• Binbirdirek Mah. Klod Farer Cad. Güven Apartmanı No:2/302 Fatih/İstanbul, Turkey
  • Open 08:00-22:00: Monday - Sunday

Tarihte Mayıs ayı

tags: Tarihte Mayıs ayı

Tarihte Mayıs ayı

Editor: Rasim Terzi (Sat, Sep 11, 2021 11:37 AM)

Tarihte Mayıs Ayında meydana gelen ilginç olaylar 


Tarihte Mayıs ayı

 31 mayıs 1933
Darulfünun kapatılarak yerine İstanbul Üniversitesi açılmıştır.


30 mayıs 1876
birinci Meşrutiyet ilan edildi. Sultan Abdülaziz tahttan indirildi. yerine Sultan 5. Murat Tahta geçti


 

 27 mayıs 366,

 İmparatorluğun başına geçen  Valentianus  , hemen kardeşi valens le beraber  onlara muhalif olan ve imparator julianus ile kan bağına sahip olduğunu iddaa eden   Prokopius'un üzerine  yürümeye başlar. Trakya bölgesinde Prokopius'un isyanı sona  erdilir. Tarihte bugün , 27 mayıs 366 , Prokopius'un kafası vuruldu.


 


27 mayıs 1453,

Osmanlılar'a macar elçisi geldi.Sultan 2. Mehmed'e  kuşatmayı durdurmasını , yoksa Macar ordusun yola çıktığını ve bizans'a yardımcı olacağını iletti. Bunun üzerine 27 mayıs 1453 tarihin Sultan Mehmet , komutanlarıyla bir toplantı yaptı. Bu toplantı da  Çandarlı Halil paşa Kuşatmayı kaldırmayı ve derhal Edirne'ye dönmeyi Israrlarına rağmen Sultan Mehmet 29 mayıs tarihinde taaruz emrini verdi ve Askerlere, şehirin fethinde 3 gün yağma hakkını tekrar hatırlattı.


 


 26 mayıs 1566,

Tahta çıktığı gün , 19 tane kardeşini öldüren , Sultan 3. Mehmet , 26 mayıs 1566 yılında dünya'ya geldi. İsmi,  Sultan 2. mehmet benzemesi umuduyla Kanuni Sultan Süleyman tarafından konulmuştur.


26 mayıs 1512,

Sultan 2. beyazıd, Galata sırtlarında av yaparken bir baraka görür. soluklanmak için barakaya doğruyu yaklaşır. bu barakada gül baba ile tanışır. gül baba kendisine sarı kırmızı güller verir. sultandan bulunduğu yere bir okul ve hastane yapılmasını ister. Sultan ikinci beyazıd bu isteği yerine getirir ve buraya mtaekteb-i Sultaniye yapılır. bir çok şehzadenin eğitimi burada yapılır. bu okul  daha sonra Galatasaray ismini alacaktır. bu okulda oluşturulan takımın rengi olarak gül babanın sultana verdiği gülün renkleri olan sarı kırmızı kullanılacaktır. Tarihte bugün 26 mayıs 1512 , Sultan 2 Beyazıd vefat etti. Mezar yeri : Beyazıt Meydanı istanbul.


 26 mayıs 1421,

Sultan Mehmet çelebi , bir av sırasında atının üzerinde felç geçirir ve yere düşer. öleceğini anlayan sultan derhal oğluna haber verilmesini ve edirneye gelmesi emrinde bulunur. şehzade. murat o sırada Amasyadadır. ve Edirne'ye gelmesi 42 gün sürmüştür. bu süre içerisinde Sultanın ölümü saklanır. bir ara Askerler sultan öldüğü şüphesinde olsada mumyalanmış cesedine kaftan ve sarık giydirerek pencere önünden sahte bir selamlama yaptırarak askerleri kandırılır. kendini şahsade gibi gösteren Düzmece Mustafadan dolayı Ölümü saklanan ilk sultan ölümüdür. Sultan Mehmet Çelebi 26 mayıs 1421 vefat etti. Cenazesi Bursa Yeşil Türbededir.


 24 mayıs 1453,

Fatih Sultan Mehmet , Bizans imparatoruna şehri teslim etmesi için elçi gönderdi. Ama imparator , bu teklifi red etti.


 24 mayıs 1040

Dandanakan savaşı ve Büyük Selçuklu Devletinin kurulması.


 23 mayıs 1328,

"Konstantinepolis'e sahip olan Dünya'ya sahip olur" bir bizans atasözüdür. 

Dede İmparator 2. Andronikus ile Torun imparator 3. Andronikus arası bozulur. Torun istanbul'un surların önündedir. şehre girip dedesini tahttan indirecektir. ama karşısındaki surları bir türlü geçemektedir. Ama 23 mayıs 1328 gecesi Romanos kapısının üzerinde  bir ip sarkıtılır. Bu ipi kullanılarak torun ve askerleri şehrin içine girerler ve O sırada dede sarayında uyku halindedir. uyandığında iş işten geçmiştir artık, ve dede unvanı kaybederek Blachernai Sarayında bir keşiş olarak yaşamanı devam eder.


 22 mayıs 337,

İmparator Konstantin , yeni sefer için yoldayken hastalanır ve Sefer durdurulur ve Hemen izmit'e yönlendirilir. İmparatorun  sağlığı gittikçe kötüleşmiştir. İzmit psikoposu Eusebius, Konstantin'i ölmeden önce vaftiz eder. Tarihte bugün 22 mayıs 337 Pazar günü Konstantin,İzmitde  vefat eder.Öldüğü pazara WhitSunday ismi verilir.


 21 mayıs 1453 

21 mayısta haliçte bulunan Osmanlı donanması, Taaruz yapacak şekilde konumlandırıldı. bunu gören sur içindeki insanlar , şehirde bulunan bütün kilise çanlaarını çalmaya başladı. Ama beklenen olmadı. Taaruz başlanmadı. 21 mayıs açılmaya başlayan yeni tünellerin açan Osmanlılar Lağımcılarının çalışmasını gizlemek bu tarzda sahte Taaruz yapıldığı düşünülmektedir.Ama Lağımcıların çalışması da farkedildi. Farkedilen lağımcılar kendilerini patlattılar.


20 mayıs 325,

Hristiyanlıkta oluşan görüş ayrılıklarını gidermek amacıyla 20 mayıs 325 te  İmparator Konstantin Başkanlığında İznik konsili yapıldı. Bu toplantıya Konstantin , üzerinde altın ve kıymetli taşlardan oluşan Erguvan renkli kıyafetiyle katıldı. Konstantinin yanında , Toplantının kararında da çok büyük etkiye sahip olan yardımcısı Ossius da bulunmaktaydı. 1 aylık süren toplantı sonrasında 19 haziran 325 te iznik akidesi kabul edildi.


19 mayıs 1919,

Mustafa Kemal Atatürk , 16 mayıs günü, Bandırma vapuru ile istanbuldan hareket etti. 3 günlük deniz yolculuğu sonrasında 19 mayıs 1919 tarihinde Samsuna varış yaptı. Atatürk , Dolmabahçe yaşamaya başladığında basına yaptığı konuşmasında, "8 yıl önce beni uğurlayan kimse yoktu" demiştir.


 17- 18 mayıs 905 ,

 "Seromoniler ve Eyaletler " kitabın yazarı, kilise karşı çıktığı evlilikten doğan Bizans imparatoru 7. Konstantin Porphyrogenitus,Tarihte bugün 17- 18 mayıs 905, bütün imparatorları gibi sarayda mor odada doğmuştur. Ama Yasadışı bir evlilikten doğduğu lakabını silip atmak için kendisine Porphyrogenitus lakabını laik gördü.


 


18 mayıs 1453,

İstanbul Fethi,

18 mayıs günü yeni bir taaruza geçildi. Taaruzda Tekerlekli kuleler kullanıldı.


17 mayıs 1453,

İstanbul Fethi

Beş bizans gemisi, haliçteki zincire yakın olan osmanlı donanmasına ateş açtı. Ama atışların hepsi karavana oldu.


16 mayıs 1926,

Osmanlı imparatorluğun son imğaratoru Sultan 6. mahmet Vahdettin, İtalyanın San Remo şehrinde 16 mayıs 1926 tarihinde vefat etti. Cenazesi, şam'a getirilerek Sultan Selim Camii'ne defnedildi.


 


 16 mayıs 455,

İmparator III. Valentinian , 30 yıllık saltanatından sonra suikast ile 16 mayıs 455 tarihinde  öldürülür.


 15 mayıs 905,

İmparator 6. Leo vefat etmeden önce kardeşine "13 ay ve Şeytanın zamanı " söylemiştir. Kardeşi başa geçtiğinde görevini sadece 13 ay yapabilmiştir. Bir gün imparator alexander midilliden gelen özel şarabı fazla kaçırmıştır. ve bunun üstüne Polo oyunu oynamaya başlamıştır. Oyun sırasında attan düşerek ölür. Daha sonra Patrik Nikoloas Mistikos tarafından kabul görülmeyen Konstantin porfirgenetus , 15 mayıs 905 tarihinde 8 yaşındayken tahta çıkar.


 15 mayıs 392 ,

imparator II. Valentinian 21 yaşındayken Galya'da odasında ölü olarak bulundu. Tarihçilerin  bazıları,  suikast sonucunda öldüğünü, bazıları ise, kendini asarak intihar ettiğine  inanırlar. 


 15 mayıs 1919,

Yunanlılar, İzmir'i işgal etti. ilk kurşunu sıkan Gazeteci Hasan tahsin ve Albay Süleyman Fethi, Yunan askerleri tarafından öldürüldüler.Albay Süleyman Fethi , 22 süngünü darbesiyle şehit edilmiştir.


15 mayıs 1919

Mustafa Kemal , Padişah Vahdettin ile Yıldız sarayında görüştü.


14 mayıs 1560,

Tunus'un cebre kıyılarında , Piyale paşa komutasındaki osmanlı donanması , Haçlı Donanmasını yenilgiye uğratmıştır. Haçlı donanmasının yarısı sulara gömülmüştür.


 14 mayıs 1097,

Haçlı devletleri ve Bizans imparatorluğu ile beraber Anadolu Selçuklu devletine karşı Nikea Kuşatması gerçekleştirildi. Bu kuşatma sonucunda  birinci kılıçarslan, İznik boşaltarak Başkentini Konya yaptı.bu boşaltma sırasında Birinci kılıçarslan , hazinesini, karısını ve çocuklarını iznikte bırakır. Karısı ve çocukları konstantine poliste misafir olarak ağırlanır ve daha Birinci Kılıçarslan' iade edilir.


 


13 mayıs 2014

Soma 'da maden faciasında 301 madenci hayatını kaybetti. 80 kişi yaralandı. bu olaydan hatıralarda  Sedye'ye çamurlu çizmesiyle basmak istemeyen maden işçisi ile Başbakan Yardımcılarından birinin, işçiye tekmesi kaldı.


 13 mayıs 1981 , 1975,

Mehmet ali Ağca , Papa II. Jean Paul' a silahla  saldırdı. bundan 6 yıl önce de Başbakan Süleyman Demirel' e bir kişi  saldırı gerçekleştirdi. Süleyman Demirel'in burnu kırıldı.


 


12 mayıs 1453,

İstanbulun Fethi sırasında 12 mayıs günü Surlar bir gedik açıldı. Ama yapılan Taaruz Bizanslı askerler tarafından geri püskürtüldü.


12 mayıs 1820,

Kırım Savaşı sırasında İstanbul Selimiye kışlasında görev yapan, Lambalı kadın lakaplı Florance Nightingale, 12 mayıs 1820 tarihinde dünya geldi.


 11 mayıs 330,

İmparator Konstantin, o gün özel olarak düzenlenen Aya irini kilisede ayine katılır. Ayinden sonra bir konuşma yaparak Şehrin artık Romanın yeni başkent olduğunu ismini Yeni Roma olduğunu söyler. Ama bu isim Halk tarafından fazla tutulmaz ve daha sonra Konstanntin'in şehri olarak Konstantinepolis denir.

 11 mayıs 912 

İmparator 6. Leo  henüz 46 yaşında iken  hastalanır . 11 mayıs 912 tarihinde kardeşi  Alexander yanına gelir. 6. leo , kardeşine "13 ay ve Şeytanın zamanı" dedikten sonra vefat eder. Daha sonraki günlerde bu sözün anlamı başka bir olayda gerçekleşecektir.


11 mayıs Bizans dönemi,

her yıl 11 mayıs günü , İstanbul da hipodromda şenlikler yapılırdı. Bu şenliklerde roma havası müzikler çalınırdı. Dansözler hünerlerini gösterirdi. Belki de günümüzdeki roman havası eğlenceler bu rituelin devamıdır.  Hipodromun  ortasına sebzeler, meyveler, galetalar ve balıklar dökülürdü. ve insanlar bunlara hucüm ederlerdi.


10 Mayıs 1909

Sultan Mehmet Reşat İçin Eyüpte kılıç Alayı gerçekleştirildi. Dolmabahçe sarayından "Söğütlü" isimli yatı ile haliç'i geçerek Eyüp Sultan'a geldi. Seyhülİslam  Sahip efendi tarafından Kılıç töreni gerçekleşmesinden sonra Saltanat arabasıyla Fatih Sultan Mehmed'in türbesini ziyaret etti.Bu ziyaretten sonra Ayasofya' da namazını kıldı. Daha sonrada Saltanat Arabasıyla Dolmabahçe sarayına geri döndü. 


 10 mayıs 1908

Tarihte ilk kez Anneler günü , Amerika'da Philadelphia'da kutlandı.


9 mayıs 1204,

İstanbulda meydana gelen Haçlı seferi sonucunda Bizans ailesi iznike kaçtı. yerine 9 mayıs 1204 tarihinde 1. boudouin imparator olarak geçti. 16 mayıs 1204 tarihinde Ayasofya da tacını giydi.


 


 


8 mayıs 663,

8 mayıs 663 tarihinde II. Konstan'ın ordusu, Forino da bir muharebeye girişti. bu savaştan sonra imparator Konstan ,Roma'yı 12 gün ziyaret etti. Onuruna özel bir kutlama organize edildi. Ziyaret ettiği Panteondan çok etkilenerek orada bulunan süslemeleri istanbula gönderilmesi emrini verdi.


7 mayıs 558 ,

Ayasofya'nın kubbesi ,7 mayıs 558 tarihinde deprem nedeniyle çöktü. İmparator Justinyen derhal tamir emrini verdi.Mimar Isadorus'un yiğeni Genç İsodoros'a bu iş verilir.Tamir dört yıl sürmüştür. Söylentiye göre bu süre boyunca  Justinyen , Ayasofya'nın tacı yokken bentacımı takamam diyerek imparatorluk tacını kafasına takmamıştır. Son yıllarda küçükçekmece gölünün yanında bulunan Bathonea Antik kentinde yapılan kazı çalışmalarında bu depremin, Bathonea Antik kentine verdiği hasarlar bulundu. Ayrıca bu depremden korkan iki kişi birbirine sarılmış şekilde, Bathonea antik kentinde bulundu.


6 Mayıs 1886 

Eyfel Kulesi ziyarete açıldı. 

  • yüksekliği :324 metre

  • 10.000 ton ağırlığında 

  • zirvesine ulaşmak yaklaşık 1600 civarında basamak çıkılması gerekir. 

  • başlangıçta sadece 20 senelik radyo yayını kulesi olarak düşünülmüş. Ama Parise Turist çektiği fark edilince düşünceden vazgeçilmiş

  • 3000 işçiyle yaklaşık yedi yılda bitirilmiş. Yapımı sırasında hiç bir iş kazası yaşanmamış

  • İngiliz Şair William Morris, eyfel kulesinin yapımına karşıdır. Bu kuleyi görmek istememektedir. bunun tek çare olarak  Kulenin kafeteryasında geçirmiştir. Hayırdır diye soranlara ise  "Koca Paris’te bu çirkin demir yığınını görmediğim tek yer burası.” demiştir. 

  • Nazım Hikmet, eyfel Kulesini  Çelik Zürafaya benzetmiştir. 


 


 6 mayıs 1453,

Fatih Sultan Mehmet, 6 mayıs 1453 te Surlara Taaruz emri verildi. Yürüyen kulelere toplar yerleştirilerek atak yapıldı.Ama Başarı sağlanamadı.


 6 mayıs 2016,

Hıdralez günü,  Hz hızır ve hz ilyas'ın yeryüzünde buluşma günü olarak kutlanır.


 6 mayıs 1972,

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan , 6 mayıs 1972 de , Ulucanlar Cezaevinde asıldı.


 5 mayıs 311,

Roma imparatoru Galerius 5 mayıs 311 tarihinde , kanser nedeniyle vefat etmiştir.kendisinden sonra başa Diocletian geçmiştir. O da beş altı aylık hükümdarlıktan sonra imparatorluk , dört kişinin kaderine bırakılmıştır. Bunlar ; Konstantin, Maxentius, Licinius ve Maximim Dia.


 5 mayıs 553,

2. istanbul konsili 5 mayıs ve 2 haziran 553 tarihleri arasında yapıldı. İmparator Justinyen tarafından toplanılan bu konsilde Nestoryenlerin desteklediği , Theodore'nın  Şahsiyeti ,eserleri ve Efes konsiline karşı yazmış olduğu yazıları red edildi.

 İmparatorun Justinyen'in davetiyle 2. istanbul konsili, Ayasofya'da toplandı. 8 oturum ile 2 Hazirana kadar devam etti. Justinyen, Konsili etkilememek için konsile katılmaz. konsilin başlangıcında okunması için bir mektup gönderir. Mopsuestialı Theodoros'un  ve Theodoret'in sapkın düşünceleri ret edilir. ve aforoz edilirler.


4 mayıs 1421,

Sultam 1 .mehmedin eşi, Sultan 2 Muradın Annesi, Emine Hatun, 4 mayıs 1421 de vefat etmiştir.


4 mayıs 1931,

Mustafa  Kemal Atatürk , Üçüncü defa Cumhurbaşkanı seçildi.


 4 mayıs 813 güneş tutulması. Güneş, doğumu sırasında tutuldu. 3 veya 4 saat gece gibi kapkaranlık oldu. Bu olay konstantiniye sokaklarında paniğe yol açtı.


 3 mayıs 612,

Bizans imparatoru 3. Konstantin ,dünya'ya geldi. daha bebekken kendisine taç töreni yapıldı.


 3 mayıs 1481,

Istanbul fetheden, Fatih Sultan Mehmed , Gebze de hünkar çayırında  vefat etti. Ahmet ümitin Sultanı öldürmek kitabında fatih oğlu beyazıt'ın ayarladığı komplo tarafından zehirlendiği söylenmektedir.


 3 mayıs 1907

Fenerbahçe Spor klubü , Nurizade ziya bey, Ayetullah bey ve Necip bey tarafından kadıköyde kuruldu.


2 mayıs 1519,

IQ su 220 olan , dünya tarihindeki en üretken insan olan , Andrea Del verrochio'nun yanında çıraklık yapan, milano da Aziz maria kilisesinin duvarına Son Akşam Yemeği Freskiyle tanınmaya başlayan, milano, fransızların eline geçince Osmanlılara sığınmak için dönemin sultanı 2. beyazıta mektup gönderdi. Ama bu kabul edilmedi. Halicin üzerine köprü projesi yapan , makası icat eden, insan kadavraları üzerinde çalışan, Fransız bir zenginin siparişi üzerine zenginin karısının tablosunu 4 yılda yaptı ve bu tabloya Monalisa ismini verdi , Ama Fransız zengin, bu tabloyu beğenmedi. O da bunu fransa kralına sattı. Michelangelo ile savaş resmi konusunda  yarıştı. bu nedenle bu yarışmaya savaşların savaşı denildi. Bütün bunları yapan Leobardo Da vinci  2 mayıs 1519 da vefat etti.


 1 mayıs 880,

Bizans imparatoru Basil, Büyük saray ile marmara denizi arasında yeni bir kilise inşaa etti. kilisenin ismi NEA EKKLESİA olarak verildi. bu kilise ile basil ayasofyayı geçmeyi planlamıştır.  1204 haçlı seferinde her tarafı yaldızla süslü olan bu kilise yağmalandı. osmanlı dönemdi cephanelik olarak kullanıldı.1490 yılında meydana gelen patlama nedeniyle tarihe karıştı.


 1 mayıs 408 perşembe ,

Bizans imparatoru Arcadius , 31 yaşındayken ani bir kalp krizi nedeniyel istanbulda vefat etti. imparatorluk yedi yaşındaki 2. Theodosius'a kaldı.


Sat, Sep 11, 2021 11:37 AM


Comments (Total 0)