• Binbirdirek Mah. Klod Farer Cad. Güven Apartmanı No:2/302 Fatih/İstanbul, Turkey
  • Open 08:00-22:00: Monday - Sunday

Mardin Gezilecek yerler

tags: Mardinde Gezilecek yerler

Mardin Gezilecek yerler

Editor: Rasim Terzi (Wed, Dec 22, 2021 1:07 PM)

Mardinde gezilecek yerler


Mardin Gezilecek yerler

Mardinde gezilecek yerler

Vatikan, Venedik , Kudüs gibi Mardin, tamamı sit alanı olarak kabul edilen şehirlerden biridir. Bu özelliği sayesinde Mardinde gezilecek yerler demek, Mardin için büyük bir haksızlık olur. Mardin şehrini gezmek isteyen bir gezgin, Mardin şehrini tamamını ele almalıdır. 

Mardin Genel Bilgi 

Mardin Nufüsu 850,000

Mardinde ova kısmı ile dağlık kısım olarak iki ayrı coğrafyadan oluşmaktadır.Bu coğrafik farklıklık nedeniyle Mardinde farklı kültür ve demografik yapıya sahiptir. Dağlık kısmında  Yüzde 50lik kısım  kürt, Yüzde 30 luk kısmı Arap, Yüzde 10 Türkmen, Yüzde 5 Süryani, az bir kısım ise Ermeni nufuslarından oluşturmaktadır. Merkezde ise  yüzde 60 Arap Yüzde 30 Kürt, Yüzde 5 Süryani, yüzde 5 Türkmen nufüs bulunmaktadır. Mardinde konuşulan dilde bölgelerine göre değişmektedir. Merkezde ağırlık Arapça konuşurken Nusaybinde kürtçe konuşulmaktadır. Süryaniler ibadetlerini süryanice yapmaktadır. Bunları duyunca Biz Türkiyede miyiz diye bir soru sorabilirsiniz kendinize . Aslında Mardin Türkiye'nin farklılıklarını gösteren örnek bir şehirdir. 

Mardin, Türkiyenin güneydoğu bölgesinde bulunan bir kentimizdir. Plaka numarası : 47dir. Mardinin  lokasyonu sayesinde bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış olan bir güzel bir kentimizdir.Ayrıca Mardin, değişik dinlerin ve değişik dillerin yaşadığı bir şehirdir. 

Mardin Tarihi

M.Ö 4500- 3000 Subarular : Kuzey Mezopotanyada egemen olan bir medeniyet

M.Ö 3000-2800 Sümerliler 

Huriler, Hititler, Asurlar,Urartular, Persler, Makedonyalılar,Seleukoslar, Partlar, Afgarlar, Romalılar,Sasaniler, Bizanslılar, Abbasiler, Hamdaniler, Mervaniler,Artuklular, Moğollar,Akkoyunlular, Safeviler, Osmanlılar, Mardin şehrinin tarihinde görülmektedir. Mardinde 6500 yıldır hayat devam etmektedir. İlk yerleşim yerleşim yeri Nusaybin Gırnavas höyüğünde olmuştur. Mardin merkezde ilk yerleşim yeri ise Yerel insanların Kartal Yuvası diye isimlendirdiği bugünkü Kale bölgesinde bulunmaktadır. Nato radar bölgesi olduğundan dolayı Mardin kale bölgesi ziyarete açık değildir. Ama son zamanlarda Yapılan restorasyon çalışmaları sonrasında Mardin kalesinde bulunan Artuklu Sarayı turizme açılması düşünülmektedir.Ayrıca Yerel basından okuduğumuz haberlere göre Mardin Kalesine telefirik yapılacağı müjdelenmektedir.

Cumhuriyet döneminde mardinin komşu illeri, Fransızlar tarafından işgal edilmesine rağmen Mardinde Bulunan Eyüp Bey komutanında Kuvai milli ordusu, Fransız komutanı Norbantın birliklerine büyük direniş göstermiştir. Bu nedenle Fransız komutan Mardin işgalini sonlandırarak geri çekilmiştir. Hatta  Mardine Atıyla gelen Komutan Normand , dönüşte kaçmak için otomobil kullanmıştır. Bu nedenle Mardinde işgalden kurtuluş günü yoktur. 

Atatürk Mardinde askeri görev yaptığı sırada aldığı telgraf ile albaylıktan General rütbesine kavuşmuştur. Mardin , Atatürk için ayrı bir hatırası olan bir şehirdir. Ayrıca Mustafa Kemal Mardinin yol sorunu çözmek için bir birliğini bu göreve tahsis ettiği bilinmektedir. 

Lozans antlaşması ile kabul edilen Güneydoğu Sınırı, Mardinin bazı ilçelerini çok etkilemiştir. Mesela Nusaybin ilçesi Kemal Sunal'ın oynadığı Propaganda filminde olduğu gibi Nusaybin ilçesinin bir kısmı ülke dışında kalmıştır. 


 

Mardin Gezi Rotası 

Mardinde gezilecek yerleri bir rota ile sizlere anlatamaya çalışacağız. Mardin Şehir merkezine giriş iki kapıdan sağlanmakatdır. bunlar Diyarbakır kapı (Batı Kapı )  veya Savur  (Doğu )kapıdır. Genelde Mardine gelen Gezginler, şanlıurfa tarafından Şehre giriş yapmaktadırlar. bu nedenle Mardin Gezi ortasını şanlıurfa tarafında Diyarbakır kapıdan  tarafından başlatmayı uygun görüyoruz. 

 

Şeh Çabuk Camii

hz Muhammedin postacısı Abdullah Enes el Cüheyni Hz Ömer döneminde İslamiyeti yaymak için Mardine gelmiştir. çok Hızlı bir şekilde Hz Muhammedin postalarını çok çabuk getirip götürdüğü için Şeh Çabuk olarak lakabı bulunmaktadır.Onun sayesinde bir çok insan islamiyeti kabul ettiği için Mardinliler için önemli bir şahıstır. Mardinde vefat etmiştir. Artuklular döneminde mezarının oraya bir cami inşaa edilmiştir. 


Kırklar kilisesi  Mor Behman Kilisesi

6 yüzyılda Mor Behnam ve kardeşi saro adına inşaat edilmiş olanbir kilisesidir.  4 yüzyılda Roma imparatoru emri ile Hristiyanlığı benimseyen 40 genç roma askerlerin  Sivasda buz tutmuş bir göle atılarak cezalandırıldılar. Şehit olan bu kırk Roma askerinin kemikleri, anadoluda bir çok kilseye gönderildiler. Bu kemiklerden bazıları Mardinde bulunan bu kiliseye getirildi. Mor Behman İsmi ile bilinen bu kilise Kırklar Kilisesi olarakm anılmaya başlandı. Bu kilisede ayrıca Süryanice dil eğitim veren bir okulu bulunmaktadır. Bu kilise Süryaniler Metropolit kilisesi olarak idare işlerinin sürdürdüğü kilisedir.

Kırklar Kilise Ziyaret Saati : 09:00-12:00 öğle arası 13:00- 16:00 Yaz döneminde 18:00 e kadar açık


Surp Hovsep Ermeni kilisesi

Mor Efem Manastırı

Mardin Müzesi 

Meryemana Kilisesi

Mardin Cumhuriyet Meydanı

Latifiye Camii

Gazi İlkokulu 

İnekler çarşısı Sokıl Bakar 

Mardin Arasa Han 

Mardin Ulu Cami

Sipahiler Çarşısı Revaklı çarşı Şahmeran hediyelikleri

Yahudi Mahallesi

Hasan ayyar çarşısı süt ürünleri

Kız Meslek lisesi kapısı 

Mardin Postane binası Şatana konağı 

Zinciriye Medresesi eski arkeoloji müzesi iki kubbe arasında zincirler gerilmesi, akrep sokması 

şehidiye Camisi

Vali konağı 

Sakıp Sabancı Müzesi 

Mardin artuk üniversitesi mimarlık bölümü

Sıti Radviyye-hatuniye Medresesi Hz Muhammedin ayak izi

Mardin Abbaraları üst üste yığılmış geçit 2 km yakın abbara var derler 

Melik Mahmud Camii

kervan saray hotel 

Babı Sur Çarşısı 

Kasımiye Medresesi 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wed, Dec 22, 2021 1:07 PM


Comments (Total 0)