• Binbirdirek Mah. Klod Farer Cad. Güven Apartmanı No:2/302 Fatih/İstanbul, Turkey
  • Open 08:00-22:00: Monday - Sunday

Beyazıt Gezilecek Yerler

tags: Beyazıt Gezilecek Yerler

Beyazıt Gezilecek Yerler

Editor: Rasim Terzi (Tue, Dec 21, 2021 1:00 PM)

Beyazıt Gezilecek Yerler 


Beyazıt Gezilecek Yerler

 


Beyazıt Meydanı 

Beyazıt meydanı Antik Yunan Byzantion şehri döneminde necropolis olarak kullanılmıştır. bu nedenle son dönemlerde belediyenin tünel çalışmaları sırasında bir lahit bulundu. Roma döneminde de bu bölgeye boğa meydanı Forum Tauri ismi verildi. 393 yılında Büyük Theodosius dönemde meydana Zafer Takı eklendi. Bu inşaat çalışmalarından sonra Beyazıt Meydanınaa  forum Theodosiacum isim verildi.


 

Beyazıt Camii

Beyazıt meydanında her zaman bir hareketlik vardır. Bazısı dersine yetişmeye çalışılır. bazısı ekmek derdiyde kapalı çarşısına gider. ama bu hareket sona erdiği yer Beyazıt Caminin avlusudur. Avlusuna girdiğinizde apayrı dünya girmiş gibi olursunuz. yapının içerisine girdiğinizde ise size bir başka yapıyı benzetirsiniz. nereye benziyor bu diye düşünmeye başladınızda en sonunda cevabı bulursunuz. Cevap Ayasofyadadır. Çünkü mimarı Yakup Şah, Camiiyi yaparken Ayasofyayı model olarak kullanmıştır. Evliya çelebiye göre de açılış gününde Sultan Beyazıt, cemaate imamlık yapmıştır.

Sultan İkinci Beyazıt kimdir 

Beyazıt Kapalı Çarşı 

Bildiğiniz gibi Kapalı Çarşı, iki cami ( Nurosmaniye Cami ve Beyazıt )arasındaki araziye yapılmış bir çarşıdır. Kaba taslak Yukardan bakıldığında dikdörtgene benzemektedir. ilk yapıldığı Sandal Bedesteni ve Cevahir bedesteni diye iki bölümden oluşan kapalı çarşı zamanla bir örümcek ağı gibi yeni caddeler eklenerek çoğalmıştır. günümüzde söylentiye göre kapalının içerisinde 4000 civarında dükkan bulunmaktadır. Türkiyede Döviz yükselmeye başladığında Bütün Haber kanallarının muhabirine bağlandığı tahtakalede kapalı çarşısının hemen yanındadır . Ayrıca düğün alışverişine çıkmış bütün ailelerin yolu kapalı çarşıdan geçmektedir. Çünkü düğün adeti olarak Kapalı Çarşıdan altın alışverişi yapmak çok meşhurdur. Ayrıca İstanbul'a gelen bir çok turistinde görmeden ayrılmadığı yerde de kapalı çarşıdır. 

 

Sahaflar Çarşısı 

Sahaflar Çarşısı,  kapalı çarşısının yakınında bulunan buram buram kitap kokusu dolu olan çarşıdır. Kitap sevigi olan herkesin bir gün sahaflar çarşısına yolu düşmüştür.

 

Hüseyin Avni Dede 

Sahaflar Çarşısının en meşhur insanı şüphesiz Hüseyin Avni Dede dir. Çarşısının hemen yanında bulunan koca çınar önünde bulunur. yazmış olduğu şiir kitabını satarak geçimini sağlar. Yerli yabancı herkesi güler yüzlü ile karşılar kendisi. Sahaf Çarşısına geldiğinizde kendisine bir selam vermeyi unutmayın

İstanbul Üniversitesi 

İstanbul fethinden sonra Fatih Sultan Mehmedin ilk inşaat ettiği ilk saray, günümüzde İstanbul Üniversitesi olarak kullanılmaktadır. Birinci Dünya savaşı sırasında  ordu karargah binası olarak kullanılmıştır.

Beyazıt Yangın Kulesi 

Osmanlı döneminde İstanbul'a bir yapı yapılacaksa günümüzdeki gibi hoyratça yapılmazdı. İstanbul'un en büyük problemlerinden biri yangındır. çünkü İstanbul mahalleleri ahşaptan yapılmış konaklar ile doludur. bu konaklar maalesef çoğu yanmıştır. buna çare olarak bir yangın kulesi yapımına karar verilir. Mimar Senekerim Balyan'a bu iş verilir. Senekerim Balyan İstanbul Siluetinene ekleyeceği bu kule için İstanbul'un her tarafından istanbul Siluetine bakmıştır. en sonunda en idael yer olarak Beyazıta karar verir.Beyazıt Yangın Kulesi , bir savaş top diklemesine durur şekilde yapılmasına karar verir.

Beyazıt Simkaşhane

Simkeşhane, Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fethinden sonra burası darphane olarakinşaat edilmiştir.  Darphane binası, Topkapı sarayına taşınınca burası, Gümüş ve Altın işleme esnafı tarafından kullanılmıştır.Sultan 4. Mehmet döneminde çıkan yangında tahrip gören binayı, Valide Sultan Rabia Gülnüş Ümmetullah tarafından tekrar inşaat edilmiştir.  1950 yıllarında yol genişletme çalışmaları kapsamında yapının bir çok bölümü yıkılmıştır. Günümüzdeki kalan Orhan Kemal Halk Kütüphanesi olarak kullanılmaktadır.

Beyazıt Hamamı

Beyazıt Camii aslında Aslında Beyazıt kulliyesinin bir eseridir. Ama bu Kulliye'nin diğer yapıları, Diğer Osmanlı kulliyeleri gibi Caminin hemen yanında bulunmamaktadır. Mesela beyazıt hamamı camiden beş dakikalık yürüyerek ulaşılabilmektedir. Beyazıt Hamamında meydana gelen en önemli olay ise Lale devri padişahı üçüncü Ahmet'e karşı yapılan yapılan Patrona Halil İsyanı , bu hamamda organize edilmiştir. Beyazıt Hamamı, günümüzde müze olarak gezilebilmektedir. Türk Hamam kültürünü yıkanmadan öğrenmek isteyenler varsa tavsiye edilir.

Beyazıt Seyyid Hasan Paşa Hanı 

Sultan 1. Mahmut döneminde iki yıl on ay sadrazamlık yapmış olan Seyyid Hasan Paşa tarafından inşaatına başlanmış olan ama Sadrazamın görevinde azledilmesinden sonra Sultan 1. Mahmut Tarafından inşaat çalışmaları bitirilmiş  bu Han, Simkaşhane gibi 1950 yıllarında yol genişletme çalışmaları sırasında binanın yarısı yıkıldı. Diğer söylenen hikaye ise Padişah 1. Mahmut, kendinden izinsiz yeni imar çalışmaların yapılmasını yasaklamıştır. Ama Seyyid Hasan Paşa , bu kuralı hiçe sayarak bu hanı yaptırmıştır. Sadrazam bu hanın inşaatı nedeniyle azledildiği söylenir. Eskiden yerel insanlar, bu yapıya süpürgeciler ismi vermekteydi. Genelde deri ceket satış mağazaları var iken son zamanlarda yapılan tadilattan sonra restoran ve kafeterya olarak kullanılmaktadır. 


bu makalede sizlere Beyazıt meydanında gezilecek yerleri bahsetmeye çalıştık.  Tabii ki eksiklerimiz olacaktır. yorumlarda bunları belirtirseniz eksiklerim sizlerin yardımıyla tamamlayacağımı düşünüyoruz.

Yukarıda bahsettiğim yerleri, gezerken Oraların detaylı bilen bir rehber ile gezmeniz, zamanızı daha güzel geçmenizi sağlayacaktır. Bu hayatta sahip olduğunuz en değerli şey Zamandır. ve Bir günde herkese eşit olarak dağıtılmıştır. Zamanızı harika geçereceğiniz Günlük Turlar, Konaklamalı Turlarımızda sizleri de görmek istiyoruz 


Bizleri Facebook İnstagram ve Youtube hesaplarından takip edebilirsiniz. 

Tue, Dec 21, 2021 1:00 PM


Comments (Total 0)