narmanlı Han történelméből:

- **Történelmi Eredet:** A Narmanlı Han 1831-ben épült, mint Isztambul történelmi szövetének tanúságtétele.

- **Orosz Nagykövetségi Palotaként:** Egy ponton szolgált az Orosz Nagykövetségi Palotaként, különböző diplomáciai tevékenységeknek helyszínül szolgálva ebben az időszakban.

- **Jamanak Újság:** Az 1908-ban az örmény Koçunyan testvérek által alapított Jamanak

 örmény helyi újság sok évig a Narmanlı Hanban jelent meg. Ma továbbra is az egyik három örmény újság közül van forgalomban.

- **Művészek Otthona:** A Narmanlı Han helyet adott olyan neves művészeknek, mint Abidin Dino és Bedri Rahmi Eyüboğlu, művészet szülőhelyévé válva. Különösen az ismert író, Ahmet Hamdi Tanpınar hét évig élt a Narmanlı Hanban.

- **Éttermek és Kávézók:** A felújítási erőfeszítések révén a Narmanlı Han éttermek és kávézók helyszínévé váltak, megőrizve történelmi atmoszférájukat a kortárs időkben.

- **Illúzió Múzeum:** A Narmanlı Han egyben az érdekes Illúzió Múzeumot is otthonául szolgálja.

A Narmanlı Han történelme során különböző szerepeket töltött be és különböző befolyásos személyeket fogadott, hozzájárulva Isztambul kulturális gazdagságához. Ma, éttermeivel, kávézóival és egyedi múzeumával, továbbra is megőrzi történelmi báját, miközben alkalmazkodik a modern funkciókhoz.

**Svéd Nagykövetségi Palota**

Az Isztambulban található Svéd Nagykövetség Épületét 1870-ben építette az építész, Domenico Pulgher. Svédország, az oszmán-török kapcsolatainak javítása érdekében úgy döntött, hogy létrehoz egy nagykövetséget Isztambulban. Ezt a célt elérni, egy svéd misszionárius, Gustav Celsing megvette a földet, ahol a jelenlegi nagykövetségi palota áll egy brit kereskedőtől. Az épületet ezen a földön építették fel.

Azonban, mint sok épület Beyoğlu-ban, szenvedett a hírhedt tűzek miatt, ami használhatatlanná tette. Az épület jelentős károkat szenvedett. Válaszként, egy nagyobb nagykövetségi palotát építettek a környező területeken, további földterületek megszerzésével 1870-ben. Az új nagykövetségi palota nagyszabású bállal lett megnyitva, jelölve újranyitását.

Az épület ajtaján megtalálható a Karl XIX király címere, ami a svéd monarchiát jelképezi. Ez az nagykövetségi épület tanúságtétel az oszmán-török történelmi kapcsolatokról és azok jelentőségéről.

**Krími Anglikán Templom**

A Krími Anglikán Templom jelentős tanúságtétel az Egyesült Királyság és az Oszmán Birodalom közötti együttműködésről a Krími Háború viharos időszakában. 1868-ban épült egy feltűnő neogótikus tervezéssel, ami megkülönbözteti a hagyományos török építészettől, ez a templom történelem és áldozatok visszhangjával töltődik meg.

Grandiózus belső tere, a felemelő orgonák díszítik, vasárnaponként istentiszteleteket tartanak, amelyek különleges spirituális légkört teremtenek. Nemcsak egy imahely, ez a neogótikus csoda tiszteletet ad azoknak a brit katonáknak, akik segítették az oszmán erőket a Krími Háborúban. Ez egy élő emlékmű, amely megtestesíti a nemzetek közös történelmét.

Az alapító kő, amelyet 1858-ban ceremóniás eseményen helyeztek el méltóságos vendégek jelenlétében, megnyitotta az egy évtizedes építési utazás kezdetét. 1868-ban a templom ajtói kinyíltak, felfedve a világnak grandiózus szépségét. Az óvatosan kiválasztott fekete kövek Büyük Ada-ról és sárga kövek Máltáról, aprólékosan megmunkálva, hozzájárulnak az elbűvölő vonzerőhöz.

Mint az isztambuli afrikai közösség imahelye, a templomon belüli Jézus-szobrok különlegesek, mert határozott fekete színben vannak kifaragva. Az építészeti tudásán túl, a Kırım Anglikán Templom egy egység, emlékezés és az országok közötti tartós kapcsolat szimbóluma, ami időtlen.

Thu, Apr 4, 2024 9:05 AM


Comments (Total 0)